Kumppaniblogit

Toiveajattele, tyydy tai toimi – 2+1 tapaa parantaa rahatilannetta

Oikotietä oman taloudellisen tilanteen kohentamiseksi ei ole, ellei eteen satu tupsahtamaan elättäjä, lottovoitto tai yllätysperintö kaukaiselta sukulaistädiltä.

Yleisen kustannustason nousun vuoksi monilla kotitalouksilla on rahallisesti tiukkaa. Kuluttajaliiton tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 24 prosenttia kuluttajista kertoo taloutensa kestävyyden olevan äärirajoilla, ja lähes kahdella kolmesta suomalaisesta erityisesti ruoan kallistuminen on rasittanut arkea.

Kuukaudesta toiseen jatkuva kukkaron nyörien kiristely turhauttaa ja synnyttää usein tarpeen tehdä tilanteelle jotakin.

Jos olosuhteiden hyväksyminen ei yksinkertaisesti tunnu tyydyttävältä vaihtoehdolta, oman taloudellisen aseman parantamiseksi on olemassa joitakin realistisia keinoja.

Ihmeitä ei tapahdu sormia napsauttamalla, mutta näillä toimenpiteillä – tinkimällä, tienaamalla tai toiveajattelemalla – elämiseen voi kuitenkin jäädä enemmän euroja, jos on valmis näkemään hieman vaivaa.

(Talousguruille aavistuksen satiirinen blogitekstini ei siis valitettavasti tarjonne mitään uutta ja mullistavaa. Koen vain puhtaasti omiin havaintoihini perustuen tarpeelliseksi lyödä pöytään kylmiä faktoja siitä, miten raha-asioita oikein hoidetaan ainaisen purnaamisen sijaan.)

1. Tingi kulutuksesta

Itsestään selvää tai ei, lisää rahaa vapautuu käyttöön etsimällä säästökohteita päivittäiskulutuksesta. Huolellisella suunnittelulla ja budjetoinnilla roposia kertyy sivuun tinkimällä esimerkiksi ruokakustannuksista, asumismenoista tai pienistä valinnoista arjessa.

En ryhdy luettelemaan kuluneita latteuksia kahvilan cappuccinosta kotona keitettyyn suodatinkahviin vaihtamiseen, puhumattakaan mikaaaltolamaisista “säästövinkeistä”.

Valitettava totuus on kuitenkin se, että moni näennäistä rahattomuuttaan surkutteleva törsää turhanpäiväisyyksiin kymmeniä, jopa satoja euroja kuussa peräti täysin huomaamattaan.

En tarkoita tässä nyt köyhyysrajalla eläviä ihmisiä, jotka joutuvat tinkimään perustarpeistaan, vaan lähinnä kulutuksensa kanssa laput silmillä kulkevia keskituloisia, jotka kehtaavat valittaa, kun menoja ei kyetä suhteuttamaan palkkaan.

Kolmen tonnin kuukasiliksalla ei asuta kantakaupungissa merinäköalalla varustetussa lukaalissa, jonka pihalla komeilee uudenkarhea ökyauto. Ellei sitten eletä kaurapuurolla.

Kyse on valinnoista. Jos vaatimukset elämänlaadulle eivät vastaa tulotasoa, rahan riittävyys on ainainen huolenaihe.

Jokaiselle tekisi siis hyvää tarkastella säännöllisesti kulutustottumuksiaan suurennuslasilla. Kuitit talteen, menot paperille tai budjetointisovellukseen ja siitä sitten vaan karsimaan.

Jos ei ole valmis luopumaan tarvehierarkkisesti epäoleellisista ylellisyyksistä, säästämisen sijaan kannattaa harkita tulojen kasvattamista, josta lisää seuraavassa kohdassa.

2. Tienaa lisää

Mikäli taloudellisten olojen suhteen ollaan niin totaalisessa pakkoraossa, ettei menoista ole mahdollista nipistää, vaihtoehtoinen tapa varallisuuden kasvattamiseen on ekstratulojen kerryttäminen. Tämä edellyttää yleensä ajan vaihtamista rahaan, toisin sanoen joko lisätöitä tai -kouluttautumista.

Monikanavaisuus tuo turvaa, kun talous ei ole riippuvainen ainoasta tulonlähteestään.

Sivutoimisten töiden eli niin sanottujen side hustlejen tekeminen on nouseva trendi työelämässä. Viime vuosina useaa työtä tekevien määrä on kasvanut kymmenillä tuhansilla, ja tänä päivänä heidän osuutensa onkin viitisen prosenttia kaikista työikäisistä.

Oman osaamisensa tai harrastuksensa voi valjastaa tuloja täydentäväksi sivubisnekseksi, mikä parantaa usein yksilön asemaa työmarkkinoilla.

Jos yrittäjyys ei houkuttele, monilla aloilla on pulaa osa-aikaisista ilta- ja viikonlopputöiden tekijöistä. Jo muutamalla keikalla kasaan saa summan, jolla voi paikkailla rahareikiä omassa taloudessa.

Lisäksi joissakin tilanteissa toimiva ratkaisu saattaa olla esihenkilön puheille marssiminen ja palkankorotuksen pyytäminen perustelujen kera.

On tosin hyvä laskea tarkkaan, mitkä ovat todelliset hyödyt esimerkiksi lisätyön tuoman kuormittavuuden tai vastuun sekä progressiivisen verotuksen näkökulmasta.

Tämä pätee myös silloin, kun osaamista lähdetään täydentämään opinnoilla tai kouluttaudutaan jopa kokonaan uudelle alalle. Sanotaan, että opiskelu kannattaa aina, mutta jos usean vuoden urakka mahdollisine tulonmenetyksineen palkitaan jollain satasen pelivaralla kuussa, se on vähän kuin märkä rätti kasvoille.

Täydennyskouluttautumisella on toki muitakin etuja kuin mahdollinen palkkatason nostaminen. Parhaimmassa tapauksessa hankitulla pätevyydellä voi päästä etenemään urallaan, saada uusia etuja sekä tietysti vaihtelua työelämään.

Lopuksi on aiheellista mainita vielä sananen passiivisista tuloista. Niillä tarkoitetaan tuloja, joiden hankkiminen ei vaadi alun vaivannäön jälkeen aktiivista työntekoa vaan korkeintaan joitakin ylläpitotoimia. Tyypillisimpiä esimerkkejä lienee sijoittaminen, mutta on olemassa muitakin keinoja passiivisten tulojen hankkimiseen. Niistä voi lukea lisää täältä.

+ Odota ihmettä tapahtuvaksi

Allekirjoittanut ei ota kantaa tämän keinon toteutuskelpoisuuteen tai järkevyyteen, mutta ainakin teoriassa on mahdollista jäädä myös tuleen makaamaan ja pelastajaa odottamaan.

Heittäytymällä tahdottomaksi uhriksi voi harrastaa toiveajattelua. Menettely tarjoaa option vaurastumisesta esimerkiksi provider-suhteen, yllättävän miljoonaperinnön tai vaikkapa lottovoiton turvin.

Kun vaan jaksaa uskoa, kenties elämä yllättää ja sopiva elättäjä, juuri sinulle testamentattu jättiomaisuus tai Eurojackpotin päävoitto osuvat kohdalle täydelliseen aikaan, eikä raha-asioista tarvitse enää koskaan murehtia.

Kuinka vapauttavaa ja ihanaa!

Ei vaan ihan tosissaan: jos rahatilanne aiheuttaa jatkuvaa stressiä, on syytä ryhtyä tuumasta toimeen joko säästötalkoin tai puskuritöin.

Raha ei kasva puussa.

Lue myös tämä: Säästäminen: Parhaat säästövinkit

Kommentoi
Ylös
>