Kauppaketju Keskon B-osake on liikkunut loppukesästä lähtien nousevassa trendikanavassa. Trendikanava muodostuu kahdesta rinnakkaisesta linjasta: trendilinjasta ja tukilinjasta. Nämä kaksi linjaa muodostavat yhdessä kanavan, jonka sisällä hinta liikkuu trendin mukaisesti.
Trendikanava auttaa vahvistamaan vallitsevan trendin olemassaolon ja suunnan. Hinnan lähestyminen kanavan ala- tai ylärajaa voidaan tulkita mahdolliseksi osto- tai myyntisignaaliksi. Hinnan poistuminen kanavasta voi olla merkki trendin muutoksesta tai kääntymisestä.
Viime aikoina Keskon osake on kuitenkin rikkonut trendikanavan.
Tekniseen analyysiin keskittyvä Investtech tuo esiin sijoittajakirjeessään, että kauppakonsernin osakurssi on läpäissyt nousutrendin tukilinjan. Osake on laskenut selvästi tämän tukilinjan alapuolelle.
Teknisessä analyysissä nousutrendin tukilinja toimii eräänlaisena ”pohjana”, josta osakkeen tai muun sijoituskohteen hinta tyypillisesti ponnahtaa ylöspäin nousutrendin aikana. Tukilinja muodostaa nousutrendissä olevan sijoituskohteen hinnan ”alarajan”. Kun hinta lähestyy tukilinjaa, ostajat usein aktivoituvat, mikä voi johtaa hinnan uuteen nousuun.
Osakkeen hinnan lähestyminen tukilinjaa voidaan tulkita mahdolliseksi ostosignaaliksi. Lisäksi tukilinja toimii riskinhallinnan työkaluna, sillä sen rikkoutuminen alaspäin voi olla merkki trendin kääntymisestä.
Keskon osakkeen lasku alle nousutrendin tukilinjan merkitsee Investtechin mukaan hidastuvaa kasvunopeutta tulevaisuudessa. Osakkeen kurssi on noussut voimakkaasti saatuaan ostosignaalin läpäistyään käänteinen pää ja hartiat -kuvion vastustason hinnan 16,45 euroa.
Tavoitetaso 17,74 euroa on nyt saavutettu, mutta kuvion antama signaali on edelleenkin samansuuntainen. Osake testaa tukitason noin 18,0 euron kohdalla.
”Tämän täytyy aiheuttaa reaktion ylöspäin, kun taas rikkoutuminen alaspäin 18,0 euron läpi laukaisee myyntisignaalin”, Investtech toteaa.
Investtech pitää Keskon osaketta kokonaisuutena teknisesti positiivisena keskipitkällä aikavälillä. Tekniseen analyysiin perustuva suositus on osta.
Sijoittajan kannattaa kuitenkin muistaa, että tukilinjojen käyttö perustuu historiallisiin hintaliikkeisiin eikä välttämättä ennusta tulevaa kehitystä täydellisesti. Siksi sitä tulisi käyttää yhdessä muiden analyysimenetelmien kanssa osana kokonaisvaltaista sijoitusstrategiaa.
Kesko ylsi kolmannella vuosineljänneksellä odotettua vahvempaan tuloskasvuun.
Keskon liikevaihto kasvoi vertailukelpoisesti viime vuodesta vain vähän, 0,8 prosenttia 3,0 miljardiin euroon. Sen sijaan vertailukelpoinen liikevoitto kipusi lähes 202 miljoonaan euroon, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 188 miljoonaa euroa. Tosin viime vuonna lukema oli 207 miljoonaa euroa.
Keskon omistajia lämmittää erityisesti rakentamisen ja talotekniikan aallonpohjan kääntyminen. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa tulos kasvoi ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuosineljännekseen.
Kesko arvioi vuonna 2024 vertailukelpoisen liikevoiton olevan 630–680 miljoonaa euroa. Aiemmin Kesko odotti vertailukelpoisen liikevoiton olevan 620–680 miljoonaa euroa. Tulosohjeistuksen täsmennys perustuu kolmannen vuosineljänneksen tuloskehitykseen rakentamisen ja talotekniikan kaupassa.
Kiinnostava juttu jälleen kerran. Tekninen analyysi on metodina vieraampi, kun ”Vanhan liiton miehenä ” tarkastelen tuloskehitystä ja yritän hahmottaa mitä kyseisen yrityksen markkinalle on tapahtumassa (tämä ei todellakaan suju aina kuin Strömsössä).
Trendikanava lienee myös automaattisen kaupankäynnin ”työkalu”.
Uskaltaisin jopa väittää, että pitkällä aikavälillä toimiva piensijoittaja voi joskus hyötyä ”isojen toimijoiden” kaavamaisuudesta.
Markkinoiden toiminnan kannalta on ehdottoman hyvä, että on paljon erilaisia sijoittajia.
Ja selvyyden vuoksi totean vielä, että en todellakaan halua arvottaa teknistä analyysiä sijoitusstrategiana. Saattaa jopa olla niin että jos tuntee yritykset ja toimialan todella hyvin, niin tekninen analyysi auttaa tekemään nopeita päätöksiä ennen muita sijoittajia.