USA:n luottoluokitus laski – mitä se merkitsee?

Luottoluokittaja Moody’s laski Yhdysvaltojen luottoluokitusta. Maan taakkana on kasvava velkavuori.
USA Yhdysvallat lippu USA Yhdysvallat lippu

Moody’s Ratings ilmoitti perjantaina laskeneensa Yhdysvaltojen pitkäaikaisen liikkeeseenlaskija- ja senior-vakuudettoman luokituksen Aaa:sta Aa1:een ja muuttaneensa näkymät negatiivisesta vakaaksi. Yhden pykälän lasku Moody’sin 21-asteisella luokitusasteikolla johtuu luottoluokittajan mukaan yli vuosikymmenen jatkuneesta valtion velkaantumisen ja korkomenojen kasvusta tasolle, joka on merkittävästi korkeampi kuin vastaavasti luokitetuilla valtioilla.

Moody’s oli viimeinen kolmesta suuresta luottoluokituslaitoksesta, joka piti Yhdysvaltojen luottoluokituksen korkeimmalla tasolla. Standard & Poor’s laski luokituksen jo vuonna 2011, ja Fitch Ratings vuonna 2023.

Nyt kaikki kolme merkittävää luottoluokittajaa ovat poistaneet Yhdysvalloilta AAA-luokituksen.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja
​yhteistyötarjous

Aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla Coinmotionin palvelussa.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Creative Planning -yhtiön markkina-analyytikko Charlie Bilello kommentoi Yhdysvaltojen budjettialijäämien kehitystä viestipalvelu X:ssä.

”Yhdysvaltain hallitus jatkaa rahan kuluttamista kuin humalainen merimies 1,8 biljoonan dollarin budjettivajeella. Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun talous on edelleen kasvussa ja työttömyysaste on lähellä 55 vuoden pohjalukemaa 3,7 prosentissa. Mitä alijäämälle tapahtuu, kun taantuma iskee?”, hän ihmettelee.

Yhdysvaltojen liittovaltion budjettivaje on noin 1,05 biljoonaa dollaria kuluvan vuoden aikana, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Valtionvelan korkokulut jatkavat kasvuaan korkeampien korkojen ja lisääntyvän velkaantumisen takia.

Maan velkaantumiskehitys kehitys on herättänyt kasvavaa huolta sijoittajien keskuudessa Yhdysvaltojen pitkän aikavälin velkakestävyydestä.

USA:n pitkäaikaisen velkakestävyyden ongelmat

Moody’sin mukaan peräkkäiset Yhdysvaltojen hallinnot ja kongressi eivät ole kyenneet sopimaan toimenpiteistä, jotka kääntäisivät suurten vuosittaisten budjettialijäämien ja kasvavien korkokulujen trendin.

Luottoluokittaja ei usko, että nykyisin harkinnassa olevista finanssipoliittisista ehdotuksista seuraisi merkittäviä monivuotisia vähennyksiä pakollisiin menoihin ja alijäämiin.

Poliittinen kyvyttömyys puuttua rakenteellisiin talouden ongelmiin on siten keskeinen syy luottoluokituksen laskuun.

Seuraavan vuosikymmenen aikana Moody’s odottaa Yhdysvaltojen alijäämien kasvavan entisestään, kun oikeutuksiin perustuvat menot lisääntyvät hallituksen tulojen pysyessä jokseenkin ennallaan. Tämä johtaa valtion velka- ja korkotaakan jatkuvaan kasvuun.

Yhdysvaltojen finanssipoliittisen suorituskyvyn odotetaan heikkenevän sen omaan historiaan ja muihin korkean luottoluokituksen valtioihin verrattuna. Erityisen huolestuttavana Moody’s pitää sitä, että velkaantuminen jatkuu aikana, jolloin taloudellinen kasvu on kohtuullista ja työttömyys matalaa.

Moody’s ennustaa lisäksi, että liittovaltion alijäämät todennäköisesti kasvavat, potentiaalisesti lähes yhdeksään prosenttiin Yhdysvaltojen bruttokansantuotteesta vuoteen 2035 mennessä, nousten nykyisestä 6,4 prosentista vuonna 2024.

Alijäämien kasvu suhteessa bruttokansantuotteeseen johtuu pääasiassa kasvavista velan korkomenoista, nousevista sosiaaliturvamenojen kustannuksista ja suhteellisen matalasta tulojen kasvusta.

Raportti mainitsee erityisesti huolen siitä, että Yhdysvaltain velka saattaa kasvaa jopa 134 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2035 mennessä.

Itsenäinen keskuspankki ja varantovaluutta USA:n suojana

Luottoluokittajan vakaa näkymä Aa1-tasolla heijastaa tasapainoisia riskejä. Yhdysvalloilla on edelleen poikkeuksellisia luottovahvuuksia, kuten talouden koko, joustavuus ja dynaamisuus sekä Yhdysvaltain dollarin asema maailmanlaajuisena varantovaluuttana.

Vaikka viime kuukausina on ollut tiettyä poliittista epävarmuutta, Moody’s odottaa Yhdysvaltojen jatkavan pitkää tehokasta rahapolitiikkaansa itsenäisen keskuspankin johdolla. Nämä tekijät estävät luottoluokituksen laskemisen vieläkin alemmas nykyisessä tilanteessa.

Moody’sin raportissa Yhdysvaltojen taloutta kuvataan edelleen erittäin vahvaksi ja joustavaksi.

Maan bruttokansantuote asukasta kohden oli lähes 86 000 dollaria viime vuonna, ja reaalinen bruttokansantuotteen kasvu oli 2,8 prosenttia.. Inflaatio oli 2,9 prosenttia samana vuonna.

Nämä makrotaloudelliset luvut osoittavat, että Yhdysvaltojen talouden perustekijät ovat yhä vahvat, huolimatta kasvavista julkisen talouden haasteista.

Markkinareaktiot ja poliittinen vastaus

Markkinat reagoivat uutiseen välittömästi, vaikka reaktiot olivat suhteellisen maltillisia verrattuna aiempiin luottoluokitusalennuksiin. 10-vuotisen valtion velkakirjan korko nousi jo 4,4 prosenttiin.

Tosin sijoittajat näyttävät jo osittain ennakoineen tämän luottoluokituksen laskun, mikä lievensi välitöntä markkinavaikutusta.

Valkoinen talo kritisoi voimakkaasti Moody’sin päätöstä luokituksen laskemisesta, pitäen sitä poliittisena.

Viestintäjohtaja Steven Cheung kohdisti kritiikkinsä erityisesti Moody’s Analyticsin pääekonomisti Mark Zandiin, vaikka Moody’s Ratings toimii itsenäisesti Moody’s Analyticsistä. Donald Trumpin hallinto kyseenalaisti arvioinnin ajoituksen ja perusteet, viitaten omiin pyrkimyksiinsä tasapainottaa liittovaltion budjettia.

Luokituksen lasku tapahtui samana päivänä, kun presidentti Trumpin laaja verouudistusesitys ei läpäissyt keskeistä menettelyllistä estettä kongressissa. Kovempia menoleikkauksia vaativat tiukan budjettikurin republikaanit estivät lakiesityksen etenemisen, mikä oli harvinainen poliittinen takaisku republikaanipresidentille kongressissa.

Yhteensattuma korostaa poliittisia haasteita, joita Yhdysvallat kohtaa pyrkiessään ratkaisemaan rakenteellisia talouden ongelmiaan.

Dollarille ei ole vaihtoehtoja varantovaluuttana

Moody’sin mukaan finanssiuudistusten toteuttaminen velkaantumisen hidastamiseksi ja lopulta kääntämiseksi, joko merkittävästi kasvattamalla hallituksen tuloja tai vähentämällä menoja, voisi johtaa luottoluokituksen korottamiseen tulevaisuudessa.

Siten Yhdysvalloilla olisi olemassa selvä tiekartta sille, mitä Yhdysvaltojen pitäisi tehdä palauttaakseen AAA-luokituksensa.

Merkittävästi nopeampi ja suurempi julkisen talouden mittareiden heikkeneminen voisi puolestaan painaa luokitusta alaspäin. Äkillinen globaalien sijoittajien siirtyminen pois dollarivaroista voisi aiheuttaa tällaisen heikkenemisen, jos se johtaisi paljon korkeampiin korkoihin ja nopeampaan korkotaakan kasvuun.

Moody’s ei kuitenkaan pidä tätä todennäköisenä skenaariona, koska Yhdysvaltain dollarin vaihtoehtoa globaalina varantovaluuttana ei ole helposti nähtävissä.

Luokitus voitaisiin laskea myös, jos Yhdysvaltojen talouspolitiikan tehokkuus tai instituutioiden vahvuus heikkenisi siinä määrin, että se heikentäisi olennaisesti valtion luottoprofiilia. Luottoluokittajan mukaan näin voisi käydä, jos se johtaisi keskipitkän aikavälin kasvun tai taloudellisen kestävyyden heikkenemiseen, tai jos siihen liittyisi merkittävä ja pysyvä globaalien sijoittajien siirtyminen pois Yhdysvaltain dollarista.

Moody’s mukaan tällainen skenaario korostaisi institutionaalisten tekijöiden merkitystä luottoluokituksessa, pelkkien taloudellisten indikaattorien sijaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Edellinen artikkeli
Roche lääkeyhtiö

Tämä lääkeyhtiö on aliarvostettu osinkoaristokraatti

Seuraava artikkeli

Vaisala on Helsingin pörssin analyytikoiden suosikki