Markkinakommentit

Onko kehittyvien markkinoiden pohjat jo nähty?

Kehittyvien maiden sijoitusmarkkinat ovat olleet viime vuosina alamaissa. Onko käänne parempaan jo tapahtunut?

Vanhojen teollisuusmaiden osakkeet ja yrityslainat ovat tarjonneet viime vuosina poikkeuksellisen hyviä tuottoja.

Kehittyvissä talouksissa tilanne on toinen. Esimerkiksi MSCI Emerging Markets –osakeindeksin kolmen vuoden kurssilasku on ollut -5 prosenttia, kun USA:n S&P-osakeindeksin on samalla ajanjaksolla noussut yli 13 prosenttia.

Kehittyvien maiden heikkoihin tuottoihin on useita syitä. Nordean päästrategi Lippo Suominen toteaa blogissaan, että useilla kehittyvillä talouksilla on liikaa velkaa, liian vahva valuutta, poliittisia levottomuuksia tai muuten vain ongelmia talouskasvussa.

Sijoittaja ei kuitenkaan elä tätä päivää vaan tulevaisuutta, Suominen muistuttaa. Kehittyvien maiden heikentyneet odotukset ovat painaneet jo osakekursseja alaspäin. Ovatko osakkeiden arvostustasot nyt siis oikeassa suhteessa kasvunäkymiin nähden?

Kehittyvien maiden osakkeiden arvostustasot alkavat olla jo houkuttelevia.

”Viime aikojen alamäen jälkeen kehittyvien maiden sijoituskohteet ovat monien mittarien valossa jo edullisia historiaan verrattuna, joten pohjakalastus voi kiinnostaa sijoittajia”, Suominen toteaa.

Lipposen mukaan kehittyvien markkinoiden osalta toiveikkuus oli huipussaan pari vuotta sitten. Nyt tunnelmat ovat synkentyneet, mutta sijoittajien keskuudessa ei kuitenkaan vielä ole luovutusmielialaa, Lipponen toteaa. Tämä on siis hyvä vinkki siitä, että pohjat olisi saavutettu.

Kehittyvien maiden epävarmuus on kuitenkin edelleen suuri. Siksi Suominen kehottaa sijoittajia käyttämään ajallista hajauttamista.

”Tekemällä sijoitukset kertarysäyksen sijaan pienemmissä erissä on sijoittaja nousussa mukana sinä päivänä, kun se tulee. Hajauttamalla ei saa täydellisen ajoituksen tuomaa jättipottia, mutta toisaalta välttää myös isoimmat tappiot.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös