Osakeanalyysit

Wall Streetin analyytikot hyväksyvät Facebookin WhatsApp-kaupan

Facebook osti lähes 20 miljardilla dollarilla yhtiön, jolla ei ole juuri lainkaan myyntituloja. Onko siinä mitään järkeä?

Sijoittajat antoivat siunauksensa Facebookin aikeille ostaa WhatsApp-viestipalvelu. Yhtiön osakkeen kurssi lähti torstaina ensin laskuun, mutta nousi sitten päivän päätteeksi 2,3 prosenttia.

Facebook ostaa WhatsApp-yhtiön 19 miljardilla dollarilla. Facebook maksaa WhatsAppille 2,9 miljardia euroa käteisenä ja loput kauppasummasta osakkeina.

Suurin osa Wall Streetin analyytikoista suhtautuu kauppaan myönteisesti, kertoo Yahoo Finance.

Facebook maksaa viestipalveluyhtiöstä kovan hinnan. Kauppahinta on yli kaksi kertaa Facebookin vuosiliikevaihtoa suurempi. Lähes 20 miljardin kauppahinta yhtiöstä, jolla ei ole toistaiseksi juuri lainkaan tuloja (WhatsAppissa ei ole mainoksia), saattaa vaikuttaa kohtuuttomalta.

WhatsAppilla on kuitenkin jo noin 450 miljoonaa käyttäjää, ja sen asiakkaat ovat sitoutuneempia palveluun kuin Facebookin käyttäjät.

”Facebook on johtava sosiaalisen median työkalu. Nyt sillä on suuri mahdollisuus tulla maailman johtavaksi viestinnän työkaluksi”, RBC Capital Markets –yhtiö kertoo kommentaarissaan.

WhatsApp on Facebook Messengeriä vahvempi Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Australiassa. Lisäksi vaikuttaa siltä, että nuoremmat käyttäjät ovat vaihtamassa Facebookin WhatsApp-palveluun.

Eikä kauppahinta vaikuta lainkaan mahdottomalta kun se suhteutetaan käyttäjämääriin.

Facebook maksaa WhatsApp-palvelusta 42 dollaria per käyttäjä. Facebookin markkina-arvo on tällä hetkellä 170 dollaria per käyttäjä ja Twitterin arvo on 212 dollaria per käyttäjä, perustelee Deutche Bankin Ross Sandler Yahoo Financelle.

Lisäksi WhatsApp-palvelun käyttäjät ovat aktiivisempia kuin Facebookin käyttäjät. Viestipalvelun käyttäjistä aktiivisia käyttäjiä on keskimäärin 70 kaikista käyttäjistä, kun Facebookin käyttäjistä aktiivisia on 62 prosenttia.

WhatsApp myös kasvaa rajusti. Monet analyytikot odottavat sillä olevan peräti miljardi käyttäjää vuonna 2015.

WhatsApp on netin kautta toimiva ilmainen tekstiviestipalvelu, jota käytetään erityisesti älypuhelimissa. Toisin kuin tavalliset tekstiviestit, ei WhatsApp-viestien lähettelystä mene kertamaksuja.

Kommentoi
Ylös
>