Asunnot ja kiinteistöt

Vuokrat nousevat vuodesta toiseen – tässä syyt

Miten on mahdollista, että vuokrat nousevat vuodesta toiseen, vaikka Suomi rypee yhä vaikeassa taantumassa ja muut hinnat polkevat paikoillaan?

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä 2,8 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,6 prosenttia.

Sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,6 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 3,0 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,8 prosenttia ja ARA-asuntojen vuokrat 1,1 prosenttia.

Vuokrat ovat nousseet selvästi asuntojen hintoja kovemmin. Helsingin Sanomien mukaan  vuokrat ovat nousseet kaksi kertaa niin nopeasti suhteessa osakeasuntojen hintoihin vuoden 2010 jälkeen.

Vuokrat ovat nousseet jo usean vuoden ajan. Vuodesta 2012 lähtien vuokrien nousu on ollut selvästi yleistä hintakehitystä kovempaa.

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys vuosina 2010 – 2016

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100. Lähde: Tilastokeskus.

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100. Lähde: Tilastokeskus.

Vuokra-asuminen on siis jatkuvasti kallistunut huolimatta siitä että yleinen hintatason polkee paikallaan, työttömyys lisääntyy ja Suomi junnaa taantumassa.

Kuinka tämä on mahdollista?

Syy löytyy markkinatalouden perusmekanismeista. Vuokrien hintojen tasaiseen kasvun syy löytyy pohjimmiltaan kysynnästä ja tarjonnasta, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Helsingin Sanomille. Vuokra-asunnoista on yksinkertaisesti kysyntää tarjontaa enemmän. Näin on tilanne erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Kärkkäisen mukaan huono taloustilanne ja epävarmat tulevaisuudennäkymät hieman yllättäen lisäävät vuokra-asuntojen kysyntää, koska ihmiset eivät uskalla hankkia omistusasuntoa. ”Ihmiset säästävät mieluummin tulevaisuuden varalle kuin investoivat jopa satojatuhansia uuteen asuntoon”, Kärkkäinen toteaa.

Vuokrien hintoja korottaa Kärkkäisen mukaan myös erilaiset asumisen tuet. Esimerkiksi toimeentulotuki kannustaa joitakin vuokranantajia nostamaan pyytämänsä vuokran tukien enimmäisrajaan asti.

Kärkkäisen mukaan myös asuntojen hintojen nousu ennestään kalliilla pääkaupunkiseudulla vähentää ihmisten asunnonostohaluja.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös