Indikaattorit

Maailman suurin talous kiitää myötätuulessa

Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden Trump-rallin lisäksi myös makrotalouden mittarit ovat viime aikoina osoittaneet tiukasti koilliseen.

Viime viikolla rapakon takaa saatiin jälleen vahvoja talouslukuja.

Teollisuuden luottamusta kuvaava ISM-indeksi nousi markkinoiden odotuksia enemmän. Toteutunut pisteluku oli 57,7 kun ekonomistien konsensusodotus oli 56,2. Myös palvelualojen ISM-indeksi oli vahva, sillä palvelusektorin luottamus nousi 57,6 tasolle markkinoiden konsensusennusteen ollessa 56,5.

Myös kuluttajaluottamus nousi harvinaisen korkealle – korkeammalle kuin kertaakaan sitten vuoden 2001.

”Teollisuuden näkymien kannalta erityisesti uusien tilauksien sekä hintojen alakomponentit oli vahvoja”, toteaa varainhoitokonserni eQ viikkokatsauksessaan.

eQ:n mukaan ainoa pettymys on ollut vienti. ”Ainostaan viennin suhteen näkymät oli helmikuussa edelliskuuta alhaisemmalla tasolla. USA:ssa yritysten vientinäkymiä heikentää dollarin vahva valuuttakurssi.”

Luottamusindikaattoreiden lisäksi USA:n työttömyysaste on jatkanut laskuaan ja vihdoin myös palkat ovat olleet nousussa.

työttömyysaste USA kuvaaja

USA:n työttömyysaste

Väkevät luottamus- ja makrotalousluvut ovat nostaneet markkinoiden odotuksia koron nostosta. Markkinat hinnoittelevat jo 95 prosentin todennäköisyyttä Fedin ohjauskoron nostolle maaliskuun 15. päivä pidettävässä korkokokouksessa.

eQ:n mukaan useiden keskuspankin avomarkkinakomitean jäsenten kommentit ovat olleet yleisesti haukkamaisia. ”Käytännössä maaliskuun koronnoston peruutuminen voisi olla mahdollista ainoastaan silloin, jos tämän viikon lopulla julkaistava helmikuun työllisyysraportti pettäisi pahasti”, varainhoitoyhtiö toteaa.

Kommentoi
Ylös
>