Kasvuosakkeet

10 innovativatiivisinta yritystä

Mitkä ovat maailman innovatiivisemmat yritykset ja ovatko ne hyviä sijoituskohteita?

MIT Technology review listaa 50 innovatiivisinta yritystä, joilla innovatiivinen teknologia yhdistyy tehokkaaseen liiketoimintasuunnitelmaan. Tässä vuoden 2017 kymmenen parasta yritystä.

1) Nvidia, Yhdysvallat

Nvidian suurin tulonlähde ovat videopelien grafiikkakortit ja näytönohjaimet, mutta siitä on tullut myös johtava tekoälyn prosessointiin tarvittavan teknologian tarjoaja.

2) SpaceX, Yhdysvallat

Ennen oli kaksi supervaltaa, jotka taistelivat avaruuden herruudesta. Nyt kaksi liikemiestä, Elon Musk ja Jeff Bezos, kamppailee siitä kumman yritys tekee avaruudesta turistikohteen. Teslasta tutun Elon Muskin SpaceX on kokeissaan onnistunut lentämään raketilla avaruuteen kuorman kanssa, laskeutumaan maahan ja ehostuksen jälkeen lentämään uudestaan avaruuteen.

3) Amazon, Yhdysvallat

Amazon käyttää tekoälyä tietokonenäkemiseen, koneoppimiseen ja luontaisen kielen prosessointiin kehittääkseen. Yrityksen tekoälyllä voidaan ohjata niin televisioita kuin autojakin ja Amazonin tekoälystä on tulossa merkittävä alusta. Amazon on saanut kiitosta myös Go-kaupastaan.

4) 23andMe, Yhdysvallat

Haluaisitko sinä tietää geneettiset puutteesi? Onko se eettisesti hyväksyttävää? Aiemmin FDA eväsi 23ansMe yrityksen mahdollisuuden kaupallistaa geneettiset testit, mutta nyt yritys on saanut vihreää valoa ja halukkaat saavat tietoa omasta geeniperimästään ja riskeistä sairastua esimerkiksi Alzheimerin tai Parkinsonin tautiin. Alla olevalta videolta näet minkälaista palvelua 23andMe tarjoaa.

5) Alphabet, Yhdysvallat

Alphabet tunnetaan parhaiten Googlen hakukoneesta, mutta Alphabeting tytäryritykset ovat edelläkävijöitä tekoälyn, viruaalitodellisuuden ja itse ajavien autojen kehittämisessä. Alphabet on myös sosiaalisen median yritys, onhan YouTube merkittävän kokoinen sosiaalinen media.

6) iFlytek, Kiina

iFlytek dominoi Kiinan puheentunnistusmarkkinoita ja on nyt aikeissa laajentaa puheaktivoituihin autoihin, koteihin, robotteihin ja kouluihin. Markkinoille on lanseerattu tuotteita, joiden kautta käyttäjä voi puheen kautta ohjata autojaan, televisioitaan ja kotilaitteita. Yli 160000 kehittäjää käyttää iFlytekin ohjelmistoja ja yli 400 miljoonaa ihmistä käyttää iFlytekin tuotteita.

7) Kite Pharma, Yhdysvallat

Kite Pharma kehittää T-soluterapiaa, jossa potilaasta eristetään potilaan omia T-soluja, muokataan ne tunnistamaan syöpäsolut ja palautetaan muokatut T-solut potilaaseen. Tulokset aggressiivisen lymfooman hoidossa ovat olleet erittäin hyviä ja yritys on todennäköisesti saamassa myyntiluvan terapialleen vielä tämän vuoden puolella.

8) Tencent, Kiina

Sijoititko SnpChattiin sen listautuessa Yhdysvaltojen pörssiin? Tulitko kartoittaneeksi Kiinan sosiaalisen median jättläistä? WeChat on Kiinan isoin sosiaalisen median palvelu ja se on Tencentin omistuksessa. Tencent on myös maailman isoin videopeliyhtiö. WeChatilla on yli 900 miljoonaa kuukausittaista aktiivikäyttäjää ja palvelua kehitetään sisältämään viestittelyä, verkkokauppaa, musiikkia, videoita ja vertaismaksuja.

9) Regeneron, Yhdysvallat

Regeneron painottaa geneettiseen tietoon pohjautuvaa lääkekehitystä. Regenorin kehittää myös seuraavan sukupolven T-soluterapiaa. Tällöin T-soluja ei eristetä potilaalta itseltään, vaan muokatut T-solut otetaan suoraan hyllystä käyttöön. Periaatteessta T-soluja on mahdollista muokata niin pitkälle, että immuunivaste ei tuota ongelmia. Käytännön tasolla tähän on kuitenkin matkaa.

10) Spark Therapeutics, Yhdysvallat

Spark Therapeutics kehittää geeniterapiaa. Geeniterapian kautta voidaan parantaa sellaisia geneettisiä sairauksia, joihin ei ole ennen ollut hoitoa. Yhtiön lupaavin tuote on saanut tähänastisissa kokeissa näkyvää tulosta. Siis niin näkyvää, että sokeat saavat näkönsä takaisin.

Innovatiiviset yritykset voivat olla hyviä sijoituskohteita

Listaa dominoivat yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset yritykset. Suomesta listalle ei pääse yksikään yritys ja Pohjoismaistakin vain yksi. Voivatko ne sitten olla hyviä sijoituskohteita?

Otetaan listan kymmenen yritystä ja tutkitaan niiden osakekurssien kehitystä viimeiseltä viideltä vuodelta. Tällöin huomataan, että puolet putoaa pois joko sen takia, että niitä ei löydy pörssistä tai sen takia, että ne ovat olleet pörssissä alle viisi vuotta.

Jäljelle jääneet viisi yritystä ovat tuottaneet viiden vuoden aikana varsin hyvin. Aplhabetin kurssi on noussut 219 prosenttia, Amazonin 330 prosenttia, Regeneronin 342 prosenttia, Tencentin 503 prosenttia ja Nvidian 976 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös