Indikaattorit

Myrskyvaroitus on annettu – huippukevyen rahapolitiikan aika on loppumassa

10 vuoden valtiolaina korkotaso USA korkomarkkinat talous

Merkit viittaavat rahapolitiikan kiristymiseen. Muutoksen tuulet näkyvät jo Yhdysvalloissa.

Maailman tärkeimpien keskuspankkien rahapolitiikka on ollut finanssikriisin jälkeen kevyempää kuin kenties koskaan aiemmin. Keskuspankit ovat paitsi painaneet ohjauskorot lähelle nollaa, myös elvyttäneet taloutta massiivisilla velkakirjojen osto-ohjelmilla.

Ultrakevyt rahapolitiikka käynnistyi Yhdysvalloissa aikaisemmin kuin Euroopassa. Nyt myös rahapolitiikan kiristämisessä Yhdysvallat on veturina.

Yhdysvalloissa työllisyys on kohentunut asteittain finanssikriisin jälkeen jo lähes täystyöllisyyteen. Tästä johtuen keskuspankki Fed on vähitellen kiristämässä rahapolitiikkaa.

Syyskuun 20. päivä pidetyn Fedin korkokokouksen päätökset olivat markkinoille myrskyvaroitus. Vaikka keskuspankki päätti pitää ohjauskorkonsa ennallaan vaihteluvälissä 1,0 – 1,25 prosenttia, kertoi se samalla aloittavansa toimet 4,5 biljoonaan dollariin nousseen taseen supistamiseksi lokakuun aikana.

Valitse tutkitusti laadukkain arvopaperivälittäjä

Inderesin ekonomistin Marianne Palmun mukaan Fedin taseen supistamisen lisäksi keskuspankki piti joulukuun koronnoston vahvasti pöydällä. Federal Reserven avomarkkinakomitean päättävistä jäsenistä enemmistä, eli 12 yhteensä 16:sta odottaa edelleen vähintään yhtä koronnostoa kuluvalle vuodelle. Futuurimarkkinoilla koronnoston todennäköisyys nousi välittömästi korkokokouksen jälkeen yli 70 prosentin.

OP Varallisuudenhoidossa uskotaan, että ultrakevyelle rahapolitiikalle ei ole enää tarvetta ja, että tämä muutos aiheuttaa muutostarpeita sijoittajien salkkujen asemoinnissa.

Yhdysvaltojen hyvän taloustilanteen lisäksi kiristyvään rahapolitiikkaan saattaa ajaa myös presidentti Donald Trumpin politiikka. Trump ajaa mittavaa verouudistusta, jonka tarkoituksen on laskea USA:n yritysverokanta 35 prosentista 20 prosenttiin.

Verouudistus tarkoittaisi kotimarkkinoilla toimiville, erityisesti pienille yhtiöille, suurta verohyötyä. OP Varallisuudenhoidon strategi, Patrik Moring arvioi OPn markkinakatsauksessa verouudistuksen tarkoittavan 10 prosentin kasvua yritysten nettotuloksiin.

Moringin mukaan merkittävä finanssipoliittinen elvytysruiske lähes täystyöllisyystilanteessa olevassa maassa tarkoittaisi todennäköisesti myös sitä, että jo nyt rahapolitiikan normalisointipolulle lähtenyt keskuspankki Fed olisi pakotettu kiristämään rahapolitiikkaansa odotettua nopeammassa tahdissa.

”Tämän myötä taloussykli ja väistämättä myös sijoitussykli kokisi nopeamman päätöksen, ehkä tiukemman loppukirin jälkeen”, OPn strategi toteaa.

Oman vaikutuksensa rahapolitiikan jatkosta tuo Moringin mukaan myös se, että Fedin pääjohtajan paikka on uudestaan täytettävänä helmikuussa 2018.

”Kaikkiaan presidentti Trump tulee loppuvuodesta nimittämään neljä henkilöä seitsemän hengen johtokuntaan. Yksi kärkiehdokkaista pääjohtajaksi, Kevin Warsh, koetaan merkittävästi tiukemman rahapolitiikan kannattajaksi. Rahapolitiikka voikin valintojen myötä ottaa markkinoilla selvästi isomman roolin, etenkin mikäli kasvukuva, tulokset ja finanssipolitiikka osoittavat edelleen vahvistuvan kasvun suuntaan.”

Koroissa OP uskoo maltilliseen korkojen nousuun ja jyrkkenevään korkokäyrään ja siksi pankki ei tällä hetkellä suosittele valtionlainoja. ”Houkuttelevan arvostuksen ja tuottotason yhdistelmän näemme edelleen kehittyvien talouksien lainamarkkinoilla”, Moring toteaa.

Katso OP Varainhoidon video.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös