Talouden trendit

Kauppasodan uhka on nyt todellinen – Trumpin tuontitullit astuivat voimaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstai-iltana Suomen aikaa, että Yhdysvallat ottaa käyttöön terästä ja alumiinia koskevat tuontitullit.

Teräksen osalta tulli on odotetusti 25 prosenttia ja alumiinin osalta 10 prosenttia.

Tullit tulevat voimaan aikaisintaan kahden viikon kuluttua. Ne eivät koske toistaiseksi Kanadaa ja Meksikoa, ja myös muut maat voivat neuvotella poikkeuksia tulleihin.

Samalla USA:n presidentti sanoi, että jotkin Yhdysvaltojen kumppanit voisivat saada tulleista vapautuksen tietyillä ehdoilla. Tämä oli selvä vihje Kanadalle ja Meksikolle, jotka neuvottelevat parhaillaan Trumpin aloitteesta Yhdysvaltojen kanssa Pohjois-Amerikan kauppasopimuksen Naftan ehtojen muuttamisesta. Trump lupasi naapureille vapautuksen tulleista, mikäli Naftasta päästään yksimielisyyteen.

Trumpin mukaan tullit tulevat voimaan aikaisintaan 15 päivän kuluessa. Hän antoi ymmärtää, että noiden päivien aikana Yhdysvallat vielä harkitsee, voisivatko jotkin muutkin kumppanimaat saada tulleista vapautuksen.

Trump näyttää käyttävän tullipäätöstään keppihevosena paitsi Nafta-neuvotteluihin myös Naton puolustusmenoista käytävään kädenvääntöön. Trump vihjaili Euroopalle, ettei tullihelpotuksia ole luvassa, elleivät eurooppalaiset Nato-kumppanit kasvata puolustusmenojen osuutta budjeteistaan. Trump on usein kritisoinut sitä, että Yhdysvallat kantaa liian suuren taakan Naton puolustusmenoista.

Trump on perustellut tulleja sillä, että ne ovat tarpeellisia amerikkalaisen teräs- ja alumiinituotannon suojelemiseksi.

EU ilmoitti keskiviikkona olevansa valmis vastatoimiin Yhdysvaltain suojatulleja vastaan. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström kertoi Twitterissä, että EU aikoo kohdistaa vastatulleja etupäässä metallituotteisiin. EU haluaa kuulla kuitenkin jäsenmaita ja eurooppalaista teollisuutta ennen vastatoimiin ryhtymistä.

Unionin on määrä julkaista lähiaikoina lista amerikkalaistuotteista, joille se on valmis asettamaan tullimaksuja. EU:n vastatoimet saattavat kohdistua esimerkiksi bourbonviskeihin, maapähkinävoihin, appelsiinimehuun, Harley-Davidsonin moottoripyöriin ja Levi’s-farkkuihin. EU:n mahdolliset vastatoimet tulisivat kohdistumaan Yhdysvalloissa osavaltioihin, joissa Trumpilla ja republikaaneilla on vankka kannatus.

Kiina on puolestaan ilmoittanut, että se antaa ”tarkoituksenmukaisen ja välttämättömän” vastauksen Yhdysvalloille, jos maa ottaa käyttöön uhkaamansa tullimaksut. Tosin Kiinan mielestä kauppasota tulee viime kädessä kalliiksi kaikille osapuolille. Kiinan osuus USA:n terästuonnista on melko vähäinen, sillä se on vasta 11. suurin teräksenviejä Yhdysvaltoihin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoi tiedotteessaan, että Yhdysvaltojen päätös rajoittaa teräksen ja alumiinin tuontia voi aiheuttaa vastatoimien kierteen. Kierteeseen joudutaan, jos muut maat asettavat omia tuontirajoituksia yhdysvaltalaisille tuotteille.

Vastatoimet olisivat Häkämiehen mielestä merkittävä uhka myös Suomen viennin kasvulle. Hän pitää Yhdysvaltojen päätöstä erittäin valitettavana, ja hänen mielestään EU:n on nyt puolustettava vapaakauppaa solmimalla kunnianhimoisia vapaakauppasopimuksia

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös