Makrotalous

Kauppasodassa ei voittajia – Kiina ja USA kärsivät yhtä paljon

Kauppasodan on kuviteltu satuttavan enemmän Kiinaa kuin Yhdysvaltoja. ETLA:n laskelmien mukaan täysimittainen kauppasota haittaa kuitenkin molempia maailmantalouden mahtimaita suurin piirtein yhtä paljon.

Presidentti Trump aloitti kauppasodan Kiinaa vastaan asettamalla ensin tullimaksuja 34 miljardin dollarin edestä Kiinasta tulevalle tavaratuonnille. Myöhemmin molemmat maat ovat asettaneet toisilleen yhteensä 50 miljardin dollarin tuontitullit.

Viimeisimmän kauppasodan hyökkäyksen teki Yhdysvallat asettamalla Kiinalle uusia tuontitulleja 200 miljardin dollarin edestä.

Trump kertoi tiedotteessaan, että uudet tuontitullit tulevat voimaan syyskuun 24. päivänä. USA asettaa kiinalaistuotteille kymmenen prosentin tariffit, jotka kestävät tämän vuoden loppuun saakka.

Lisäksi Trump on uhannut asettaa tullit koko yli 500 miljardin arvoiselle tavaratuonnille Kiinasta.

Mitä tällaisista kiihtyvästä kauppasodasta ja tullimaksujen nokittelusta seuraa maiden ulkomaankaupalle ja taloudellisille aktiviteetille?

ETLA laati laskelman Yhdysvaltojen ja Kiinan vastavuoroisten tullien vaikutuksesta hyödyntämällä globaalia makrotalouden malliaan makrotason tarkastelussa.

Tutkimuslaitos simuloi tilanteen, jossa sekä Yhdysvallat että Kiina korottavat tariffeja koskien koko vastavuoroista tuontia, siis sekä tavara- että palvelukauppaa ja jossa tullimaksut nousevat 25 prosenttiyksikköä. Simulaatiossa tullit ovat voimassa täysimääräisinä kolmen vuoden ajan, jonka jälkeen ne palautuvat aiemmalle, shokkia edeltäneelle tasolleen muutaman vuoden aikana.

Tällainen tulleista syntyvä shokki nostaa välittömästi sekä Kiinan että Yhdysvaltojen tuonti- ja vientihintoja. Vaikutukset heijastuvat ETLA:n mukaan myös laajemminkin maailmankaupan hintoihin, reaalisiin valuuttakursseihin ja taloudelliseen aktiviteettiin.

Shokin seurauksena tuotanto sekä Yhdysvalloissa että Kiinassa supistuu merkittävästi, yli prosentin verran vuoteen 2023 mennessä, ETLA laskee.

Kiinan bruttokansantuote supistuu hitusen enemmän kuin Yhdysvaltojen bruttokansantuote, mutta ero ei ole suuri.

Varsin yleisesti on ajateltu Kiinan olevan suurempi kärsijä kauppasodassa, koska se vienti USA:aan on selvästi korkeampi kuin USA:n vienti Kiinaan. ETLA:n laskelmat osoittavat kuitenkin tämän oletuksen virheelliseksi.

Myös euroalueen BKT supistuu, mutta selvästi vähemmän, suurimmillaan noin 0,3 prosenttia perusuraan nähden. Suomi, joka on pieni ja avoin talous, kärsii hieman euroalueen keskiarvoa enemmän: Suomen BKT on vuonna 2021 0,4 prosenttia pienempi verrattuna tilanteeseen, jossa laajamittainen kauppasota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä ei olisi alkanut lainkaan.

Shokkien vaikutukset kuitenkin laimenevat ajan myötä tullien palautuessa ennalleen, ETLA muistuttaa.

Tullien negatiivinen vaikutus talousaktiviteettiin syntyy luonnollisesti erityisesti ulkomaankaupan kautta. ETLA:n mukaan selvästi eniten tariffeista kärsii Kiinan vienti, sillä se supistuu enimmillään neljä prosenttia vastavuoroisten tariffien seurauksena.

Yhdysvaltojen vienti supistuu puolestaan reilut kaksi prosenttia, mutta shokin vaikutus vientiin kestää siellä kauemmin kuin euroalueella tai Suomessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös