Asunnot ja kiinteistöt

Omakotitalojen markkinoilla muutoksen tuulet – vanhat asunnot halpuvat, uudet kallistuvat

Omakotitalojen hintakehityksessä vallitsee nyt mielenkiintoinen ilmiö. Vanhojen asuntojen hinnat tulevat reippaasti alas samalla kun uudet kallistuvat kiihtyvällä tahdilla.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat huhti-kesäkuussa 2,9 prosenttia edellisvuodesta. Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2018 toisella neljänneksellä koko maassa keskimäärin 2,9 prosenttia edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 2,7 prosenttia ja muualla maassa 2,9 prosenttia.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat pysyivät kuitenkin lähes ennallaan.

Kuva 1: Vanhojen omakotitalojen hintakehitys, indeksi 2015=100

vanhat omakotitalot hintakehitys asuminen talous

Lähde: Tilastokeskus.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

Uusien asuntojen hintakehitys näyttää tyystin toisenlaiselta.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2018 toisella neljänneksellä koko maassa 4,1 prosenttia edellisvuodesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat nousivat 1,4 prosenttia. Uusien omakotitalojen tiedot perustuvat rakennuskustannusindeksiin sekä ammattimaista että omatoimista rakentamista kuvaaviin hintatietoihin.

Kuva 2: Uusien omakotitalojen hintakehitys, indeksi 2010=100

uudet asunnot hinnat asuntomarkkinat asuminen talous

Lähde: Tilastokeskus.

Lue myös: Salaojaremontti on kiinteistön perushuoltoa

2 kommenttia
 • Matti sanoo:

  Tätä artikkelia parantaisi huomattavasti vanhan/uuden omakotitalon määrittely. Onko esim 2008 rakennettu uusi vai vanha?

 • Pekka sanoo:

  Omat havaintoni ovat aika lailla erilaiset Espoon osalta. Espoossa omakotitalot olivat huipussaan noin 2007. Sen jälkeen varsinkin kalliimmat 2000 luvulla rakennetut ovat tulleet ainakin 20% alaspäin. Kun hinta menee yli 500 000 Euron ostajakunta vähenee merkittävästi. Oikein iso notkahdus on tapahtunut vanhemmissa omakotitalossa. Vanhoina pidetään 70,80 ja 90 lukujenkin taloja. Niitä on todella vaikeata myydä, jollei sijainti, kunto ja hinta ole kohdallaan. Täytyy muistaa, että vuonna 2000-rakennettu talo on jo kohta 20-vuotta vanha ja kaipaa vähintään pintaremonttia.

  Tässä uusien asuntojen nousussa on mielestäni tilastoharha.

  ”Uusien omakotitalojen tiedot perustuvat rakennuskustannusindeksiin sekä ammattimaista että omatoimista rakentamista kuvaaviin hintatietoihin”.

  Eihän tuo tilasto ole tehty uusien asuntojen todellisista kaupoista, vaan siinä katsotaan rakennuskustannusindeksiä. Tämän hetken rakentajat eivät saa omiaan pois pääkaupunkiseudulla, jos tontista on maksettu täysi hinta ja talo on pääosin teetetty ulkopuolisilla. Tämän takia vanhojen omakotitalojen hinnat laskevat heti, kun ne on oikeasti myyty seuraavalle. Tästä syntyy tilastoharha.

 • Ylös
  >