Markkinakommentit

Raju korjausliike jenkkipörsseissä – presidentti Trump syytti keskuspankkia

Osakemarkkinat kokivat eilen rajun korjausliikkeen Yhdysvalloissa.

Osakemarkkinat kokivat eilen rajun korjausliikkeen Yhdysvalloissa.

S&P 500 laski lähes 3.3 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq peräti 4,4 prosenttia. Nasdaqin päivälasku oli rajuin sitten vuoden 2011. Teknologiapörssi on laskenut lokakuun aikana jo lähes kahdeksan prosenttia.

Kurssilasku tarttui tänään myös Aasian markkinoille, jossa Nikkei 225 -indeksi tippui lähes neljä prosenttia.

Kurssilasku oli hyvin laaja-alaista, sillä S6P 500 -indeksin osakkeista yli 96 prosenttia oli eilen miinuksella. Kurssilasku jatkui tänään vielä indeksifutuurien laskuna.

Myös osakemarkkinoiden hermostuneisuutta kuvaava VIX-indeksi pomppasi roimasti ylöspäin. Vielä tämän kuun 3. päivänä VIX kävi 11,6 pisteessä, mutta nyt pelkoindeksi on pompannut jo lähes 23 pisteeseen.

Kurssilaskun syynä on USA:n korkotason nousu sekä USA:n ja Kiinan kauppakiistat, arvioi sijoituspalvelutalo FIM aamukatsauksessaan. Yhdysvaltojen kahden vuoden velkakirjan korko on noussut vuoden 2016 kesäkuun 0,6 prosentista nykyiseen yli 2,8 prosenttiin.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi korjausliikettä republikaanien kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa. Trump ei pitänyt osakemarkkinoiden laskua yllätyksenä, mutta syytti Yhdysvaltojen keskuspankkia liian aggressiivisesta ohjauskoron nostamisesta.

”Keskuspankki on tullut hulluksi”, Trump totesi.

Keskuspankki Fed on nostanut ohjauskorkoa jo kolmesti tänä vuonna ja siltä odotetaan ainakin yhtä koron nostoa tänä vuonna. Keskuspankki on asteittain kiristänyt rahapolitiikkaa Yhdysvaltojen erinomaisen työllisyyskehityksen ja noususuhdanteen vuoksi.

Kommentoi
Ylös
>