Talouden trendit

Rahapelaaja laittaa laput silmille – haaveilee vaurastumisesta, mutta velkaantuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti rahapelaamisen motiiveja ja sosiaaliryhmittäisiä eroja Rahapelikysely 2016 -tutkimuksen aineistolla.

Suomalaiset pelaavat rahapelejä eniten Euroopassa ja neljänneksi eniten koko maailmassa. Pelaamiseen käyttää rahaa peräti 80 prosenttia maamme väestöstä.

Suomalaisista 41 prosenttia pelaa viikoittain rahapelejä. Suosituimmat pelimuodot Suomessa ovat lotto, raha-automaatit ja raaputusarvat.

Pelaaminen ei ole mikään viaton ilmiö, sillä noin 124 000 suomalaista kärsii peliongelmista ja heidän pelaamisestaan kärsii myös noin 724 000 läheistä. Suurin peliongelmaisten ryhmä muodostuu nuorista miehistä. Nykyisin merkittävä osa pelaamisesta tapahtuu verkossa.

Rahapelaaminen keskittyy harvoille pelaajille. Puolet koko rahapelien tuotosta syntyy eniten pelaavien viidenprosentin joukosta. Rahapeliongelmista kärsivät pelaajat tuovat lähes 23 prosenttia rahapelien tuotosta.

THL:n tuore tutkimus osoittaa odotetusti, että rahan voittaminen oli tavallisin syy pelata. Pelaaminen rahan vuoksi oli yleisintä työttömillä ja lomautetuilla, työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla ja pitkäaikaissairailla sekä kotona lastaan tai omaista hoitavilla. Naisista rahan vuoksi pelasivat erityisesti työkyvyttömät ja pitkäaikaissairaat ja miehistä ne, jotka hoitivat lasta tai omaista kotona.

THL:n mukaan juuri vähempiosaisten pelaamisen taustalla saattaa olla haave äkkirikastumisesta tai pyrkimys ratkaista taloudellisia ongelmia rahapelaamisella. Tämä saattaa THL:n mukaan selittää sen, miksi sosioekonomisesti heikommilla alueilla pelataan erityisen paljon rahapelejä.

Itseasiassa juuri näille alueille on myös sijoitettu eniten rahapeliautomaatteja, sillä rahapeliyhtiö Veikkaus tietää varsin hyvin, millaisille ihmisille pelaamisen seireenikutsua kannattaa tarjoilla.

Veikkaus sijoittaa eniten rahapeliautomaatteja kaikkein köyhimpien asuinalueille. Automaatit on keskitetty alueille, missä on matalimmat tulot, alhaisin koulutusaste ja korkein työttömyysaste.

Taloudellisesti heikommassa asemassa olevien pelaaminen on sikäli ongelmallista, että suomalaisten suosituimmat rahapelit ovat niin sanottuja sattumapelejä, joissa pelaaja ei voi vaikuttaa lopputulokseen. Todennäköisyys ei ole pelaajan puolella, vaan pelinjärjestäjän.

”Tietävätkö pelaajat, mitkä ovat todelliset voittomahdollisuudet eri tyyppisiä rahapelejä pelatessaan?”, Rahapelitutkimuksen laatineet Anne Salonen ja Heli Hagfors kysyvät aiheellisesti.

Toiseksi yleisin syy pelata rahapelejä oli jännitys, ajanviete, hauskuus ja hyvä mieli. Tutkimuksen mukaan yleisintä se on 18–24-vuotiailla. He olivatkin ainoa ikäryhmä, jolle jännitys, ajanviete, hauskuus ja hyvä mieli oli tärkeämpää kuin rahan voittaminen.

Toisaalta harmittomasta ajanvietteestä muodostuu osalle ongelma, sillä rahapeliongelmia esiintyy eniten 18–24-vuotiailla.

Rahapeliongelmat ovat THL:n mukaan vahvasti yhteydessä velkaantumiseen, mikä puolestaan lisää syrjäytymisriskiä.

”Nuorten aikuisten rahapeliongelmiin tulisikin kiinnittää erityistä huomiota, jotta voitaisiin ehkäistä mahdollista syrjäytymistä. Esimerkiksi etsivä nuorisotyö voisi jalkautua niihin paikkoihin, joissa nuoret pelaavat”, Salonen ja Hagfors toteavat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös