Sijoitusstrategiat

7 vinkkiä laskumarkkinaan

Todellinen sijoitusosaaminen ja riskinsietokyky testataan laskumarkkinoilla.

Osakesijoittaminen kurssien noustessa on suhteellisen helppoa. Tehokkaat markkinat suojaavat sijoittajan osakepoimintaa. On olemassa parempia ja huonompia yrityksiä, mutta markkina kompensoi eroa osakkeen hinnassa. Huononkin yrityksen osake voi siksi olla hyvä sijoitus. 

Myös psykologisten virheiden tekeminen on rajatumpaa. Tunteet ovat suhteellisen helppo pitää kurissa silloin, kun omaisuuden arvo nousee. Laskumarkkina tuo kuitenkin mukana omat haasteensa. Tässä viisi vinkkiä onnistuneeseen sijoittamiseen laskumarkkinoilla. 

1. Pidä kiinni sijoitussuunnitelmastasi

Periaatteessa jokaisella sijoittajalla pitäisi olla käytössään kirjallinen sijoitussuunnitelma. Sijoitussuunnitelman etu on, että siinä voi etukäteen analyyttisesti pohtia miten tulisi menetellä tilanteessa, jossa osakekurssit lähtevät laskuun. Jos suunnitelmana on kuukausittaiset osakeostot, kannattaa tästä pitää kiinni. Omaisuuden arvo laskee väliaikaisesti, mutta osakkeita tulee toisaalta ostettua entistä edullisempaan hintaan. Jos suunnitelmana on valikoitu paino, vaikkapa 70% osakkeissa ja 30% tasaisen tuoton komponentin tuotteessa tulee tästä pitää kiinni. Ideana on siirtää hyvänä aikana varoja hintavista osakkeista korkoihin ja huonoina ainoina takaisin. Strategia toimii vain, mikäli sen myös toteuttaa ja löytää rohkeuden nostaa osakepainonsa tavoitetasolle negatiivisista uutisista huolimatta.

2. Ankkuroi aktiivisesti

Ankkurointi on ajatusvirhe, joka vaikuttaa päätöksentekoomme. Voimme kuitenkin itse vaikuttaa siihen, mihin ankkurin asetamme. Moni viiden vuoden tai pidemmälläkin aikajänteellä sijoittava tulee helposti ankkuroineeksi osakekurssit kurssihuippuihin. Tällöin huomio kiinnittyy siihen, kuinka paljon omaisuuden arvo on laskenut kurssihuipuista ja se seuraava askel onkin sitten hätiköity paniikkimyynti. Toinen vaihtoehto on aktiivisesti ankkuroida vertailukohta aikaisemmaksi. Jos vaikka viisi vuotta sitten osti Netflixiä siihen kuuluisaan pitkään salkkuun, niin voi valita, että onko kyseessä onnistunut sijoitus, jonka arvo on moninkertaistunut. Vai onko kyseessä huono sijoitus, jonka arvo on laskenut 25 prosenttia. 

3. Ole realistinen

Ei ole realistista eikä järkevää odottaa pystyvänsä tekemään myynnit kurssihuippuihin ja ostot kurssipohjiin. Se ei siltä tunnu, mutta voimakkaatkin korjausliikkeet ovat hidaste, eivät maailmanloppu. 

4. Ole ahne

Sijoittajan ahneuden aika on silloin kun muut ovat pelokkaita ja ”verta on kaduilla”. Toisaalta pelko on sijoittajan suurin vihollinen, joka osaltaan määrittää onko myymässä ja ostamassa silloin kun osakekurssit ovat poikkeuksellisen alhaalla. 

5. Fokusoidu liiketoimintaan

Mad Money -ohjelman vetäjä Jim Cramer kehottaa keskittymään yksittäisten yritysten liiketoimintaan ja muistuttaa, että laskumarkkina ei välttämättä tarkoita liiketoiminnallisia haasteita. Cramer mainitsee esimerkkinä Trumpin tariffit ja korkojen nostot, jotka ovat luoneet myyntipaineita niidenkin yritysten osakkeille, joiden liiketoimintaan näillä toimilla ei ole juurikaan merkitystä. 

6. Älä ekstrapoloi

Se, että salkkusi markkina-arvosta olisi kuukauden aikana sulanut 20 prosenttia, ei tarkoita sitä, että salkkusi olisi viiden kuukauden päästä arvoton. Laskumarkkinaan liittyy myös voimakkaita kurssinousuja ja hätiköityjen myyntipäätösten sijaan kannattaa keskittyä oman sijoitussuunnitelman noudattamiseen. 

7. Varmista riskinsietokykysi.

Henkinen riskinsietokyky vaihtelee eri ihmisten välillä ja sitä voi olla myös hankala arvioida etukäteen. Hyvissä ajoin tehty kirjallinen sijoitussuunnitelma kuitenkin auttaa tässä asiassa. Mark Riepe Schwab Center for Financial Research:ista kuitenkin kertoo, että myös pelko lyhyen ajan käyttövarojen riittävyydestä on omiaan aiheuttamaan paniikkia laskumarkkinoilla. Jos olet eläkkeellä ja pankkitililtä löytyy tarpeeksi puskuria seuraavaksi pariksi vuodeksi, ei huolta ole. Kyse ei siis ole pelkästä henkisestä riskinsietokyvystä, vaan myös siitä, että sijoitusten rakenne kestää voimakkaan korjausliikkeen. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös