Sijoitusuutiset

Kiinan sovittelevat lausunnot loivat optimismia Wall Streetillä

Markkinoilla heräsi toivo kauppasodan ratkaisusta.

Kiina kertoi torstaina, ettei se suunnittele tällä hetkellä uusia vastatoimia USA:ta vastaan kauppasodassa. Tämä siitä huolimatta, että USA vahvisti keskiviikkona kiinalaistuotteiden lisätullit.

Kiinan kauppaministeriön edustaja Gao Feng peräänkuulutti keskustelevia neuvotteluja, ja neuvotteluosapuolet keskustelevat neuvottelujen jatkamisesta kasvokkain syyskuussa Washingtonissa.

Feng totesi myös, että Kiinalla on runsaasti vaihtoehtoja vastatoimien suhteen. Kuitenkin kysymys, josta nyt tulisi keskustella on uusien tullien poistaminen, jotta tilanne ei eskaloidu.

Fengin mukaan kauppasodan laajentuminen ei hyödytä Kiinaa, Yhdysvaltoja eikä maailmaa.

Viime viikolla kauppasota sai uuden, entistä synkemmän käänteen, kun Kiina ilmoitti asettavansa amerikkaiselle tuonnille 75 miljardin dollarin edestä lisätulleja. Uudet tullit olivat Kiinan vastatoimi USA:n Kiinalle asettamille tuontitulleille ja ne koskevat yhteensä yli 5 000 tuontituotetta ja vaihtelevat 5-10 prosentin välillä.

Kauppasodasta huolimatta Kiinan ulkomaankauppa porskuttaa, sillä maan vaihtotase oli ylijäämäinen vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla 106 miljardia dollaria. Viime vuonna vastaavaan aikaan vaihtotase oli alijäämäinen.

Alkuvuoden vaihtotaseen ylijäämän kasvu johtuu lähinnä tavarakaupan ylijäämän lähes 70 miljardin dollarin kasvulla, kun viennin arvo kasvoi vuodentakaisesta yhden prosentin ja tuonnin arvo väheni yli viisi prosenttia.

Kiinan sovittelevat lausunnot olivat mannaa osakemarkkinoille. S&P 500 -osakeindeksi nousi Wall Streetillä eilen 1,27 prosenttia ja Nasdaq 1,48 prosenttia. Myös Aasiassa pörssit avautuivat nousuun.

USA:n 10 vuoden valtiolainan korko jatkoi laskuaan ja se on painunut jo lähelle 1,5 prosenttia. Kauppasodan myönteisistä käänteistä huolimatta pitkien korkojen lasku kielii sijoittajien kasvavasta epävarmuudesta.

Kommentoi
Ylös
>