Oma talous

Selvitys: Autoilijat arvioivat autoilun kustannukset pahasti pieleen

Tuore tutkimus vahvistaa sen, mikä on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa: autoilijat aliarvioivat rankasti autoilun todellisia kustannuksia.

Nature-lehden tutkimuksen mukaan autonomistajat arvioivat rajusti alakanttiin sen, kuinka paljon kustannuksia heille koituu autoilusta. Suomessa aiheesta kertoi Tekniikan Maailma.

Kyselytutkimus tehtiin yli 6000 saksalaiselle auton omistajille ja siinä pyydettiin autoilijoita arvioimaan autoilun koko elinkaaren kustannuksia. He arvioivat auton omistamisen kustannukset jopa 50 prosenttia liian alhaisiksi todellisiin kustannuksiin verrattuna. Autoilijat tosin osasivat arvioida varsin hyvin sen, millaisia kustannuksia polttoaineen ostaminen heille tuottaa.

Autoilun kustannukset syntyvät kuitenkin monista tekijöistä. Polttoaineen lisäksi kustannuksia syntyy esimerkiksi omaan autoon sitoutuneesta pääomasta, pääoman arvonalentumisesta, korjauksista, huolloista, vakuutusmaksuista, katsastusmaksuista, mahdollisista rengashotellin maksuista ja auton pesemisestä.

Vaikeinta oli saksalaisautoilijoille arvioida, miten paljon auton arvonalenema vaikuttaa autoilun kustannuksiin.

Auton omistajat arvioivat kuukausittaiset kustannuksensa alakanttiin noin 221 eurolla, mikä vastaa noin 52 prosenttia todellisista kustannuksista.

Myös Suomessa on selvitetty autoilijoiden käsityksiä autoilun kustannuksista. Santander Consumer Financen vuonna 2018 teettämän tutkimuksen mukaan vain pieni osa suomalaisista autoilijoista osaa arvioida oman autonsa käyttökulut oikein.

Suomalaiset arvioivat kuukausittaisten käyttökustannusten määräksi keskimäärin 258 euroa. Todellisuudessa keskimääräiset autoilun kustannukset ovat kuukaudessa selkeästi korkeammat, jopa noin 450–600 euroa riippuen muun muassa ajettujen kilometrien määrästä, polttoaineesta ja autosta.

Varsinkin kalliiden korjausten hintoja arvioidaan usein reilusti alakanttiin. Esimerkiksi manuaalivaihteiston vaihtaminen maksaa keskimäärin 3500 euroa ja automaattivaihteiston vaihtaminen keskimäärin 5000 euroa, eli pahimmillaan jopa 5–10 kertaa enemmän kuin on enimmäkseen arvioitu.

Danske Bankin vuonna 2019 teettämässä Autobarometri-kyselyssä peräti 70 prosenttia suomalaisista arvioi, että selviää autoilusta alle 400 eurolla kuukaudessa. Autoilijat arvioivat yleisimmin selviytyvänsä autoilusta 200-400 euron kokonaiskuluilla kuukaudessa. Kolmannes autoilijoista arvioi kokonaiskulujen jäävän alle 200 euroon kuukaudessa. 14 prosentin arvio on 400-600 euroa kuukaudessa.

Autobarometrin mukaan polttoaineen laskee mukaan 98 prosenttia ja vakuutukset 91 prosenttia. Huollot laskee mukaan enää vain noin 70 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>