Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Osakemarkkinat hinnoittelevat ”paljon hyvää” tukipaketeista ja talouksien avautumisista

Epävarmuudesta huolimatta osakkeet ovat korkean riskin arvoisia ja ne ovat varovaisessa ylipainossa, kertoo Danske Bank.

Osakemarkkinoiden pohjakosketus koronakriisissä saavutettiin 23. maaliskuuta, mutta sen jälkeen globaalit osakkeet ovat kuroneet laskusta umpeen jo kaksi kolmasosaa.

Muutamia maita lukuun ottamatta koronakriisin tartunta-aalto näyttäisi olevan laantumassa. Lisäksi lupaavia koronarokotteita on parhaillaan kehitteillä. Nyt on siirrytty siirtyneet vaiheeseen, jossa talouksia ympäri maailmaan avataan jälleen asteittain.

Poliitikot ja keskuspankit ovat koronakriisin puhkeamisen jälkeen muodostaneet nopeasti valtavia talouden tukipaketteja. Kurssinousua ovat tukeneet myös keskuspankit, joiden rahapolitiikka on historiallisen elvyttävää.

EKP:n tärkein ase euroalueen reunamaiden valtiolainojen korkojen kurissa pitämiseksi ja rahamarkkinoiden toimivuuden varmistamiseksi on maaliskuussa esitelty koronakriisin hätärahoitus. Se on suuruudeltaan mittava 750 miljardin euron velkakirjojen osto-ohjelma, ja sen on ilmoitettu jatkuvan ainakin tämän vuoden loppuun.

750 miljardin osto-ohjelma saattaa saada vielä jatkoa ainakin 250 miljardin euron lisäyksellä ostoihin.

Markkinoilla huolta on aiheuttanut USA:n ja Kiinan kauppasodan sapelien kalistelun kiihtyminen. Luultavasti Trump tyytyy vaalikampanjassaan vain kovaan retoriikkaan, eikä ryhdy konkreettisiin toimiin.

Danske Bankin senioristrategin Tuukka Kemppaisen mukaan seuraavaksi jälkeen tarvitaan todennäköisesti huomattavia edistysaskelia koronavirusepidemian torjunnassa ja talouden elpymisessä, ennen kuin merkittävät lisäkurssinousut ovat mahdollisia.

”Sijoittajat ovat jo hinnoitelleet paljon hyvää sekä suurista tukipaketeista että talouksien ennustetuista avautumisista sisään osakekursseihin, ja lisäksi talouden lähikuukausien kehitykseen liittyy suurta epävarmuutta”, Kemppainen sanoo. Hän arvioi sijoittajien tämän hetken mahdollisuuksia ja riskejä Danske Bankin uusimmassa Sijoitusnäkemys kesä 2020 -analyysissa.

Ylipaino osakkeissa

Kaikesta huolimatta Tuukka Kemppaisen mukaan sijoittajien ei kannata tällä hetkellä suhtautua liian negatiivisesti ja varovaisesti sijoituksiinsa.

”Talouden pyörät lähtevät pyörimään talouksien avautuessa jälleen eri puolilla maailmaa. Odotammekin osakekurssien nousevan hiukan pidemmällä aikavälillä talouden elpymisen päästessä vauhtiin, vaikka osa tulevasta elpymisestä on jo hinnoiteltu kursseihin. Globaalien osakkeiden 12 kuukauden tuotto-odotuksemme on arviomme mukaan 2-6 prosenttia”, Kemppainen toteaa.

Danske Bank ylipainottaa yhä osakkeita, eli ne muodostavat salkuistamme pitkän ajan tavoitetta suuremman osan, ja vastaavasti alipainotamme joukkolainoja.

”Emme ole sokeita tällä hetkellä vallitsevalle hyvin suurelle epävarmuudelle, ja sen vuoksi ylipainotamme osakkeita vain maltillisesti.”

Siihen, kuinka nopeasti ja voimakkaasti talous alkaa elpyä, liittyy hyvin suurta epävarmuutta, minkä lisäksi riskinä on myös koronaviruspandemian toinen aalto. Lisäksi yritysten vuoden 2020 tuloksiin liittyy hyvin paljon kysymyksiä.

”Sijoittajien on vaikea arvioida, heijastavatko helmikuun huippulukemien jälkeen nähdyt osakekurssien laskut tarpeeksi yritysten tulosten supistumista”, Tuukka Kemppainen huomauttaa.

Markkinoilla voivat aiheuttaa epävakautta myös tämänhetkiset merkittävät poliittiset riskit, kuten kauppasota, jossa Yhdysvaltojen ja Kiinan äänensävyt ovat viime aikoina jyrkentyneet, sekä brexit, johon liittyvät ongelmat voivat jälleen kärjistyä. EU:n ja brittien on pian sovittava yhteistyön ehdoista, mikäli Iso-Britannia aikoo lähteä EU:sta alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, kun ylimenokausi päättyy tämän vuoden lopussa.

Jenkkiosakkeissa parhaat tuottonäkymät

Koronakriisi jättää kuitenkin tällä hetkellä kaiken muun varjoonsa. Vaikka talous onkin kärsinyt viruksesta rajusti, pitkäkestoinen talouden taantuma voidaan Tuukka Kemppaisen arvion mukaan välttää.

Kemppainen muistuttaa, että koronakriisiä ei ole aiheuttanut talouden epätasapainosta johtuva ja kivuliaita sopeuttamistoimia vaativa vakava rakenteellinen murros, kuten esimerkiksi finanssikriisin tapauksessa. Lisäksi poliitikot ja keskuspankit ovat reagoineet nopeammin ja ryhtyneet kattavampiin toimiin kuin finanssikriisin aikana, mikä voi myös osaltaan auttaa taloutta pääsemään nopeammin jälleen vauhtiin ja monia tänä keväänä työttömäksi jääneitä saamaan jälleen työtä.

”Vaikka osakemarkkinoilla tuleekin epäilemättä vielä ajoittain takapakkia, arviomme mukaan osakkeiden hiukan pidemmän aikavälin mahdollisuudet vähintäänkin tasapainottavat lyhyen aikavälin riskit”, hän toteaa.

Danske Bank näkee tällä hetkellä suurimmat tuottomahdollisuudet yhdysvaltalaisissa osakkeissa ja pienimmät puolestaan eurooppalaisissa osakkeissa. 

USA on reagoinut nopeasti koronakriisiin. Se elvyttää maansa taloutta kahdella tukipaketilla, joiden suuruus on yhteensä peräti viisi biljoonaa dollaria. Lisäksi maan keskuspankki Fed on tukenut taloutta koronlaskuilla ja arvopaperien osto-ohjelmilla.

Yhdysvalloissa poliitikot ovat jälleen kerran osoittaneet pystyvänsä toimimaan tehokkaammin ja päättäväisemmin kuin kollegansa Euroopassa ja monissa muissa maissa, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto arvioi.

Kivipelto näkeekin USA:n talouden elpyvän nopeasti, vaikka työttömyys on noussut maassa nopeasti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös