Asunnot ja kiinteistöt

Uudet koronarajoitukset vaikuttavat taloyhtiöiden yhtiökokouksiin

Taloyhtiöt voivat hyödyntää välttämättömissä yhtiökokouksissa etäyhteyksiä ja valtakirjoja, suosittavat Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan uusia koronavirustartuntoja huolestuttavasti kaikkien sairaanhoitopiirien alueilla, erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Viikolla 47 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 2541 uutta tapausta, mikä on 906 enemmän kuin edellisellä viikolla. Valtakunnallisesti ilmaantuvuus oli 46 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun luku edellisellä viikolla oli 30. 

Helsingin ja Uudenmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueelle määrättiin perjantaina uusia koronarajoituksia. Uudet rajoitukset kieltävät yli 10 henkilön yleisötilaisuudet niin sisällä kuin ulkonakin. Rajoitukset ovat voimassa tällä tietoa HUS-alueella 30.11.–18.12. ja Päijät-Hämeen alueella 30.11.–14.12.

Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä kokoontumisrajoitukset ovat tällä hetkellä Suomen tiukimmat, mutta erilaisia rajoituksia on voimassa eri puolilla maata. Paikallista tilannetta pitää seurata joka puolella maata tarkasti aluehallintoviraston sivuilta.

Myös taloyhtiöiden yhtiökokoukset luetaan yleisötilaisuuksiin, kertoo Kiinteistöliitto.

Suositusten mukaan enintään 10 henkilön tilaisuuksistakin kannattaa järjestää vain välttämättömät.

Etäyhteydet ja valtakirjat käyttöön

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto suosittelevat, että välttämättömissäkin yhtiökokouksissa hyödynnetään erilaisia etäyhteyksiä ja valtakirjoja.

Valtakirja on kirjallinen asiakirja, jolla yksityishenkilö tai yritys valtuuttaa toisen toimimaan puolestaan. Kirjallinen valtakirja on hyvä tapa antaa toiselle henkilölle valtuutus hoitaa henkilökohtaisia asioita tai toimia. Valtakirja on aina henkilökohtainen, eikä valtuutuksen saaja voi siirtää sitä eteenpäin.

Kasvokkaisissa kokoontumisissa pitää huolehtia hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja käyttää mahdollisuuksien mukaan maskeja.

”Jos kokouskutsussa on mainittu etäosallistumismahdollisuus, kokous voidaan pitää edellyttäen, että suurin osa osallistuu etäyhteyden avulla ja kokouspaikalle tulee enintään 10 ihmistä”, kertoo lakiasiantuntija Laura Lithenius Isännöintiliitosta.

Jos yhtiökokouskutsussa ei ole mainittu etäosallistumista ja kokouspaikalle voisi tulla yli 10 osallistujaa, kokous pitää perua ja siirtää. Jos kokouksen pitäminen ja päätösten tekeminen on välttämätöntä rajoitusten voimassaoloaikana, on lähetettävä uudet kokouskutsut.

Uusissa kutsuissa on mainittava mitä etäosallistumisen muotoja kokouksessa on käytössä. Niitä voivat olla esimerkiksi erilaiset etäkokoussovellukset, posti ja sähköposti.

Taloyhtiön yhtiökokousta ei voi pitää kokonaan etäyhteyksien avulla. Nykyinen asuntoosakeyhtiölaki määrää, että myös fyysinen kokouspaikka pitää määritellä ja vähintään kokouksen puheenjohtajan on oltava kokouspaikalla, vaikka kaikki muut osallistuisivat etäyhteyksillä.

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto ovat ottaneet jo aiemmin kantaa lain tiukkuuteen ja huomauttaneet, että nykyaikana etäkokouksen tulisi olla lain puolesta mahdollista aina, kun osakkaat niin haluavat.

Päätöksiä voi tehdä myös ilman kokousta

Jos taloyhtiössä on tehtävä niin kiireellisiä päätöksiä, etteivät ne voi odottaa koronatilanteen rauhoittumista eikä kokousta voida järjestää turvallisesti etäyhteyksien avulla, voidaan päätöksiä lain mukaan tehdä myös ilman yhtiökokousta.

Yleensä tämä tapa toimii vain pienissä taloyhtiöissä ja yksittäisissä asioissa. Silloin osakkaiden kanta päätettävään asiaan kysytään etukäteen esimerkiksi puhelimitse.

”Osakkaiden on oltava yksimielisiä kahdesta asiasta, eli päätettävästä asiasta ja siitä, että päätös tehdään ilman yhtiökokousta. Kaikkien osakkaiden on osallistuttava päätöksen tekemiseen ja on suositeltavaa, että kaikki osakkaat allekirjoittavat päätöksen”, vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Kiinteistöliitosta neuvoo.

Koronatilanteen vuoksi Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto suosittelevat, että taloyhtiöiden yhtiökokouksissa mahdollistetaan erilaisten etäyhteyksien käyttö. Myös perinteisiä valtakirjoja kannattaa käyttää.

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto ovat laatineet yhdessä ohjeita erilaisiin kokouskäytäntöihin. Ohjeet ovat jokaisen taloyhtiötoimijan hyödynnettävissä.

Kommentoi
Ylös
>