Talouden trendit

Bitcoin kipusi jälleen uuteen ennätykseen

Kurssinousua selittävät sekä kysyntä- että tarjontatekijät.

Bitcoinin osake on jatkanut syyskuun lopussa alkanutta nousuaan. Tällä viikolla bitcoinin hinta dollareissa nousi useita kertoja yli 23 000 dollarin. Torstaina kurssi kävi hetkellisesti lähellä 23 700 dollaria.

Vuodessa kryptovaluutan arvo on noussut jo 220 prosenttia.

Mikä kryptovaluutan hintaa sitten nostaa?

Kryptovaluuttoihin erikoistunut toimittaja Jiri Keronen arvioi Bittiraha.fi-sivustolla, että bitcoinin kurssinousulle on lukuisia syitä.

Yksi syy on Kerosen mukaan se, että kuluvan vuoden alkupuolella bitcoinin lohkopalkkiot puoliintuivat, mikä rajoitti huomattavasti uusien bitcoinien tuloa markkinoille. Lohkopalkkioiden puoliintuminen tapahtui kuluvan vuoden toukokuussa.

Bitcoinien määrä kasvaa louhinnalla ja louhijat saavat työstään palkkion. Louhinta tarkoittaa käytännössä sitä, että rahansiirtojen oikeellisuuden varmentavat verkostossa toimivien ihmisten bitcoin-siirtojen varmentamiseen soveltuvat suuritehoiset tietokoneet ratkaisemalla ryhmätyönä monimutkaisia salausalgoritmeja.

Louhijat joutuvat bitcoin-siirtojen varmentaakseen purkamaan bitcoin-siirtojen salausalgoritmien sarjan eli lohkon. Kun louhija ratkaisee algoritmin, hän saa transaktion varmennuksesta ja algoritmin ratkaisemisesta korvaukseksi uusia bitcoineja omaan bitcoin-lompakkoonsa.

Toinen syy bitcoinin suosion kasvuun saattaa olla maksupalvelujätti PayPal, joka on ottanut bitcoinin ja muita kryptovaluuttoja käyttöönsä, minkä seurauksena bitcoineilla voi nykyään maksaa merkittävässä osassa kaikkia Internetin palveluja.

Kolmas syy bitcoinin hinnannousuun ovat suursijoittajat.

”Samaan aikaan institutionaaliset sijoittajat, kuten rahastot, vakuutusyhtiöt ja vastaavat, ovat heränneet ymmärtämään Bitcoinin potentiaalin ja sijoittaneet kryptovaluuttoihin satoja miljoonia. Kaikki myös viittaa siihen, että yhä useammat institutionaaliset sijoittajat tulevat seuraamaan jo mukaan lähteneitä yrityksiä”, Keronen toteaa.

Quantum Economics -yhtiön salkunhoitaja Mati Greenspan muistuttaa, että tämän hetken bitcoinin nousuralli eroaa vuoden 2017 nousta siten, että nyt myös institutionaaliset toimijat ovat löytäneet bitcoinin. Se nostaa luonnollisesti bitcoinien kysyntää ja sitä kautta hintanoteerausta.

Institutionaalisten tahojen kasvavasta mielenkiinnosta bitcoinia kohtaan kertoo se, että rahastoyhtiö Fidelityn viime kesäkuussa teettämän selvityksen mukaan 60 prosenttia haastatelluista institutionaalisista sijoittajista kertoivat digivaluutoiden sopivan heidän sijoitussalkkuihinsa.

Bitcoinien hinnannousu selittyy siis sekä kysyntä- että tarjontatekijöillä. Kysyntätekijöitä ovat Paypal ja institutionaaliset sijoittajat, tarjontatekijä on lohkopalkkioiden puolittuminen.

Entäpä miten bitcoin kehittyy jatkossa?

Markkinoiden suuntaa ei kukaan voi tietenkään varmuudella tietää. Keronen arvioi, että huimaavan nousun jälkeen tulemme näkemään korjausliikkeitä, jotka saattavat olla dramaattisiakin.

”Näistä korjausliikkeistä huolimatta kaikki näyttäisi viittaavan siihen, että kurssi ei ole vielä saavuttanut huippuaan”, Keronen ennustaa.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös