Indikaattorit

Onko inflaatio sijoittajan uusi uhka?

Inflaatio on nyt kaikkien huulilla. Markkinoiden inflaatio-odotukset ovat nousseet, mutta eivät ole vielä kovin korkeita, muistuttaa analyytikko.

Massiivinen elvytyspolitiikka, elpyminen koronakriisistä ja useiden raaka-aineiden voimakas nousu ovat nostaneet pelkoja inflaation kiihtymisestä hallitsemattomaksi.

USA:n Tilastokeskuksen julkaisemat luvut eivät inflaatiohuolia rauhoitelleet.

USA:n 12 kuukauden kuluttajahintaindeksi pomppasi 4,2 prosenttiin, kun se kuukausi sitten oli 2,6 prosenttia. Inflaation nousu oli nopeinta sitten syyskuun 2008. Eniten huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna kallistui polttoaine (+49,6 %), polttoöljy (+37,3 %) sekä käytetyt autot ja rekat (+21,0 %).

Myös toukokuun osalta ekonomistit odottavat yli neljän prosentin inflaatiota, sillä esimerkiksi Trading Economicsin ennuste on 4,7 prosenttia.

Lyhyen aikavälin eli seuraavan 12 kuukauden inflaatio-odotukset ovat tällä haavaa koholla suhteessa viimeisen viiden vuoden keskiarvoon, mutta edelleen varsin tavanomaisella tasolla edeltävän 10 vuoden aikaväliin verrattuna.

USA:n keskuspankki ei ole vielä inflaatiosta huolissaan. Se arvioi inflaation rauhoittuvan, kun vertailukohtana olevat viime vuoden heikot kuukaudet sekä kuluvan vuoden kovin elpymisen vaihe on ohitettu.

Whartonin yliopiston rahoituksen professori Jeremy Siegel on kuitenkin Fediä pessimistisempi. Hävaroittaa CNBC:n haastattelussa villistä inflaatiosta tulevina vuosina.

Siegel on yleensä tunnettu optimistisista pörssinäkemyksistään. Nyt professoria kuitenkin huolettaa USA:n keskuspankin kevyt rahapolitiikka ja sen seuraukset. Hintojen nousupaineet ja kevyenä pysyvä rahapolitiikka saattavat johtaa jopa 20 prosentin inflaatioon kumulatiivisesti kahden tai kolmen vuoden aikana.

Suurista inflaatiopeloista puhuminen on ennenaikaista, ainakin rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich blogissaan.  

”Markkinoiden hinnoittelemat pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset ovat toki nousseet selvästi koronaa edeltävien tasojen yläpuolelle niin Yhdysvalloissa kuin euroalueellakin, mutta ne ovat edelleen historiallisesti melko maltillisilla tasoilla”, Gerich muistuttaa.

Yhdysvalloissa viiden vuoden päästä alkavan viiden vuoden inflaatiojakson hinnoittelu on reilut 2,5 prosenttia ja euroalueella hieman noin 1,6 prosenttia. Yhdysvalloissa vastaava mittari oli yli kolme prosenttia vuonna 2013 ja euroalueellakin selvästi päälle kaksi prosenttia.

Inflaatio-odotukset eivät siis ole ainakaan vielä poikkeuksellisen korkeat.

Normaalisti inflaatiohuolet nostavat pidempiä korkoja selvästi. Korot ovatkin nousseet selvästi koronapohjistaan, mutta Yhdysvalloissa 10-vuotinen valtionkorko on tällä hetkellä silti yhä melko alhainen, 1,64 prosenttia. Euroalueella Saksan 10-vuotinen korko on edelleen negatiivinen.

Korotkaan eivät kerro markkinoiden inflaatiohuolista.

”Keskuspankkien suuret velkakirjaostot ovat toki painaneet myös pitkien korkojen tasoa, mutta siitä huolimatta on vaikea argumentoida, että markkinoilla olisi nyt ylimitoitettuja huolia inflaation kiihtymisestä”, Gerich toteaa.

Pääanalyytikon mukaan Yhdysvaltojen huhtikuun korkeat inflaatioluvut heijastavat suurelta osin tilapäistekijöitä.

”Monien tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat nousseet rajusti, kun talouden rajoitustoimia on purettu. Keskuspankki Fedin näkemys onkin ollut, että hintojen nousu on tilapäistä, joten siitä ei kannata liikaa huolestua.”

Kuitenkin monet indikaattorit viittaavat kuitenkin siihen, että hintojen nousupaineet ovat aidosti lisääntymässä.

”USA:ssa monet yritykset kertovat jo vaikeuksista löytää pätevää työvoimaa ja vaikka maan työttömyysaste on vielä selvästi koholla, edellytykset ripeälle toipumiselle loppuvuoden aikana ovat hyvät. Tilapäistä tai ei, hinnat ovat nousseet jo nyt selvästi odotettua nopeammin, ja riskit nopeammasta inflaatiosta myös pidemmällä aikavälillä ovat kasvaneet”, Gerich toteaa.

Kommentoi
Ylös
>