Indikaattorit

Sijoittajien pelkokerroin romahti lähes vuoden pohjille – tunnelmia synkentää kaksi huolta

Sijoittajien tunnelmia mittaava Fear & Greed -pelkokerroin on laskenut jyrkästi viikossa.

CNN-uutiskanavan ylläpitämä ja sijoittajien tunnelmia seitsemän eri indikaattorin perusteella seuraava Fear & Greed -indeksi on laskenut tasolle 22, mitä kuvataan termillä ”Extreme Fear” eli äärimmäinen pelko. Markkinoiden tunnelmat ovat synkentyneet nopeasti, sillä viikko siitten pelkokertoimen pisteluku oli vielä 42.

Fear & Greed -pelkokerroin voi saada pisteluvun väliltä 0 – 100. Mitä korkeampi lukema, sitä suurempi on sijoittajien riskinottohalu, vastaavasti alhainen lukema kertoo epävarmuudesta ja peloista markkinoilla.

Indeksin pisteluku kävi tänä vuonna alhaisimmillaan hetkellisesti alle 20 pisteessä. Koronakriisin puhjettua pelkokerroin lähenteli hetkellisesti nollaa vuoden 2020 keväällä.

Sijoittajien tunnelmia synkentää tällä hetkellä kaksi asiaa: koronaviruksen deltamuunnos ja pelko rahapolitiikan kiristymisestä.

Worldometer-sivuston mukaan Yhdysvalloissa rekisteröitiin torstaina jo lähes 155 000 uutta koronatartuntaa. Päivittäisten uusien tartuntojen määrä on ollut kasvussa heinäkuun alusta lähtien. Myös koronakuolemien määrä on kasvussa, vaikkakaan ei yhtä nopealla vauhdilla kuin tartuntojen.

Epäily kiristyvästä rahapolitiikasta näkyy myös markkinoilla epävarmuutena.

USA:n keskuspankki Fed ei ole nähnyt kiihtyvästä inflaatiosta huolimatta vielä aihetta kiristää rahapolitiikkaa. Keskuspankin linja on ollut, että inflaation kiihtyminen on väliaikaista ja se johtuu talouden avautumiseen liittyvistä vaikeuksista.

Soraääniä alkaa kuitenkin kuulua.

Tällä viikolla kaksi keskuspankin päättäjää esittivät julkisuuteen kommentteja, joissa he esittivät rahapolitiikan kiristämistä.

Kansas Cityn Fedin pääjohtaja Esther George totesi, että keskuspankki voisi tässä hyvässä työllisyystilanteessa vähentää kuukausittaisia arvopaperiostoja 120 miljardilla dollarilla. Dallasin Fedin pääjohtaja Robert Steven Kaplan puolestaan arvioi, että arvopaperiostoja tulisi hidastaa lokakuuhun mennessä.

Lisää vettä myllyyn saatiin, kun markkinoille tuli tieto Fedin avomarkkinakomitean viimeisimmän kokouksen pöytäkirjoista.

Komitean jäsenet suunnittelivat hidastavansa kuukausittaista arvopapereiden osto-ohjelmaansa todennäköisesti vielä ennen kuluvan vuoden loppua, pöytäkirjoissa todettiin. Fed ostaa arvopapereja tällä hetkellä 120 miljardilla dollarilla kuukausittain. Tosin osa jäsenistä haluaisi odottaa vuoden 2022 alkupuolelle, ennen kuin avomarkkinakomitea aloittaisi osto-ohjelmien kevennyksen.

Pöytäkirjojen mukaan ohjauskorkoa ei silti ole tarkoitus nostaa.

Sijoittajien tunnelmien heikentymisen lisäksi myös amerikkalaiskuluttajien keskuudessa odotukset ovat synkentyneet.

Michigan-luottamusindikaattorin alustava lukema romahti elokuussa vain 70,2 pisteeseen, kun ekonomistien konsensusennuste oli 81,2 pistettä. Elokuun lukema romahti peräti 11 pistettä viime vuoden elokuun 81,2 pisteen lukemasta.

Kuluttajaluottamusindeksi ei ole ollut näin alhaalla sitten vuoden 2011. Amerikkalaiset ovat nyt entistäkin huolestuneempia koronaviruksen ärhäkästi leviävästä deltamuunnoksesta, talouden näkymistä sekä inflaation kiihtymisestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös