Talouden trendit

Taloushistorioitsija: Keskuspankki menetti hallinnan inflaatioon 60-luvulla, sama voi toistua nyt

Inflaatio saattaa toistaa 1960-luvun kehityskulkua, joka loi perustan jatkuville korkeille hinnoille seuraavalla vuosikymmenellä.

Näin varoittaa taloushistorioitsija Niall Ferguson CNBC:n haastattelussa.

Fergusonin mukaan poliittisilla päättäjillä on edessään uusi haaste inflaation kiihtymisen vuoksi, koska he reagoivat koronapandemiaan samalla tavalla kuin vuoden 2008 finanssikriisiin.

”Katastrofeista on mielenkiintoista se, että yksi katastrofi voi johtaa toiseen. Katastrofi muuttua kansanterveyskatastrofista verotukselliseen, rahataloudelliseen ja mahdollisesti inflaatiota kiihdyttävään katastrofiin”, Ferguson kertoo.

Inflaation kiihtyminen ei tapa ihmisiä kuten korona, mutta se olisi silti ongelma, Ferguson toteaa.

Kuluttajahintojen nousu on herättänyt markkinoilla viime aikoina yhä enemmän huolta.

Yhdysvaltain kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 5,4 prosenttia vuotta aiemmasta, mikä on suurin hyppäys sitten elokuun 2008.

Rahapolitiikan tiukentamisen ajankohta on vielä epäselvä

USA:n keskuspankki Fed ei ole nähnyt kiihtyvästä inflaatiosta huolimatta vielä aihetta kiristää rahapolitiikkaa. Keskuspankin linja on ollut, että inflaation kiihtyminen on väliaikaista ja se johtuu talouden avautumiseen liittyvistä vaikeuksista.

Jackson Hole -konferenssissa keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell kertoi, että keskuspankki odottaa supistavansa joukkovelkakirjojen osto-ohjelmaa myöhemmin tänä vuonna. Powell ei kuitenkaan asettanut rahapolitiikan tiukentamiselle mitään ajankohtaa ja varoitti kiirehtimästä rahapolitiikan kiristämistä.

Lisäksi USA:n tuoreet työllisyysluvut saattavat siirtää keskuspankin halua rahapolitiikan kiristämiselle. Maatalouden ulkopuolisia työpaikkoja syntyi elokuussa vain 235 000, mikä on reippaasti alle ekonomistien odottaman 733 000 uutta työpaikan.

Ferguson suhtautuu epäilevästi keskuspankin ja monen taloustieteilijän arvioon siitä, että inflaatiopiikki olisi vain väliaikainen.

USA:n ja euroalueen kuluttajahintojen vuosimuutos vuosina 2001 – 2021. Kuva: Jeroen Blokland.

”Kuinka pitkä on väliaikainen? Missä vaiheessa odotukset muuttuvat perusteellisesti, varsinkin jos Yhdysvaltain keskuspankki sanoo ihmisille: ’Olemme muuttaneet inflaatiotavoitejärjestelmäämme, enkä välitä, jos inflaatio ylittää tavoitteen jonkin aikaa’?

Ferguson varoittaa, että tilanne alkaa muistuttaa 1960-luvun tilannetta, jolloin Fedin silloinen pääjohtaja McChesney Martin menetti inflaatio-odotusten hallinnan.”

Ferguson vihjaa, että 70-luvun korkea inflaatio sai alkunsa 60-luvun lopulla. Siksi on liian aikaista luottaa siihen, että nykyinen inflaation nousu olisi vain ohimenevää.

Tiistaina julkistetut tiedot Yhdysvaltain asuntojen hinnoista ja kuluttajainflaatio-odotuksista ovat saattaneet lisätä Fedin huolia. S&P/Case-Shiller-indeksi, joka mittaa asuntojen hintoja 20 suuressa Yhdysvaltain kaupungissa, nousi kesäkuussa 19,1 prosenttia vuodesta toiseen, mikä on indeksin mittaushistorian suurin hyppäys.

Conference Boardin kysely puolestaan osoitti, että amerikkalaiskuluttajat odottavat inflaation nousevan peräti 6,8 prosenttiin seuraavan 12 kuukauden kuluttua.

Hillitseekö deltamuunnos inflaatiohuolia?

Koronaviruksen deltamuunnos on saattanut kuitenkin tehdä Fedille palveluksen, Ferguson tuumaa. Se jäädyttää Yhdysvaltain kovilla kierroksilla käyvää taloutta. Tosin muut ulkoiset tekijät voivat silti luoda inflaatiopaineita, Ferguson varoittaa.

Vaikka USA:n ja euroalueen keskuspankit eivät näe tässä vaiheessa inflaatiouhkaa niin suurena, että se pakottaisi poistamaan jalan rahapolitiikan kaasulta, löytyy myös keskuspankkiireista epäileväisiä.

Euroopan keskuspankin (EKP) hallintoneuvoston vaikutusvaltainen saksalaisjäsen Jens Weidmann varoittaa, että inflaatio saattaa nousta euroalueella odotettua jyrkemmin. Weidmann on myös Saksan keskuspankin eli Bundesbankin pääjohtaja.

Weidmann vaatii, ettei EKP pitkitä koronapandemia-ajan velkakirjojen osto-ohjelmaa (pandemic emergency purchase programme, PEPP). Hän kehottaa myös tarkkailemaan kiihtyvän inflaation riskiä, eikä pelkästään liian alhaisen inflaation riskiä.

Tähän asti EKP on ollut huolissaan liian alhaisesta inflaatiosta ja se on yrittänyt saada inflaation kiihtymään kahden prosentin tavoitetasolle.

EKP odottaa euroalueen inflaation nousevan tänä vuonna keskimäärin 1,9 prosenttiin ja se uskoo USA:n keskuspankin tavoin, että inflaation kiihtyminen on väliaikaista. Keskuspankki ennustaa inflaation laantuvan 1,5 prosenttiin vuonna 2022 ja 1,4 prosenttiin vuonna 2023.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös