Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Osakemarkkinoilla ei ole arvostuskuplaa

Nordea suosittelee pitämään osakkeet ylipainossa, sillä niiden tarjoamat tuottomahdollisuudet ovat reilusti korkosijoituksia paremmat.

Talouden ja tulosten elpyminen on ollut päätähuimaavaan koronakuopan jälkeen, mutta kasvutahti on hiipunut kesän huippuluvuista, arvioi Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

Saaren mukaan kasvun hidastuminen oli täysin odotettavissa jo pelkästään siksi, että toisen neljänneksen kasvuluvut olivat niin kovia erityisesti tulosten osalta. Myös koronan deltamuunnoksen aikaansaama uusien koronatartuntojen ripeä kasvu loppukesästä on hidastanut talouksien avaamista ja hankaloittanut työvoiman saatavuutta.

Viime aikoina on kuitenkin näyttänyt siltä, että kasvua hidastavat huolet olisivat jäämässä taaksepäin, Saari arvioi.

”Koko vuoden kasvuluvut ovat yhä hyvin suurella todennäköisyydellä parempia kuin vuosikymmeniin, ja ensi vuodellekin odotetaan yhä kovempaa kasvua kuin kertaakaan sitten vuoden 2010 – kuluva vuosi pois lukien”, päästrategi toteaa.

Toimialojen välillä eroja pullonkaulahaasteissa

Saaren mukaan kasvutahtia hillinneet pullonkaulat aiheuttavat haasteita jatkossakin, mutta niiden vaikutukset kohtelevat eri aloja ja yrityksiä hyvin erilailla.

”Matalan katteen toimialoilla tulee olemaan haastavia aikoja edessään, kun taas korkeita katteita takovien yhtiöiden kohdalla kustannusten nousua ei edes huomaa. Kokonaiskuvan kannalta on myös hyvä muistaa, että pullonkaulat ratkaistaan lyhyellä tähtäimellä hinnankorotuksilla ja pitkällä tähtäimellä investoinneilla. Hinnankorotukset kasvattavat tämän hetken liikevaihtoa, vaikka myyntimäärät jäisivätkin hieman tavoitteista, ja investoinnit puolestaan johtavat parempaan liikevaihdon kasvuun pitkällä tähtäimellä.”

Osakemarkkinoiden huikea nousu on herättänyt markkinoilla huolia osakkeiden arvostuskuplasta.

Esimerkiksi Wall Streetin analyytikot odottavat pomppuista syksyä osakemarkkinoille. Pankeista ainakin Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank ja Bank of America varoittavat osakemarkkinoiden korjausliikkeestä. Vahvan kurssinousun lisäksi varovaisuutta aiheuttaa osakemarkkinoiden kallis arvostustaso ja euforinen sijoittajasentimentti.

Osakemarkkinoilla markkinaheilunta on ollut syyskuussa varsin kovaa, mihin vaikuttivat erityisesti kiinalaisen kiinteistösektoriyhtiön Evergranden talousvaikeudet, monien yhtiöiden toimintaan vaikuttaneet toimitusketjuhaasteet, sekä huoli Yhdysvaltain keskuspankki Fedin vääjäämättä lähestyvästä rahapolitiikan normalisoinnista.

Ilmassa on edelleen epävarmuutta tulevien viikkojen markkinasuunnasta, arvioi Evli viikkokatsauksessaan. Ennakoivat suhdanneindeksit viittaavat kovimman talouskasvun hiipumiseen.

”Epävarmuus loppuvuoden kasvukuvasta lisääntyi myös viime viikolla, kun analyysitalo Markit julkaisi eri alueiden ja maiden syyskuun luottamusindikaattoreita (PMI) teollisuuden ja palvelualojen osalta. Ostopäällikköindeksit USA:sta ja euroalueelta viittaavat siihen, että talouden kasvuhuippu on jäämässä taakse, mutta toipuminen kuitenkin jatkuu”, Evli toteaa.

Ei arvostuskuplaa

Nordea suhtautuu näkymiin osakemarkkinoilla duurivoittoisesti. Osakkeiden arvostuskuplasta ei Antti Saaren mukaan ole merkkejä.

”Vaikka kuplahuuteluita on viime aikoina kuulunut jonkin verran, ei arvostuskuplan tunnusmerkistö ole täyttynyt osakemarkkinoilla missään vaiheessa viimeisten parin vuoden aikana.”

Saaren mukaan yhteistä aiemmille pörssin arvostuskuplille on se, että osakemarkkinoiden tulostuotto on painunut reaalikoron alapuolelle. Toisin sanoen osakeriskin kantamisesta ei sijoittaja ole saanut korvausta muuten kuin toiveissa olleen tuloskasvun muodossa.

Toistaiseksi nykytilanne on tästä vielä kaukana, Saari arvioi.

”Kuplien alla myös arvostuskertoimet ovat nousseet tyypillisesti raketin lailla useita kuukausia. Nyt ne ovat lasketelleet jo vuoden päivät. Tässä kokonaistarkastelussa pidämmekin osakkeiden arvostusta aiempaa houkuttelevampana. Korkotason nousu rokottaa lyhyen tähtäimen tuottomahdollisuuksia hieman, muttei syö niitä läheskään kokonaan.”

Nordea pitää osakkeet ylipainossa allokaatiosuosituksissaan. Alueiden välille on Nordean mukaan hankalaa tehdä eroja nykytilanteessa. Lähikuukausina on Nordean mukaan viisasta painottaa sijoitussalkussa yrityksiä, jotka ovat vuodesta toiseen pystyneet tekemään melko vakaata, kasvavaa tulosta.

Laatuyhtiöt kestävät kurssiheiluntaa tyypillisesti paremmin kuin suhdannekehitykselle herkät yhtiöt, pankki muistuttaa.

Korjaus: Toiseksi viimeisessä lauseessa luki virheellisesti, että Nordea pitää osakkeet peruspainossa. Osakkeet ovat ylipainossa. Virhe korjattu 7.10.2021. klo 18.15.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös