Kasvuosakkeet

Vaisala nostaa ohjeistustaan – komponenttipula jatkuu

Mittauslaitteita valmistava Vaisala nostaa vuoden 2021 liikevaihto- ja liiketulosennusteitaan. Analyytikon mukaan osake on silti kallis.

Vaisala nosti ohjeistustaan jo toista kertaa kuluvana vuonna.

Yhtiö arvio nyt vuoden 2021 liikevaihdon arvioidaan olevan 425–440 miljoonaa euroa ja liiketuloksen 48–58 miljoonaa euroa.

Vaisalan aiempi 23. heinäkuuta julkaistu taloudellinen ohjeistus vuodelle 2021 oli:
Vaisala arvioi vuoden 2021 liikevaihdon olevan 400–420 miljoonaa euroa ja liiketuloksen (EBIT) 40–50 miljoonaa euroa.

Vaisalan vuoden 2021 kolmannen neljänneksen alustavat saadut tilaukset olivat vahvat 110 miljoonaa euroa ja kasvoivat 29 prosenttia viime vuoden vertailukaudesta. Alustava liikevaihto oli vahva 111,5 miljoonaa euroa ja kasvoi 19 prosenttia.

Alustava liiketulos oli 19,2 (miljoonaa euroa eli 17,3 prosenttia iikevaihdosta. Viime vuonna liiketulos oli 19,5 miljoonaa euroa ja liikevoitto oli 20,7 prosenttia liikevaihdosta.

Vaisalan tuotteiden ja ratkaisujen kysyntä jatkui vahvana molemmilla liiketoiminta-alueilla ja erityisesti Teollisten mittausten liiketoiminta-alueella kolmannella neljänneksellä.

Kuitenkin komponenttipula jatkui ja näkyvyys komponenttien saatavuuteen heikkeni. Vaisala löysi ratkaisun useimpiin saatavuusongelmiin yhdessä toimittajiensa kanssa sekä ostamalla kalliimpia komponentteja spottimarkkinoilta.

Yhtiö arvioi globaalin komponenttipulan jatkuvan neljännellä neljänneksellä ja ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Saatavuusongelmien ratkaiseminen tulee vaikeutumaan merkittävästi, koska komponenttien saatavuus spottimarkkinoiltakin heikkenee. Vaisala arvioi, että komponenttipula aiheuttaa lisämateriaalikustannuksia vuoden 2021 neljännellä neljännekselläkin.

Inderesin analyytikko Joni Grönqvist kertoo, että analyysitalo nosti uuden ohjeistuksen ja hyvien näyttöjen myötä lähivuosien ennusteita.

”Profiililtaan Vaisala on pörssin laadukkaimpia yhtiöitä vahvoilla tuotteilla ja taseella. Odotamme yhtiöltä vakaata tuloskasvua (6 %) lähivuosina”, Grönqvist toteaa.

Vaikka Vaisalaa vaivaa komponenttipula, on Vaisala aiemminkin pystynyt hyvin navigoimaan ja selviämään erilaisista haastavista markkinatilanteista, analyytikko toteaa. Se lisää luottamusta yhtiön toimintaan myös jatkossa. 

Gronqvistin mukaan pitkäjänteisesti johdettu, vakavarainen ja vakaata osinkoa maksanut Vaisala on pörssin laadukkaimpia yhtiöitä. Kuitenkin nousseilla ennusteilla osakkeen arvostuskuva on edelleen haastava ja korkeamman arvostuksen hyväksyminen vaatisi parempaa tuloskasvua.

Korkea arvostustaso on sijoittajille riski.

”Sijoittajat joutuvat mielestämme kantamaan yhtiössä edelleen riskiä arvostuksen normalisoitumisesta, eikä tämän riskin vastineeksi ole nykyisillä ennusteilla tarjolla vielä riittävää tuotto-odotusta 6 %:n tuloskasvun ja 1,5 %:n osingon muodossa.”

Inderes nosti Vasisalan osakkeen tavoitehinnan 41 euroon aiemmasta 38 euroon. Analyysitalo toistaa vähennä-suosituksen. Inderesin tulosennusteilla Vaisalan vuoden 2022 P/E-kerroin on 29x.

Vaisala julkaisee vuoden 2021 tammi–syyskuun osavuosikatsauksen torstaina 28.10.2021.

Kommentoi
Ylös
>