Kasvuosakkeet

Koronarokotevalmistaja Moderna julkisti järisyttävät kasvuluvut – silti osake syöksyy

Modernan osake romahti torstaina ja perjantaina yhteensä yli 31 prosenttia. Syynä on yhtiön odotuksia heikompi tulosraportti.

Moderna julkisti huikeat kasvuluvut kolmannella vuosineljänneksellä. Yhtiön liikevaihto nousi peräti 30-kertaiseksi vertailukauteen nähden, 5,0 miljardiin dollariin. Samalla nettotulos nousi 3,3 miljardiin dollariin, kun vuotta aiemmin yhtiö teki nettotappion 233 miljoonaa dollaria. Osakekohtainen tulos nousi 7,7 dollariin.

Huimat kasvuluvut eivät kuitenkaan yltäneet analyytikoiden koviin odotuksiin. Analyytikoiden konsensusodotus heinä-syyskuun liikevaihdolle oli 6,2 miljardia dollaria ja osakekohtaisen tuloksen odotus puolestaan lähes 9,1 dollaria.

Myös sijoittajat pettyivät pahasti ja osake on ollut torstaina ja perjantaina jyrkässä syöksyssä.

Pettymyksen aiheutti myös se, että Moderna alensi koko vuoden näkymiään. Yhtiö odottaa nyt koko vuoden myynnin yltävänä 15-18 miljardiin dollariin, kun aiemmin se oli ennustanut 20 miljardin dollarin myyntiä. Yhtiö kertoi, että se siirtää joitakin koronatoimituksia vuodelle 2022 ja keskittyy toimittamaan tämän vuoden puolella rokotteita alhaisen tulotason maihin. Yhtiö kertoi myös haasteita toimitusketjuissa.

Samalla lääkejätti Pfizer, Modernan kilpailija koronarokotteissa, on noussut selväksi markkinajohtajaksi koronarokotemarkkinoilla. Lääkejätti nosti koko vuoden rokotemyyntinäkymänsä huikeaan 36 miljardiin dollariin aiemmin tällä viikolla.  

Modernalla on kuitenkin edelleen vahva taloudellinen asema. Johto odottaa yhtiön yltävän jopa 22 miljardin dollarin myyntiin vuonna 2022. Yli 15 miljardin dollarin kassavaroillaan Modernalla on omaa pääomaa, jota se tarvitsee rahoittaakseen laajaa tutkimus- ja kehitysohjelmaansa.

Moderna on kertonut, että sen koronarokote tuottaa suojaavia vasta-aineita koronan delta-varianttia vastaan. Modernan rokotteen teho on ollut testeissä korkea, 94,5 prosenttista.

Kuten lääkejätti Pfizerin koronarokote, myös Modernan rokote perustuu täysin uuteen välittäjä-RNA-teknologiaan. Siinä elimistöä ei altisteta kuolleelle, tainnutetulle tai pilkotulle virukselle, vaan kehon solut huijataan tuottamaan oikeita proteiineja ujuttamalla soluun peukaloitu rakennusohje.

Modernan rokotteessa on yksi etu Pfizerin rokotteeseen verrattuna: se säilyy jääkaappilämmössä jopa 30 päivän ajan, kun aiempi arvio oli ollut seitsemän päivää. Pfizerin rokote sen sijaan vaatii säilömistä jopa -80 asteessa, mikä tekee rokotteen jakelusta haastavaa.

Moderna nousi viime heinäkuussa USA:n S&P 500 -osakeindeksiin ja se oli mannaa yhtiön markkina-arvolle.

Sijoitussivusto TipRanksin mukaan Modernaa seuraavista 13 analyytikosta viisi antaa osakkeelle tällä hetkellä ostosuosituksen, viiden suositus on pidä ja kolmen suositus on myy.

Sisäpiiriläiset ovat olleet jo useamman kuukauden ajan myyneet Moderna-omistuksiaan.

Rokotevalmistajan arvostuskertoimet ovat kovista kasvuodotuksista huolimatta varsin maltilliset. Kuluvan vuoden konsensusennusteen mukaisella 26,6 dollarin osakekohtaisella tulosennusteella yhtiön P/E-kerroin on 8,9x ja EV/Ebitda-kerroin 7,1x.

Vastuurajoitus: Kirjoittaja omistaa Modernan osakkeita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös