Markkinakommentit

Nordea: Pörssiyhtiöiden tuloskasvun huippu on jäänyt taakse

Nordea pitää edelleen osakkeet ylipainossa ja suosittelee sijoittamista vakaisiin laatuyhtiöihin.

Pörssiyhtiöiden kolmas vuosineljännes alkaa vähitellen olla taputeltu. Tuloskasvu jatkui vahvana, mutta ei yhtä vahvana kuin toisella vuosineljänneksellä.

Nordean pääanalyytikko Antti Saari toteaa pankin viikkokatsauksessa, että jo kesällä näytti melko selvältä, että uuden suhdanteen kovin tuloskasvu ajoittuu kuluvan vuoden toiselle neljännekselle.

”Viimeisin tuloskausi vahvisti tämän. Hurjimpia kasvulukuja tyypillisesti tahkotaan vuosi taantuman pohjan jälkeen, jolloin vertailukausi on edullisin koville kasvuprosenteille”, Saari toteaa.

Yhdysvalloissa tulosten kasvu rauhoittui lähes sadasta prosentista hieman yli neljäänkymmeneen kolmannella vuosineljänneksellä, Saari laskee. Kasvu oli kuitenkin odotettua vahvempaa, sillä tuloskauden alla kasvuvauhdiksi odotettiin kolmeakymmentä prosenttia.

Lisäksi amerikkalaisista yhtiöistä neljä viidestä onnistui ylittämään analyytikoiden ennusteet.

Kovimmat tuloskasvuluvut nähtiin odotetusti energia- ja teollisuusyrityksillä, mikä johtui osin selvästi muita aloja heikommasta vertailukohdasta. Saaren mukaan rahoitus-, teknologia- ja viestintäalat pärjäsivät niin ikään hyvin, ja selvästi ennakoitua paremmin. Sen sijaan sirupula ja muut toimitusvaikeudet painoivat joitain suuria teknologiayhtiöitä, minkä seurauksena alan tulokset ylittivät ennusteet Nordean odotuksia pienemmällä erolla.

Saaren mukaan alueista kovinta tuloskasvua on nähty Euroopassa, missä myös vuoden takainen vertailukohta oli selvästi alempi.

”Näyttää siltä, että kasvujohtajuus siirtyy Eurooppaan seuraavien parin vuosineljänneksen ajaksi, sillä viime vuoden taantuma kohteli eri alueita eri tavoin. USA:ssa talous on kasvanut viime vuoden kevään koronataantuman jälkeen yhtäjaksoisesti”, Saari totea.

Miltä näyttää sitten jatko?

Nordean päästrategin mukaan on hyvin todennäköistä, että poikkeuksellinen tulosennusteiden ylitystahti hiipuu vähitellen lähemmäs normaalia.

”Jossain mielessä tämä muutos on jo tapahtumassa, vaikkakin huomattavasti hitaammin kuin odotimme. Yritysten ohjeistus on liikkumassa vähitellen normaalimpaan tilanteeseen, jossa varovaisuus korostuu enemmän. Saatavuushaasteet voivat kuitenkin vaikuttaa tähän tällä hetkellä, ja niiden selvittyä tilanne voi parantua.”

Tämänhetkisten ennusteiden mukaan tulokset tippuvat Yhdysvalloissa meneillään olevalla vuosineljänneksellä, mutta Saaren mukaan talouden kasvaessa selvästi keskimääräistä ripeämmin tämä on melko epätodennäköistä.

”Jos tulokset kasvaisivat vain tyypillistä tahtia, seuraavien kahden neljänneksen tämänhetkisistä ennusteista mentäisiin reilulla viidellä prosentilla yli. Pidämme todennäköisenä, että tulokset tukevat kurssinousua jatkossakin, vaikkakin jonkin verran viime neljänneksiä vaisummin”, Saari ennustaa.

Nordea pitää edelleen osakkeet ylipainossa suosituksissaan.

Markkina-alueiden välille on pankin mielestä kuitenkin hankalaa tehdä eroja nykytilanteessa. Tilanteeseen sopivat parhaiten laatuyhtiöt.

”Lähikuukausina on mielestämme viisasta painottaa salkussaan yrityksiä, jotka ovat vuodesta toiseen pystyneet tekemään melko vakaata, kasvavaa tulosta. Tällaiset yhtiöt kestävät kurssiheiluntaa tyypillisesti paremmin kuin suhdannekehitykselle herkät yhtiöt”, Nordean sijoitusstrategiasta vastaava tiimi suosittelee.

Kotimaisille pörssiyhtiöille pankki ennustaa kahdeksan prosentin tuloskasvua seuraavan 12 kuukauden aikana.

Lue myös tämä: CAPE-arvostuskerroin ei lupaa hyvää pitkäjännitteisen sijoittajan tuotoille USA:n osakemarkkinoilla

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös