Indikaattorit

Teollisuuden tuottajahinnat jatkavat jyrkkää nousua – vuodessa 22,4 prosentin kasvu

Tuottajahinnat nousevat nyt jyrkällä kulmakertoimella.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 22,4 prosenttia vuoden 2021 helmikuusta vuoden 2022 helmikuuhun.

Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 19,6 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 25,4 prosenttia.

Teollisuuden tuottajahintojen nousuun vaikutti erityisesti öljytuotteiden, perusmetallien sekä paperin ja paperituotteiden kallistuminen edellisen vuoden helmikuusta.

Vientihintaindeksi nousi 25,3 ja tuontihintaindeksi nousi 23,9 prosenttia vuodessa. Kotimarkkinoiden perushintaindeksi nousi 17,2 prosenttia. Verollinen kotimarkkinoiden perushintaindeksi nousi 14,5 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan vientihintaindeksin nousuun vaikutti erityisesti perusmetallien öljytuotteiden sekä paperin ja paperituotteiden kallistuminen edellisen vuoden helmikuusta. Tuontihintaindeksin nousuun puolestaan vaikutti erityisesti raakaöljyn ja maakaasun sekä kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden kallistuminen.

Tammikuusta helmikuuhun teollisuuden tuottajahinnat nousivat 0,9 prosenttia. Tuottajahintoja nosti erityisesti öljytuotteiden sekä perusmetallien kallistuminen edelliseen kuukauteen verrattuna.

Tuottajahintaindekseihin kuuluu viisi indeksiä: teollisuuden tuottajahintaindeksi, vientihintaindeksi, tuontihintaindeksi, kotimarkkinoiden perushintaindeksi sekä verollinen kotimarkkinoiden perushintaindeksi. Indeksit mittaavat hyödykkeiden hintakehitystä yritysten näkökulmasta ja kuvaavat hintojen suhteellista muutosta verrattuna tiettyyn joko perus- tai vertailuajankohtaan.

Teollisuuden tuottajahintaindeksi mittaa kotimaisten tuottajien myymien tuotteiden hintojen keskimääräisiä muutoksia. Indeksi sisältää sekä kotimaahan että ulkomaille myydyt tavarat. Kotimaassa käytettäväksi tarkoitettujen tavaroiden hintana on niin sanottu hinta tehtaan portilla, joka ei sisällä veroja.

Kotimarkkinoiden perushintaindeksi mittaa Suomessa käytettävien tavaroiden verottomien hintojen muutoksia niiden lähtiessä ensimmäistä kertaa markkinoille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös