Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Sotakaan ei hyydytä Suomen kasvukolmion asuntomarkkinoita

Turku kaupunki katu rakennukset liikenne kasvukeskus
Kuva: Grzegorz Jereczek.

Asuntojen hinnat jatkavat kasvuaan suurimmissa kaupungeissa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat helmikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa ja kaikilla suuralueilla Tamperetta ja Länsi-Suomea lukuun ottamatta. Koko maassa hinnat nousivat 3,2 prosenttia edellisvuodesta.

Tammikuuhun verrattuna hinnat nousivat 1,5 prosenttia koko maassa. Helmikuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin 6 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eniten Turussa ja Oulussa. Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Turussa noin 28 prosenttia ja Oulussa kahdeksan prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuodentakaiseen verrattuna 2,5 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 8,3 prosenttia.

Suuralueittain tarkasteltuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuositasolla helmikuussa eniten Etelä- ja Pohjois-Suomessa. Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat nousseet Etelä-Suomessa yli 15 prosenttia. Pohjois-Suomessa hinnat ovat laskeneet prosentin ja Länsi-Suomessa 1,4 prosenttia. Itä-Suomessa hinnat ovat laskeneet 19 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuodentakaiseen verrattuna 2,5 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 8,3 prosenttia.

”Sotakaan ei käännä kasvukolmion kärkiä pakkaselle kuluvana vuotena. Asuntokauppa kävi alkuvuonna välittäjien tietojen mukaan yhä vahvana, joskin viime vuoden lukemista jäätiin hieman”, toteaa Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Brotheruksen mukaan asuntomarkkinat viilenevät tulikuuman kauden jälkeen, mutta kauppa käy edelleen tavallista vahvemmin ja kasvukeskukset kiinnostavat.

”Alueellisesti ja kohdetyypeittäin sodan vaikutus näkyy selvimmin: kiteytetysti öljylämmitteinen omakotitalo itärajan tuntumasta kärsii ja energiatehokas taloyhtiö parhaiden palveluiden keskellä kestää tämänkin myrskyn”, Brotherus kiteyttää.

Suomen Pankki julkaisi tiedot helmikuun asuntolainojen määristä ja lainakoroista. Uusia asuntolainoja nostettiin liki 1,7 miljardin euron edestä.

”Helmikuu oli pankkien lainatiskeillä kiireinen, itseasiassa historian toiseksi vahvin helmikuu uusien asuntolainojen määrissä. Asuntolainakanta on noussut ennätyksellisen korkealle, mutta nyt tuoreet tiedot paljastavat nousun tulevan etenkin sijoitusasuntolainojen puolelta”, Brotherus toteaa.

Sijoitusasuntolainojen määrä on kasvanut yli seitsemän prosenttia viime vuoden maaliskuusta, kun tavalliset asuntolainat ovat kasvaneet vain kolme prosenttia.

Korkojen nousukaan ei ole pysäyttänyt vilkasta asuntolainamarkkinaa.

Asuntolainojen keskikorko oli sijoitusasuntolainoissa tasan prosentin ja tavallisissa asuntolainoissa 0,84 prosenttia. Brotherus ennustaa, että korkojen nousu jatkuu tänä vuonna, kun euriborit nousevat plussalle loppuvuoden aikana.

”Myös marginaalit nousivat helmikuussa nopeasti – kuukausinousu oli suurempi kuin kertaakaan finanssikriisin jälkeen. Taustasyynä näkyy korkosuojien yleistyminen. Hyvä muistaa, että sodan vaikutus ei vielä vaikuttanut helmikuun lukuihin”, Brotherus arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös