Yritysuutiset

Rakennusyhtiö YIT myy Venäjän liiketoimintonsa ja kirjaa jättimäisen 150 miljoonan euron arvonalentumisen

YIT on kohdannut Venäjällä yhtiön toimitusjohtajan mukaan ennennäkemättömiä haasteita.

YIT kertoo saaneensa päätökseen Venäjän liiketoimintojensa strategisen arvioinnin. Arvioinnin myötä yhtiö on allekirjoittanut sopimuksen Etalon Group PLC:n kanssa Venäjän liiketoimintojensa myynnistä.

Venäjän liiketoimintojen strateginen arviointi käynnistettiin marraskuussa 2021 ja sitä kiihdytettiin vuoden 2022 maaliskuussa geopoliittisen tilanteen muututtua.

Toimitusjohtaja Markku Moilanen kertoo, että Ukrainan kriisin myötä YIT:n Venäjän liiketoiminnot kohtasivat ennennäkemättömiä haasteita, ja toiminnan jatkaminen oli muodostumassa entistä vaikeammaksi.

”Liiketoimintojen myynti antaa meille mahdollisuuden nopeaan, kontrolloituun ja kokonaisvaltaiseen lähtöön Venäjältä. Tämä on sekä meidän että asiakkaidemme ja työntekijöidemme kannalta paras ratkaisu vallitsevissa olosuhteissa”, Moilanen toteaa.

Kaupan odotetaan toteutuvan huhtikuussa. Kauppahinta on noin 50 miljoonaa euroa.

Kaupan seurauksena YIT kirjaa ensimmäisen vuosineljänneksen tuloslaskemaan noin 150 miljoonan euron arvonalentumisen.

Kumulatiivinen RUB/EUR -muuntoero oli -284 miljoonaa euroa vuoden 2021 lopussa. Lisäksi RUB/EUR -muuntoeron ensimmäisen vuosineljänneksen muutoksen arvioidaan olevan noin -40 miljoonaa euroa.

Esitetyt luvut ovat alustavia arvioita, joihin vaikuttavat muun muassa RUB/EUR -valuuttakurssimuutokset.

Venäjän liiketoiminnoista kirjattava arvonaleneminen ei vaikuta YIT:n oikaistuun liikevoittoon. YIT luokittelee kaupan kohteena olevat toiminnot ensimmäisen vuosineljänneksen raportoinnissa myytävänä oleviksi omaisuuseriksi ja raportoi ne lopetettuina toimintoina.

Arvonalentuminen rokottaa kuitenkin merkittävästi YIT:n tuloskuntoa. Sen mittakaavasta kertoo jotain se, että yhtiön tulos ennen veroja viime vuonna oli -6,0 miljoonaa euroa. Jos kuluvan vuoden liikevoitto olisi sama kuin viime vuonna, veisi arvonalentuminen yhtiön liikevoiton pakkaselle 156 miljoonaa euroa.

Venäjän liiketoimintojen myynti ei vaikuta YIT:n muiden liiketoimintojen näkymiin. YIT odottaa jatkavien liiketoimintojen oikaistun liikevoiton olevan korkeampi kuin vuonna 2021. Vuoden 2021 vertailuluku tullaan päivittämään vastaamaan YIT:n uutta liiketoimintarakennetta viimeistään ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa.

Lue myös tämä: YIT hakee käännettä uuden toimitusjohtajan johdolla

1 kommentti
  • Jyrki sanoo:

    Kyllä se on myytävä. Kaikki yhtiöt jotka eivät pidä politiikkaa ja taloutta erillään, 60 miljoonaa varaa lapioida rahaa ikkunasta ulos vuodessa, ei kelpaa.

  • Ylös
    >