Yritysuutiset

Modulightin tilaus tarjoaa lohtua mollivoittoiseen kehitykseen

Biolääkeyhtiö Modulight on lääkealan jättiyhtiöltä tilauksen. Se käänsi osakekurssin vihdoin nousuun.

Laservalon lääketieteellisiä sovelluksia kehittävä Modulightin osake on ollut laskutrendissä viime lokakuun lopusta lähtien. Yhtiön julkistama tilinpäätös maaliskuun puolessa välissä ei lisännyt sijoittajien uskoa yhtiöön, sillä Modulight jäi liikevaihdossa alle viime vuoden ja liiketulos painui negatiiviseksi. Sijoittajille se oli kurssireaktiosta päätellen ikävä yllätys.

Tamperelainen pörssilistattu Modulight on biolääketieteen alan yritys, joka suunnittelee ja valmistaa laservaloa hyödyntäviä laitteita syöpähoitoihin, silmäsairauksiin ja genetiikkaan. Yritys valmistaa lisäksi tuotteita muihin korkean lisäarvon sovelluksiin, kuten kvanttilaskentaan ja digitaalisiin painokoneisiin.

Bioteknologiayhtiön liikevaihto laski heinä-joulukuussa 4,5 miljoonaan euroon edellisvuoden 6,4 miljoonasta eurosta. Liiketulos painui 3,4 miljoonaa euroa tappiolle, kun vuotta aiemmin se oli plussalla 3,3 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan koronapandemian kiihtyminen viivästytti niin kaupallista kuin lääketieteellistä yhteistyötä asiakkaiden, tutkimuslaitosten ja sairaaloiden kanssa.

Modulightin toimitusjohtaja Seppo Orsila kertoi, että yhtiö käynnisti vuoden 2021 aikana ennätyksellisen määrän uusia projekteja, mutta liiketulosta heikensi katsauskauden jälkeen tehty merkittävä myyntisaamisten alaskirjaus. Alaskirjauksen vuoksi liiketulos oli negatiivinen ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen.

Pientä valonpilkahdusta sijoittajille toi Modulightin torstainen pörssitiedote, jossa se kertoi saaneensa maailman viiden suurimman lääkealan yhtiön joukkoon kuuluvalta lääkeyhtiöltä keskiviikkona 30.3. sitovan tilauksen yhtiön laseralustan ja siihen liittyvien palveluiden toimittamisesta konseptivaiheessa olevaan tutkimusprojektiin.

Tilaus liittyy kyseisen suuren lääkealan yhtiön käynnistämään tutkimushankkeeseen, jossa etsitään uusia hoitokeinoja keuhkosyövälle. Keuhkosyöpä on yleinen ja kohtalokas sairaus, joka aiheuttaa eniten syöpäkuolemia maailmassa. Laseravusteinen hoito on yksi valituista tutkittavista hoitomuodoista ja Modulight on valittu tämän hoitomuodon yhteistyökumppaniksi.

 ”Vaikka kyseessä on alkuvaiheessa oleva tutkimushanke ja pilottitilaus ei vaikuta merkittävästi tämän vuoden tulokseemme, se on Modulightille merkittävä ainakin kahdesta syystä. Ensinnäkin on merkittävä tunnustus Modulightin ainulaatuiselle osaamiselle ja asiantuntemukselle, että yksi maailman suurimmista lääkealan yhtiöistä on valinnut meidät laseravusteista hoitoa tähän kyseiseen tautiin kehittäväksi kumppaniksi. Toiseksi, se on merkki teknologia-alustamme hyödynnettävyydestä useisiin eri indikaatioihin.”, Orsila kertoo.

Modulightin mukaan ottaminen myös vahvistaa yleisesti laseravusteisten hoitojen asemaa yhtenä keskeisenä hoitomuotona syöpien hoidossa, Orsila toteaa.

Tilaus kattaa laserlaitteiston, joka on suunniteltu toimitettavan vuoden 2022 kolmannen neljänneksen aikana, ja sitä tukevat palvelut vuodeksi. Kyseessä on pilveen yhdistetty laite, jota voidaan joustavasti käyttää useisiin lääketieteellisiin tarkoituksiin, myös muissa räätälöidyissä ja korkean lisäarvon tuotteissa. 

Yhtiön projektit alkavat tyypillisesti konseptin testausvaiheella ja etenevät sitten kliinisiin kokeisiin ja pilottituotantoon. Onnistuessaan projektit voivat johtaa lopulta kaupallistamiseen, jota ennen asiakkaan täytyy vielä hakea sovellutukselle hyväksyntä viranomaisilta.

Kokonaisprosessi pilottituotannosta täysin kaupallistettuun projektiin kestää tyypillisesti useita vuosia ja jokaiseen vaiheeseen liittyy merkittävää epävarmuutta.

Modulight on hiljaisella jaksolla ja julkaisee vuoden ensimmäisen tuloksen 28.4.2022.

Modulightin osake kipusi torstaina Helsingin pörssissä lähes 7,3 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>