Markkinakommentit

Tohtori Tuho: Edessä “pitkä ja ruma” taantuma – osakkeet romahtavat 30 prosenttia

New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini ei näe valoa osakemarkkinoilla.

Vuoden 2008 finanssikriisin oikein ennustamisesta maailmankuuluisuuteen noussut ja synkistä talousennusteistaan tunnettu ekonomisti Nouriel Roubini ei ole muuttamassa kurssiaan.

Tohtori Tuhoksi tituleerattu Roubini näkee Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti ”pitkän ja ruman” taantuman, joka alkaa vuoden 2022 lopussa. Taantuma voi kestää koko vuoden 2023. Samalla osakeindeksit laskevat jyrkästi, hän ennustaa. Aiheesta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Roubinin mukaan ”jopa tavallisessa taantumassa S&P 500 voi pudota 30 prosenttia”, mutta todella kovassa laskussa” se voi pudota 40 prosenttia.

Synkässä arviossaan ekonomisti kiinnittää huomiota yritysten ja maiden suuriin velkasuhteisiin. Korkojen nousu lisää velanhoitokustannuksia ja niin sanotut ”zombie-instituutiot, zombie-kotitaloudet, yritykset, pankit, varjopankit ja zombie-maat kuolevat”, Roubini kertoo.

Liikaa velkaa

Roubini on jo pitempään varoittanut USA:n ja maailmantalouden kasvavista riskeistä.

Esimerkiksi kesällä 2021 Tohtori Tuho varoitti, ettei USA:n inflaation kiihtyminen ole vain väliaikaista. Kysynnän noustessa tarjonnan ja työmarkkinoiden pullonkaulat luovat paineita hintoihin. Roubini totesi tuolloin, ettei keskuspankki pysty kiristämään rahapolitiikkaansa hidastaakseen ylikierroksilla käyvää USA:n taloutta.

Hän on ollut tähän asti oikeassa. Yhdysvaltojen inflaatio on pysynyt sitkeästi korkeana.

Viime huhtikuussa Roubini varoitti, että likviditeetin ”kieppuminen” finanssimarkkinoilla ja aggressiivinen lainarahan käyttö sijoituksissa tulevat aiheuttamaan ongelmallisia aikoja markkinoille. Sijoittajat ovat hyödyntäneet ahneesti velkavipua, ja osa sijoittajista on Roubinin mielestä ottanut jo liikaa velkariskiä.

Jo vuonna 2013 Roubini varoitti keskuspankkien löysän rahapolitiikan vaaroista.

”Ongelmana on, että Fedin likviditeettiruiskeet eivät synnytä luottamusta reaalitalouteen, vaan pikemminkin kiihdyttävät velkaantumista ja riskinottoa rahoitusmarkkinoilla”, Roubini sanoi Project Syndiate -lehden artikkelissaan.

Nyt Roubini varoittaa, että maailmanlaajuinen valtioiden ja yritysten velkaantuminen tulee painamaan osakekursseja alas. Hänen mukaansa keskuspankin kahden prosentin inflaatiotavoitteen saavuttaminen ilman kovaa laskua tulee olemaan mahdoton tehtävä Yhdysvaltain keskuspankille.

Sitkeästi korkeana pysyvä inflaatio merkitsee Roubinin mukaan sitä, että Fedillä ei todennäköisesti ole muuta vaihtoehtoa kuin nostaa lisää korkoja kohti viittä prosenttia.

Lisäksi koronapandemiasta, Venäjän ja Ukrainan konfliktista ja Kiinan koronan nollatoleranssipolitiikasta tulevat negatiiviset tarjontashokit nostavat kustannuksia ja hidastavat talouskasvua, ekonomisti toteaa.

Finanssielvytyksen tie on loppuun käytetty

Tähän asti Yhdysvallat ja moni muukin valtio on sinnitellyt elvyttävällä finanssipolitiikalla. Esimerkiksi koronakriisissä valtiot elvyttivät talouksia massiivisen alijäämäisillä budjeteillaan.

Roubini ei usko tällaisen politiikan voivan jatkua.

Kun maailma on taantumassa, ylivelkaantuneilta mailta ”loppuvat finanssipoliittiset luodit”, Roubini ennustaa. Korkea inflaatio merkitsisi myös kokonaiskysynnän ylikuumentumista.

Kaikesta tästä on seurauksena stagflaatio eli korkean inflaation, talouskasvun sakkaamisen ja työttömyyden kasvun yhdistelmä.

”Se ei tule olemaan lyhyt ja matala taantuma, vaan vakava, pitkä ja ruma”, tohtori Tuho varoittaa.

Roubini antaa neuvon sijoittajille: ”Osakepaino on syytä pitää alhaisena, ja käteistä on oltava enemmän.”

Vaikka inflaatio nakertaa käteistä, sen nimellisarvo pysyy nollassa, kun taas osakkeet ja muut omaisuuserät voivat laskea 10 – 30 prosenttia, Roubini ennustaa. Korkosijoituksissa hän suosittelee pysymään poissa pitkän maturiteetin joukkovelkakirjalainoista ja lisäämään inflaatiosuojaa lyhytaikaisilla valtionlainoilla tai inflaatiosuojatuilla valtiolainoilla eli TIPS:llä.

Kommentoi
Ylös
>