Erilaiset kyselytutkimukset ja ennakoivat suhdanneindikaattorit kielivät siitä, että maailmantalouden kasvu on hiipumassa siirryttäessä ensi vuoteen.
Yhdysvalloissa makrotalouden kehitystä ennakoivat suhdanneindikaattorit viittaavat taloussuhdanteen heikentyvän. Taloussuhdanteen heikentymistä indikoi muun muassa Michiganin yliopiston kuluttajasentimentti, teollisuuden ostopäällikköindeksi sekä Conference Boardin julkaiseman The Conference Board Leading Economic -indeksin negatiivinen vuosikasvulukema.
Myös monet ekonomistit ennustavat heikompaa taloussuhdannetta. Wall Street Journalin ekonomisteille tekemän kyselyn tulokset indikoivat 63 prosentin todennäköisyyttä taantumalle 2023.
Philadelphian Fedin ekonomisteille ja sijoittajille tehdyn kyselytutkimuksen perusteella bruttokansantuotteen supistumisen todennäköisyys seuraavalle vuosineljännekselle on noin 47 prosenttia. Lukema on korkein finanssikriisin jälkeen.
Länsimaiden taloudet vaikuttaisivat kokonaisuutena ajautuvan lievään taantumaan ensi talven ja kevään aikana. Kiinan toivottu elpyminen vuonna 2023 on pitkälti maan koronalinjan löysäämisen armoilla. Viime aikoina toiveet ovat kasvaneet, että maa alkaisi pysyvämmin höllentämään tiukkaa nollakoronapolitiikkaansa.
New Yorkin yliopiston taloustieteen professori ja synkistä talous- ja pörssiennusteistaan tutuksi tullut taloustieteilijä Nouriel Roubini kertoi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa keskiviikkona, että USA:n talous ei todennäköisesti välty taantumalta.
Myös Suomessa puhaltavat orastavat taantuman tuulet.
Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski lokakuussa 2,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 lokakuussa 0,6 prosenttia pienempi kuin vuoden 2021 lokakuussa. Edellisen kerran työpäiväkorjattu tuotanto väheni maaliskuussa 2021.
Viime kuukausina keskuspankit ovat tuntuvasti kiristäneet rahapolitiikkaa, mikä on näkynyt korkojen nousuna. Jatkossa rahapolitiikan linja riippuu edelleen inflaatiokehityksestä.
Inflaation vähitellen odotetaan tasoittuvan Yhdysvalloissa. Seuraavan vuoden inflaatio-odotus oli marraskuussa Federal Reserve Bank of Clevelandin mallin mukaan 3,2 prosenttia.
”Rahapolitiikka ei kuitenkaan välttämättä nopeasti kevene taantumamerkkien vahvistuessa, ellei inflaatio lähde yllättävän nopeaan laskuun. Nyt markkinat arvioivat, että Yhdysvalloissa aletaan laskemaan ohjauskorkoa vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä”, toteaa sijoituspalvelutalo Korkian portfolio manager Kim Nummelin artikkelissaan.
Mitä hiipuva talouskasvu tarkoittaa yritysten tuloskehityksen kannalta?
Nummelinin mukaan tulosennusteet ovat yhä yläkantissa. Yritysten ensi vuoden tulosennusteet ovat laskeneet maailmanlaajuisesti noin neljällä prosenttiyksiköllä viimeisen kolmen kuukauden aikana, hän huomauttaa.
”Ennusteiden lasku on painottunut Yhdysvaltoihin ja kehittyville markkinoille. Tällä hetkellä yritysanalyytikot ennustavat, että MSCI AC World -osakeindeksin yritysten tulokset kasvavat +3 % vuonna 2023. Yhdysvaltoihin ennuste on +5 %, kehittyville markkinoille +3 % ja Eurooppaan +1 %”, Nummelin toteaa.
Nummelin kertoo, että Yhdysvalloissa hitain tuloskasvuvaihe ensi vuonna on ennusteiden mukaan toisella neljänneksellä ja euroalueella kolmannella neljänneksellä.
”Analyytikot ennustavat kuitenkin lähinnä tuloskasvun pysähtymistä pikemmin kuin oikeaa tulostaantumaa.”
Nummelinin mukaan vuoden 2023 viimeiselle neljännekselle sijoitusanalyytikot odottavat Yhdysvaltoin noin +10 prosentin ja euroalueelle noin +11 prosentin tuloskasvua kuluvan vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna.
Tulosennusteet ovat yhä liian optimistisia, Nummelin arvioi.
”Uskomme, että orastava tulostaantuma on tällä hetkellä ennustettua tuntuvampi varsinkin ensi kevään ja kesän osalta. Myös kasvun voimakkaaseen kiihtymiseen ensi vuoden lopulla sisältyy riskejä.”