Piensijoittajille avautuu pörssipelin paikka käytettyjen autojen Kamuxissa, jonka osakkeita suuret sijoittajat ovat vyöryttäneet myyntiin.

Käytettyjen autojen hohto on toistaiseksi himmentynyt pörssissä. Ulkomaiset sijoittajat ovat markkina-arvioiden mukaan myyneet noin 5-7 euron kurssihinnalla jopa 30-40 miljoonan euron edestä Kamuxin osakkeita.
”Piensijoittajat voivat nyt tankata Kamuxin osaketta noin viidellä eurolla eli kaksi euroa halvemmalla verrattuna 7,20 euron antihintaan, jolla yhtiö meni pörssiin vuonna 2017”, varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo pelkistää.
Myyntimäärät voi laskea Euroclear Finlandin syys- ja marraskuun tilastoista
Angervuo arvioi, että ulkomaiset ovat ”äänestäneet jaloillaan” Kamuxissa, mikä on näkynyt yhtiön osakkeiden jopa yli kuuden miljoonan euron eli noin 2,5 miljoonan osakkeen päivävaihtona Helsingin pörssissä.
Kamuxin nykyisellä viiden euron kurssilla jää ulkomaisille sijoittajille myyntien jälkeen runsaan 30 miljoonan euron edestä yhtiön osakkeita. Angervuo palaa toviksi historiaan ja toteaa, että uIkomaisten sijoittajien hallinnoima Kamux-salkun arvo oli 18 euron huippukurssilla noin 220 miljoonaa euroa.
Yhtiön vuoden 2021 elokuun noin 720 miljoonan euron pörssiarvon huipusta on kadonnut yli 70 prosenttia eli puoli miljardia euroa elokuun tulosvaroituksen jälkeen.
Kova pudotus osakemäärissä
Piensijoittajalle voi Kamuxin osakkeiden myyntejä avata siten, että suurten lähinnä ulkomaisten rahastojen eli hallintarekisteröityjen sijoittajien Kamux-potti on alentunut noin kuuteen miljoonaan osakkeeseen heinäkuun 11 miljoonan osakkeen tasosta.
Ulkomaalaiset sijoittajat omistivat yhtiöstä lähes kolmanneksen vuoden 2021 elokuussa. Kuluvan syksyn myyntien jälkeen suurten sijoittajien osuus on siten alentunut noin kymmenen prosentin tienoille yhtiön koko osakekannasta.
Osa pörssipiireistä ennakoi jo, että Kamuxin osakekurssi on ottanut pohjakosketuksen.
Yhtiö sai omistajakseen pörssilistauksen alkutaipaleella noin 11 000 piensijoittajaa, joille kuului tai kuuluu vieläkin noin kolmannes yhtiön osakkeista ja äänistä.
Angervuo ei lähde arvioimaan sitä, että onko Kamuxin osake kallis vai halpa.
”Spekulointa voi jatkaa siten, että miten kauan yhtiön osake laahaa matalalla tasolla ja pystyykö Kamux lyhyellä aikavälillä etenemään liiketoiminnassa ostovoiman pudotusta vastaan”.

Yhtiön osaketta voi lisäksi verrata esimerkiksi Helsingin pörssin portfolioindeksiin. Kamuxin osakekurssi on halventunut noin 29 prosenttia verrattuna yhtiön vuoden 2017 listautumisen ensimmäisen päivän päätöskurssiin.
”Helsingin pörssin hajautetun osakesalkun (OMXHCAP) eli portfolioindeksi on samalla aikajaksolla noussut noin 20 prosentin verran”, Angervuo toteaa.
Jopa 20 prosenttia lisää liikevaihtoa
Piensijoittaja pystyy kolmannesta osavuodesta lukemaan askelmerkkejä Kamuxin tuotoille tai mahdollisille osakeostoilleen sekä vaihtoehtoisesti myynneilleen.
Kamux aikoo keskipitkällä aikavälillä nostaa noin 20 prosenttia liikevaihtoaan eli aikoo venyttää pitkälle loikkaa käytettyjen markkinoilla Suomessa, Saksassa ja Ruotsissa. ”Keskipitkän aikavälin” voi tulkita joko vuodeksi tai kahdeksi.
Mutta ennustettavuus autojen kysynnästä ja tarjonnasta sekä hinnoista jää nyt ehkä vaikeaksi auton ostajalle sekä sijoittajalle.
Angervuo tulkitsee osavuosien annista, että Kamux on tammi-syyskuussa laittanut kaikki ”paukut peliin” eli trimmannut koneistoaan vauhdinottoon.
”Ennustetta liikevaihdon kasvuprosenteista voi pitää kovana tavoitteena verrattuna alan markkinatilanteeseen, joihin kietoutuvat esimerkiksi polttonesteiden ja luottojen hintariskit,” Angervuo toteaa.
Liikevaihdon 20 prosentin kasvuloikasta voi sinänsä ennustaa reipasta kyytiä yhtiön johdolle ja myyjille. Samalla yhtiö tavoittelee noin 3,5 prosentin liikevoittoa suhteessa liikevaihtoon, mitä voi pitää keskitasona autokaupassa.
Oikaistu liikevoitto heikkeni kolmannella kvartaalilla noin 47 prosenttia ja jäi kahteen prosenttiin suhteessa liikevaihtoon.
”Kamux ei pääse kuluvan vuoden liikevaihdossaan 20 prosentin kasvuun. minkä yhtiö on jo julkistanut osavuosikatsauksessaan,” Angervo lisää.
Kamux leikkasi elokuun tulosvaroituksessaan noin sata miljoonaa euroa liikevaihdostaan, joka jäänee noin miljardin euron tasolle kuluvalta vuodelta.
Varastojen kiertoon vauhtia
Osavuosikatsauksesta voi lukea, että Kamux on asettanut riman korkealle eli 25 prosenttiin oman pääoman tuotossa, jota etenkin sijoittajat pitävät suurennuslasin alla.
Angervuo toteaa tilinpäätöksistä, että yhtiö onnistui saavuttamaan tavoitteensa 25 prosentin oman pääoman tuotossa vuosien 2017 – 2020 tilikausien aikana, mutta ei sitten enää vuoden 2021 tilikaudella.
”Yksi riski oman pääoman tuotolle koituu siitä, että miten nopeasti autot kiertävät varastoista myyntiin ja millä hintamarginaalilla,” Angervuo lisää.
Kamuxin velka on noussut noin 13 miljoonasta eurosta 122 miljoonaan euroon verrattuna vuoden 2017 pörssin listautumisen ajankohtaan. Nettovelkaantumiseksi tulee noin 36 prosenttia suhteessa omiin pääomiin eli velkaantumista voi pitää matalana.
Noin 140 miljoonan euron vaihto-omaisuus oli syyskuun lopussa melko kohtuullinen rinnastettuna Kamuxin miljardiluokan liikevaihtoon. Vaihto-omaisuus kuvaa pitkälle myymättämien autojen varastoa.
Kamuxin niin sanottu bruttokate eli myyntikate heikkeni 16,5 prosenttia heinä-syykuussa. Autojen osto-ja myyntihintojen marginaalit jäivät ilmeisesti kapeaksi.
Angervuo päättelee, että liikevaihdon, kannattavuuden ja sijoitetun pääoman tuoton nostaminen vaatinee Kamuxilta autojen myyntiaikojen rivakkaotteista nopeuttamista ja myyntikatteen parantamista.
Autokaupan nyrkkisäännön mukaan käytettyjen myyntiajaksi tulee noin kaksi kuukautta ja samalla myyjälle jää noin kahden tuhannen euron kate per auto.
Sakasta tullut kova kilpailija
Kamuxin yksi kilpailija eli oululainen Suomen Autokauppa (Saka) teki viime 12 kuukauden tilikaudella noin 42 prosenttia plussaa liikevaihdossa, joka oli 512 miljoonaa euroa.
Saka ei julkista kannattavuuttaan. Yhtiö korostaa myynnissään muun muassa sähköautoja, kuten tekee myös Kamux. Myös osa eläkeyhtiöistä on sijoittanut Sakaan, mikä viestii pörssiin menosta. Myös oululainen autokonserni Wetteri kaavailee huristelua pörssiin listautumisesta.
Kamux nosti viime vuonna noin 20 prosenttia eli noin 930 miljoonaan euroon liikevaihtonsa.
Merkkiliikkeet pitävät edelleen hallussaan valtaosaa noin 4,5-5 miljardin euron käytettyjen markkinoista. Eli markkinoiden jakoa voi pitää melko vakaina.
Yksi historian sivu kääntyy Kamuxissa, jossa yhtiön rakentaja ja toimitusjohtaja sekä suuri omistaja Juha Kalliokoski siirrtyy yhtiön hallituksen jäseneksi. Kamuxiin tulee Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju.
”Kamuxin vauhditus vaatii lisää löylyä ja samalla tuottoja sijoittajille, Angervuo lisää.
