Yritysuutiset

UPM jäi selvästi odotuksista – näkymät varovaisen valoisat

UPM on vahvassa iskussa, vaikkei se kovia tulosodotuksia saavuttanutkaan.

Metsäyhtiön liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 11 prosenttia vertailukaudesta ja oli 2,8 miljardia euroa.

Vaikka UPM paransi tuloskuntoaan, jäi se silti korkealle viritetyistä odotuksista.

Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 29 prosenttia ja oli 356 miljoonaa euroa, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 521 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos nousi viime vuoden 0,42 eurosta 0,51 euroon.

Analyytikoiden konsensusodotus, 0,73 euron vertailukelpoinen osakekohtainen tulos, oli kuitenkin selvästi korkeampi.

Sijoittajan kannattaa kuitenkin muistaa, että UPM:n vertailukauden tulosluvut olivat poikkeuksellisen alhaiset Paperiliiton lakon vuoksi.

Toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo, että UPM teki toiseksi parhaan ensimmäisen vuosineljännestuloksen yli 20 vuoteen, vaikka tulosta painoi lyhytaikainen toimitusmäärien puute.

”Voimakkaan inflaation ja hyödykepulan leimaaman viime vuoden jälkeen vuosi 2023 alkoi intensiivisellä varastojen purkamisella useimpien tuotteiden arvoketjuissa. Onnistuimme hyvin katteiden hallinnassa ja sopeutimme toimintojamme tilanteeseen”, Pesonen toteaa.

Erityisen ilahtunut Pesonen on kahden strategisen merkkipaalun saavuttamisesta.

”UPM Fibresin ja UPM Energyn merkittävät kasvuhankkeet valmistuivat: UPM Paso de los Torosin sellutehtaan käynnistys on meneillään Uruguayssa, ja OL3-ydinvoimalaitosyksikkö on aloittanut säännöllisen kaupallisen sähköntuotannon.”

Isoja investointeja

Pesosen nämä investoinnit kasvattavat UPM:n tulosta ja avaavat mahdollisuuksia vuosikymmeniksi eteenpäin.

Useimpien metsäyhtiön tuotteiden markkinatoimitukset jäivät selvästi pitkän aikavälin keskiarvoista, kun varastoja purettiin arvoketjuissa, toimitusjohtaja kertoo.

”UPM Communication Papers, UPM Energy ja UPM Plywood saavuttivat hyvät tulokset matalista toimitusmääristä huolimatta. UPM Fibres teki jälleen tyydyttävän tuloksen samalla, kun liiketoiminta valmistautui UPM Paso de los Torosin käynnistymiseen. UPM Raflatac ja UPM Specialty Papers onnistuivat pitämään yksikkökatteet hyvinä, mutta kummankin liiketoiminta-alueen tuloksessa on parantamisen varaa, kun toimitusmäärät taas kohenevat.”

Lyhyen aikavälin turbulenssista huolimatta yhtiön pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat ennallaan ja houkuttelevat.

”Keskitymme edelleen katteiden hallintaan ja odotamme varastojen purkamisen vaikutuksen vähenevän tulevina kuukausina. Monet muuttuvat kustannukset ovat jo ohittaneet huippunsa, mutta hyöty UPM:n liiketoiminnoille näkyy tuloksissa vasta myöhemmin”, Pesonen kertoo.

UPM jatkaa houkuttelevien alustojen kehittämistä kasvaville biomateriaaliliiketoiminnoille.

”UPM Paso de los Toros toimittaa vastuullisia tuotteita vastaamaan globaaliin kuluttajakysyntään, ja tehdas kasvattaa selluliiketoimintaamme yli 50 prosenttia. Tehtaan kassakustannustaso, noin 280 dollaria toimitettua sellutonnia kohti, tekee tehtaasta yhden maailman kilpailukykyisimmistä”, Pesonen kertoo.

OL3-ydinvoimalaitosyksikkö lisää UPM Energyn hiilidioksidivapaata sähköntuotantoa lähes 50 prosenttia.

Leunaan Saksaan nouseva biokemikaalijalostamo vahvistaa UPM:n liiketoimintamahdollisuuksia ja kasvustrategiaa, joka perustuu fossiilipohjaisten materiaalien korvaamiseen uusiutuvilla vaihtoehdoilla lukuisissa loppukäytöissä.

Odotuksissa liikevoiton kasvu

UPM saavutti ennätystuloksen vuonna 2022. Myös vuoden 2023 tuloksen yhtiö odottaa olevan vahva. UMP odottaa vertailukelpoisen liikevoiton nousevan vuoden 2023 alkupuoliskolla vuoden 2022 vastaavasta ajanjaksosta.

Vuonna 2023 UPM:n toimitusmääriä kasvattaa tuotannon käynnistyminen UPM Paso de los Torosin sellutehtaalla ja OL3-ydinvoimalaitosyksikössä. Vuoden 2023 alkupuoliskolla varastojen purkamisen eri tuotearvoketjuissa odotetaan kuitenkin vaikuttavan UPM:n tuotteiden kysyntää heikentävästi.

Kiinan koronarajoitusten poistaminen sekä muiden keskeisten talouksien inflaation maltillistuminen luovat kysynnän kasvupotentiaalia vuoden edetessä.

Vuoden 2023 alussa monien tuotannontekijöiden kustannustaso on korkea, kun taas matalampi kysyntä luo painetta tuotehintoihin. Monien tuotannontekijöiden kustannukset ovat kuitenkin ohittaneet huippunsa.

UPM jatkaa marginaalien hallintaa tuotteiden hinnoittelulla, tuotteiden ja markkinoiden optimoinnilla sekä toimenpiteillä, joilla parannetaan muuttuvien ja kiinteiden kustannusten tehokkuutta.

Näkymiin liittyy yhtiön mukaan merkittäviä sekä positiivisia että negatiivisia epävarmuuksia, jotka liittyvät Euroopan, Kiinan ja globaaliin talouteen, Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, pandemian jäljellä oleviin vaikutuksiin, energian hintoihin ja energiasääntelyyn Euroopassa sekä OL3-voimalaitosyksikön käyttöönottoon.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Jorma Erkkilä

  25.4.2023 at 18:03

  OP arvioi Rahastoideat-katsauksessaan, että UPM:n Paso de Los Toroksen sellutehtaan ja Leunan biokemikaalijalostamon käynnistyminen ovat
  merkittäviä askelia yhtiön kasvustrategiassa ja niiden vaikutus tulokseen on huomattava jo vuodesta 2024alkaen.

  Sitten Olkiluoto 3:sta saatava sähkö nostaa energiaomavaraisuutta huomattavasti.

  Yritysjärjestely – esimerkiksi yksittäisen liiketoiminnan myynti/listautuminen – on osakkeeseen sisältyvä optio, OP arvioi.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös