Arvo-osakkeet

Analyytikko: Keskon tulosraportti ”väärällä tavalla vahva”

Keskon tulosraportti tammi-maaliskuulta oli kelvollinen, mutta se ei poista yhtiön keskipitkän ajan ongelmia, väittää Handelsbankenin analyytikko.

Kauppaketju julkisti huhtikuun lopussa tammi-maaliskuun tulosraporttinsa. Yhtiön liikevaihto nousi ensimmäisellä neljänneksellä 2,8 miljardia euroa, kun vuotta aiemmin liikevaihtoa kertyi 2,7 miljardia euroa.

Keskon vertailukelpoinen liiketulos oli 126 miljoonaa euroa tammi-maaliskuussa, kun vuosi sitten vertailukaudella se oli 144 miljoonaa euroa. Tuloslasku ei tullut analyytikoille yllätyksenä, sillä konsensusodotus vastasi toteumaa eli oli 126 miljoonaa euroa.

Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan Keskon näkymät vuodelle 2023 ovat myönteiset. Uudistuminen ja strategian toteuttaminen ovat parantaneet kauppaketjun tuloksentekokykyä.

Yhtiö odottaa silti kuluvalle vuodelle viime vuotta heikompaa tuloskehitystä.

Kesko toisti tulosohjeistuksen ja arvioimme vuonna 2023 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 680 – 800 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 815 miljoonaa euroa.

Tulosohjeistus perustuu arvioon suhteellisen lyhytaikaisesta taantumasta Keskon toimintamaissa. Keskeisiä näkymiin vaikuttavia epävarmuustekijöitä ovat inflaation ja korkotason kehitys sekä käynnissä oleva Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Keskon tammi-maaliskuun tulosraportti oli linjassa odotusten kanssa, mutta yhtiön liiketoiminnallinen rakenne pitää yllä osakkeeseen liittyviä keskipitkän aikavälin huolia, toteaa Handelsbankenin analyytikko Nicklas Skogman pankin aamukatsauksessa.

”Paremmat marginaalit ruokakaupassa tai autokaupassa eivät tunnu erityisen helpottavilta nykyisessä talouden tilanteessa. Emme löydä syitä odottaa osakkeelle nostetta ennen kuin ruokakaupan markkinaosuuden lasku taittuu tai rakentamisen ja talotekniikan näkymät paranevat”, Skogman toteaa.

Analyytikko kiinnittää huomiota siihen, että Keskon rakentamisen ja talotekniikan liiketoiminnan tuotot alkoivat jo laskea 12 kuukauden rullaavalla seurannalla.

Keskon LVI- ja sähköalan tukkukauppaa harjoittava yritys Onninen on jatkanut samaan aikaan kasvuaan. Nyt tammi-maaliskuussa Onnisen tuotot kuitenkin laskivat, vaikka se raportoikin myynnin kasvusta.

”Uskomme, että kilpailullinen markkinatilanne ja rakennustarvikkeiden hintojen nousun hidastuminen selittävät tätä kehitystä”, Skogman toteaa.

Handelsbankenin suositus Keskon osakkeelle on edelleen pidä ja kolmen vuoden tavoitehinnan osakkeelle pankki laski 27 euroon aiemmasta 28 eurosta. Keskon kurssinoteeraus on kuitenkin laskenut alle 19 euron hintaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös