Arvo-osakkeet

Martela on syvemmällä kannattavuusvaikeuksissa

Ukrainan sota ja muut makrotalouden haasteet ovat nakertaneet Martelan myyntiä ja tulosta. Edessä on toiminnan sopeuttaminen.

Toimitilaratkaisuja tarjoava Martela kertoi jo viime vuoden kolmannella vuosineljänneksellä markkinoiden epävarmuuden kasvusta. Inflaation ja korkojen nousun vaikutukset alkoivat jo näkyä yhtiön liiketoiminnassa.

Yhtiön kuluvan vuoden alkuvuosi alkoi myös mollivoittoisesti. Yhtiö tammi-maaliskuun liikevaihto ja liiketulos heikkenivät edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Liikevaihto laski hieman alle 11 prosenttia vertailukaudesta ja liiketulos painui pakkaselle -1,8 miljoonaa euroa.

Yhtiö julkisti perjantaina toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa.

Suunta on selvä: myynnin lasku kiihtyy ja tappiot syvenevät.

Huhti-kesäkuun liikevaihto jäi vain 19,4 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa lähes 29 prosentin laskua vertailukauteen nähden. Liikevoitto painui ensimmäistä vuosineljännestä enemmän tappiolle, -2,9 miljoonaan euroon. Liiketuloksen heikkenemiseen vaikutti pääasiassa alhaisempi liikevaihto.

Martelan tilaukset laskivat vuoden toisella neljänneksellä edellisen vuoden ajankohtaan nähden kaikilla muilla alueilla paitsi ryhmässä muut.

Haasteet ovat samat kuin alkuvuonna ja viime vuoden lopulla. Yhtiön mukaan sota Ukrainassa on tuonut markkinoille epävarmuutta ja aiheuttanut merkittäviä hinnankorotuksia ja saatavuushaasteita raaka-aineissa. Lisäksi markkinatilanteeseen on negatiivisesti vaikuttanut inflaation kasvu ja korkojen nousu.

Miten pitkään nämä negatiiviset tekijät tulevat vaikuttamaan yleiseen markkinatilanteeseen, on Martelan mukaan vaikea arvioida.

Toimitusjohtaja Ville Taipale kertoo, että viime vuonna alkanut inflaation ja korkotason nousu ja sitä kautta markkinoiden epävarmuus vaikutti edelleen myös vuoden toisella vuosineljänneksellä. Sen vaikutukset olivat merkittävät Martelan liiketoiminnalle.

Martela on tässä tilanteessa pakotettu aloittamaan muutosneuvottelut.

”Vuoden toinen vuosineljännes oli taloudellisen epävarmuuden vuoksi haastava. Olemme reagoineet tilanteeseen ilmoittamalla tänään henkilöstöä koskevien muutosneuvotteluiden aloittamisesta. On epäselvää, kauanko epävarmuus markkinoilla jatkuu ja meidän on pystyttävä suhteuttamaan kulutasomme vallitseviin olosuhteisiin”, Taipala kertoo.

Suunnitellut toimenpiteet voivat johtaa enintään 90 päivää kestäviin lomautuksiin ja ne voitaisiin toteuttaa arviolta huhtikuun 2024 loppuun mennessä. Suunnittelut toimenpiteet koskevat konsernin kaikkia Suomen yhtiöitä ja neuvotteluiden piirissä on yhteensä noin 190 henkilöä.

”Tämänhetkinen markkinatilanne on merkittävästi alentanut myyntivolyymejamme ja operatiivista tulostamme. Meidän pitää sopeuttaa nykyistä kulutasoamme vastaamaan nykyisiä markkinaolosuhteita, kunnes käänne normaalimpaan markkinatilanteeseen saavutetaan”, toteaa toimitusjohtaja.

Martela-konsernin palveluksessa työskentelee Suomessa noin 330 henkilöä.

Taipaleen mukaan koronapandemia nopeutti työnteon muutosta entisestään, minkä vuoksi toimisto on vain yksi monista työnteon paikoista, ja etä- ja hybridityön merkitys kasvaa.

”Tämä tulee lisäämään kysyntää yhä monimuotoisemmille työympäristöille, sekä tarvetta panostaa henkilöstön etä- ja hybridityöolosuhteisiin. Jatkamme edelläkävijänä, yhteistyössä asiakkaidemme kanssa, parhaiden ja joustavampien työympäristöjen luomisessa, jotka parantavat työntekijäkokemusta, tehokkuutta ja innovaatiokykyä sekä laskevat kokonaiskustannuksia”, hän toteaa.

Martela alentaa koko vuotta koskevia näkymiään.

Martela odottaa nyt koko vuoden 2023 liikevaihdon arvioidaan laskevan hieman edelliseen vuoteen verrattuna ja liiketuloksen olevan negatiivinen. Aiemmin yhtiö oli odottanut koko vuoden 2023 liikevaihdon pysyvän edellisen vuoden tasolla ja vertailukelpoisen liiketuloksen olevan positiivinen.

Martelan osake sukelsi yli 14 prosenttia perjantaina Helsingin pörssissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös