Sijoitusideat

Tässä piensijoittajien ulkomaiset uudet suosikkiosakkeet

Kolme ulkomaista laadukasta kasvuyhtiötä on nyt kotimaisten piensijoittajien suosiossa.

Novo Nordisk

Helsingin pörssin yleisindeksin elokuu oli kuoppainen, kertoo Nordnet tiedotteessaan. Kuukauden alusta loppuun yleisindeksin pisteluku laski puoli prosenttia käytyään kuun puolivälin jälkeen jo neljän prosentin laskussa.

Yksityissijoittajien sijoitusasteen nostaminen kuitenkin jatkui. Elokuussa Nordnet Suomen asiakkaat netto-ostivat kaikkia sijoitusinstrumentteja yhteenlaskettuna hieman edelliskuukausia maltillisemmin 94 miljoonalla eurolla.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto laski vuodentakaisesta elokuusta 25,3 prosenttia. Koko pörssin kauppojen kappalemäärät putosivat 34,3 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta.

Pörssin kaupankäynti hiipui heinäkuun 2023 euromääräisestä aktiviteetista 12,9 prosenttia. Myös kappalemääräinen kaupankäynti hiljeni edelliskuuhun verrattuna 10,5 prosenttia Nordnetin osuuden ollessa yksityissijoittajien suosimista välittäjistä suurin 12,0 prosentilla kauppojen kappalemäärästä.

Kotimaisten pörssiosakkeiden ostaminen hiipui – kansanosakkeita suosittiin

Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo, että kotimaisiin pörssiosakkeisiin sijoitettiin elokuussa Nordnetin suomalaisasiakkaiden toimesta lisää rahaa nettona vähiten sitten tammikuun.

”Elokuussa suomalaisasiakkaat kevensivät kotimaisten pörssiosakkeiden omistusta arvo-osuustileillä kahdella miljoonalla. Osakesäästötileillä netto-ostoja jatkettiin yhdeksällä miljoonalla eurolla. Elokuun jarrutuksesta huolimatta Nordnet Suomen asiakkaat ovat kokonaisuutena tehneet tänä vuonna lisäsijoituksia Helsingin pörssiin nettona enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä”, Tuppurainen summaa.

Tuppuraisen mukaan kaupankäynti kotimaisissa osakkeissa keskittyy nyt vahvasti kansanosakkeisiin.

Erityisesti Nordea kasvattaa etumatkaansa suomalaisten yksityissijoittajien suosituimpana kansanosakkeena. Euroclear Finlandin tilastojen valossa Nordean ero toisena olevaan Nokiaan on omistajien lukumäärässä mitattuna pian jo 100 000 omistajaa.

”Nordeassa sijoittajakansaa kiinnostaa korkea osinkotuotto, joka on tänä vuonna toistaiseksi yhdistynyt korkotason nousun tukemaan tuloskasvuun”, arvioi Tuppurainen.

Myös toisella kansanosakkeella Fortumilla käytiin elokuussa kauppaa aktiivisesti.

”Fortum oli elokuussa Nordnetin suomalaisasiakkaiden selvästi netto-ostetuin kotimainen osake kymmenen miljoonan euron lisäyksellä. Lisäksi Fortum oli kuukauden vaihtoykkönen osakkeella kauppaa käyneiden eri asiakkaiden lukumäärällä mitattuna”, kertoo Tuppurainen.

Katseet kääntyivät rahastoihin ja ulkomaisiin menestysosakkeisiin

Tuppuraisen mukaan elokuun sijoitustoiminnalle oli leimallista lisäsijoitusten kohdistaminen rahastoihin. Hänen mukaansa kaikkiaan ETF:iin ja perinteisiin rahastoihin virtasi Nordnetin suomalaisasiakkaiden kuukausitason uusista sijoituksista noin 75 prosenttia.

”Kuukausi oli rahastojen merkinnöissä kovin ostokuukausi koko vuonna 2023. Korkorahastot syrjäyttivät suosiossa indeksirahastot”, taustoittaa Tuppurainen.

Ulkomaisista pörssikomeetoista kotimaiset piensijoittajat ovat löytäneet kolme suosikkia. Teslan lisäksi lääkevalmistaja Novo Nordisk ja teknojätti Nvidia nousivat ulkomaisen osakekaupan suosikeiksi.

”Suomalaiset yksityissijoittajat löysivät elokuussa useita kiinnostavia kohteita ulkomaisista pörsseistä. Tesla nousi ykköseksi osakkeella kauppaa käyneiden asiakkaiden määrällä mitaten. Novo Nordisk puolestaan oli vaihdetuin ulkomainen osake euromääräisesti. Tekoälybuumilla ratsastava Nvidia sen sijaan keräsi suurimmat netto-ostomäärät euroissa”, kertoo Tuppurainen.

Novo Nordisk on nyt Euroopan suurin

Tanskalainen Novo Nordisk on noussut Euroopan arvokkaimmaksi yhtiöksi ohi ranskalaisen LVHM:n. Novo Nordiskin suosiota markkinoilla selittää sen kehittämän Wegovy-nimisen laihdutuslääkkeen valtava suosio ympäri maailmaa. Toinen yhtiön suosittu lääke on diabeteslääke Ozempic, jota moni käyttää painonhallintaan.

Novo Nordiskin liikevaihto nousi viime vuonna 177 miljardiin Tanskan kruunuun. Tälle vuodelle analyytikoiden konsensusennuste on jo 224 miljardia kruunua. Viimeisen viiden vuoden aikana yhtiön liikevaihdon kasvu on ollut keskimäärin 10 prosenttia.

Osakekohtaisen tuloksen odotetaan nousevan 35 kruunuun viime vuoden 24 kruunusta.

Yhtiön osake on kivunnut vuodessa jo 68 prosenttia. Elokuun 8. päivänä yhtiön osake nousi yhdessä päivässä peräti 18 prosenttia, kun se kertoi tiedotteessaan, että lihavuudenhoitolääke Wegovyn käyttö vähensi viisivuotisessa tutkimuksessa vakavien sydän- ja verisuonitauteihin liittyvien tapausten kuten sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla placeboa ottaneeseen verrokkiryhmään nähden.

Nvidia on kurssikomeetta

Toinen piensijoittajien suosima yhtiö, Nvidia, on nopeasti noussut maailman suurimpien teknojättien joukkoon.

Nvidia tunnetaan parhaiten näytönohjaimissa käytettävien grafiikkasuorittimien valmistajana. Yhtiö valmistaa myös mobiililaitteille tarkoitettuja järjestelmäpiirejä sekä ammattikäyttöön tarkoitettuja tuotteita. Nvidia on johtava toimija tekoälyyn soveltuvissa grafiikkaprosesseissa. Nvidian markkinaosuus GPU-pohjaisissa AI-siruissa on 88 prosenttia.

AI-sirualalla toimivia yhtiöitä on useita. Niitä ovat Nvidian lisäksi muun muassa AlphabetAppleIntelArmQualcommXilinxHuawei, IBM ja Amazon. Lähiaikoina sijoittajien keskustelu on liikkunut myös Advanced Micro Devicen ympärillä (AMD).

Teknojätti on jatkanut ällistyttävää kasvuaan. Nvidian liikevaihto kasvoi toisella vuosineljänneksellä peräti 101 prosenttia vertailukaudesta eli 13,5 miljardiin dollariin viime vuoden 6,7 miljardista dollarista. Analyytikoiden konsensusodotus oli 11 miljardin dollarin liikevaihto, joten yhtiön kasvu on ollut korkealle viritettyjä odotuksiakin selvästi väkevämpää.

Oikaistu osakekohtainen tulos oli 2,7 dollaria, mikä on peräti 429 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Tuloskasvu oli sekin analyytikoiden odotuksia vahvempaa, sillä analyytikoiden konsensusodotus oikaistulle osakekohtaiselle tulokselle oli 2,07 dollaria.

Nvidian osake on noussut vuodessa peräti 260 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>