Markkinakommentit

Massiiviset elvytystoimet käänsivät Kiinan osakemarkkinat rakettimaiseen nousuun

Kiinan hallinto on aloittanut massiiviset elvytystoimet. Osamarkkinat ovat reagoineet nopeasti.

Kiinan presidentti Xi Jinping.
Kiinan presidentti Xi Jinping.

Kiinan osakemarkkinat ovat kääntyneet viime keväästä alkaneen laskutrendin jälkeen jyrkkään nousuun. Shanghain pörssin kurssikäänne tapahtui 13. syyskuuta jälkeen, kun indeksi on noussut tuosta ajankohdasta jo 23 prosenttia.

Kiinan hallinto on käynnistänyt massiiviset elvytystoimet, kun maan keskuspankki ilmoitti koronalennuksista ja pankkien reservivaatimusten alennuksista. Lisäksi keskuspankki kohdentaa rahoitusta institutionaalisten sijoittajien ja yritysten osakeostoja varten.

Lisäksi Kiinan poliittinen johto kertoi lisäävänsä talouden tukitoimia ja pysäyttävänsä asuntomarkkinoiden alamäen.

Osakemarkkinoiden myönteisistä reaktioista huolimatta on vielä epäselvää, kuinka voimakkaasti toimenpiteet vaikuttavat maan reaalitalouteen, toteaa Nordean sijoitusstrategi Ville Korhonen.

”Kiinalaisyritysten näkymät pysyivät syyskuussa pitkälti elokuun tasoilla Kiinan tilastoviranomaisten tekemässä kyselyssä. Yritysten luottamus nousi hieman lukemaan 50,3, kun elokuussa luottamusindeksi oli 50,1. Näkymät ovat tällä hetkellä siis kasvurajan 50 tuntumassa”, Korhonen toteaa.

Shanghain pörssi on ampaissut hurjaan kiitoon. Kuva: Koyfin.

Lisäksi Kiinan talouden kasvuvauhti on ollut melko maltillista. Korhosen mukaan nyt Kiinan viranomaiset pyrkivät elvyttämään taloutta ja palauttamaan etenkin kotitalouksien luottamuksen asuntomarkkinoihin.

Myös toinen yrityksille tehty luottamuskysely eli Caixin-indeksi kertoo samaa tarinaa. Caixin-indeksi oli tuntumassa lukemassa 50,3, kun edellinen lukema oli 51,2.

Kiinan talouskasvu ei yllä aiempiin korkeisiin lukuihin

Kiinan talouskasvun odotetaan hidastuvan tulevina vuosina. Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen (BOFIT) ennusteen mukaan kasvun arvioidaan olevan noin neljä prosenttia vuonna 2024 ja laskevan kolmen prosentin tuntumaan vuosina 2025–2026.

Tämä johtuu sekä rakenteellisista ongelmista, kuten väestön ikääntymisestä, että suhdannetekijöistä, kuten heikosta kuluttajaluottamuksesta ja kiinteistösektorin kriisistä.

”Kiinassa on joitakin hyvin tunnettuja ongelmia, joihin ei ole puututtu tehokkaasti. Kiinan taloudella on tällä hetkellä neljä päähaastetta: epätasapainoinen väestörakenne, pahentunut deflaatio, heikkenevä kiinteistöala ja paikallishallinnon suuri velkaantuminen”, toteaa Pepperstone-yhtiön sijoitusstrategi Dilin Wu sijoittajakirjeessään.

Kiinteistösektori on yksi suurimmista haasteista Kiinan taloudelle. Pitkittynyt kiinteistökriisi on vaikuttanut kuluttajien luottamukseen ja vähentänyt kulutusta. Hallituksen toimet, kuten paikallishallintojen suunnitelmat ostaa vaikeuksissa olevien kehittäjien myymättömiä asuntoja, ovat enemmänkin yrityksiä peittää ongelmia kuin ratkaista niitä.

Lisäksi geopoliittiset jännitteet, erityisesti Yhdysvaltojen kanssa, sekä heikko ulkoinen kysyntä ovat myös merkittäviä haasteita. Kiinan vienti on supistunut, mikä heikentää talouden näkymiä.

Suorat investoinnit historiallisen alhaalla

Kansainväliset sijoittajat ovat osoittaneet huolta Kiinan markkinoiden houkuttelevuudesta verrattuna muihin Aasian maihin, kuten Intiaan ja Japaniin.

Kansainväliset sijoittajat ovatkin tehneet joukkopakoa Kiinan osakemarkkinoilta. Riskien vuoksi ulkomaisten yritysten tekemien suorien investointien kasvu Kiinaan laski viime vuonna matalimmalle tasolle sitten 1990-luvun alun.

Useat sijoittajat ovat esimerkiksi siirtyneet kehittyvien maiden ETFiin, joissa ei ole mukana Kiinan pörssiyhtiöiden osakkeita. Niiden nettomerkinnät yli kolminkertaistuivat viime vuonna ja olivat 5,3 miljardilla dollaria.

Indeksipalvelutarjoaja MSCI päätti poistaa 66 kiinalaista yhtiötä sen MSCI China -indeksistä. Muutokset passiivisissa rahastoissa vaikuttavat kiinalaisyhtiöiden osakkeiden kysyntään.

Kiinan hallitus on pyrkinyt elvyttämään taloutta erilaisilla toimenpiteillä, kuten pääomamarkkinoiden uudistuksilla ja tukitoimilla. Esimerkiksi yhdeksän kohdan toimenpideohjelma, joka kannustaa yrityksiä osingonmaksuun ja parantaa uusien osakeantien laatua, voi auttaa elvyttämään osakemarkkinoita.

Vaikka Kiinan osakemarkkinoiden arvostukset ovat länsimaisiin osakemarkkinoihin verrattuna verrattain alhaisella tasolla, monet sijoittajat ovat edelleen varovaisia. Kestävä elpyminen edellyttää vahvempaa taloudellista pohjaa ja kulutuksen kasvua.

Kommentoi
Ylös
>