Bitcoinin arvo syöksyy – mikä selittää rajuja hintaliikkeitä?

Markkinoilla vallitsee kasvava epävarmuus. Se näkyy laskuna niin osake- kuin kryptomarkkinoillakin.

Bitcoinin vaihtosuhde dollariin laski nähden on laskenut kuukaudessa jo 23 prosenttia. Kun vielä tammikuun lopussa kryptovaluutta hinnoiteltiin yli 105 000 dollarin hintaan, on arvo nyt laskenut jo alle 80 000 dollarin.

Vaikka presidentti Donald Trump nimitti virkaan astuessaan joukon kryptomyönteisiä virkamiehiä, konkreettisia uutisia kyseisestä politiikasta on ollut vähän sijoittajien kannalta.

”Momentum hiipui, kun ei tullut uusia uutisia, jotka olisivat ylläpitäneet nousujohteista kertomusta”, toteaa Capital.comin johtava rahoitusmarkkina-analyytikko Kyle Rodda uutistoimisto Reutersille.

Viestipalvelu X:ssä finanssimarkkinoita seuraava The Kobeissi Letter kiinnittää huomiota siihen, että kryptovaluutan kurssisyöksyn alku osuu samaan ajankohtaan 20. tammikuuta jolloin markkinoilla alkoi ilmetä pelkoja kauppasodasta.

Siitä lähtien, kun kauppasodan huolet alkoivat 20. tammikuuta, kryptomarkkinat ovat menettäneet jo yli 800 miljardia dollaria.

Trump valmistautuu asettamaan tullimaksuja Kanadalle, Meksikolle, Kiinalle ja EU:lle. Mahdolliset tuontitullit ovat herättäneet pelkoja globaalin inflaation kiihtymisestä ja talouskasvun hidastumisesta.

Trump on ilmoittanut aikovansa määrätä 25 prosentin tullimaksun Kanadasta ja Meksikosta tuotaville tavaroille maaliskuun alusta lähtien sekä lisää tulleja Kiinalle.

Kryptovaluuttamarkkinoilla hermostuneisuutta luo myös se, että Dubaissa pääkonttoriaan pitävä Bybit, maailman toiseksi suurin pörssi Binancen jälkeen, ilmoitti 21. helmikuuta hakkerien varastaneen etheriä noin 1,5 miljardin dollarin arvosta.

Bybit palvelee yli 60 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti ja tarjoaa pääsyn useisiin kryptovaluuttoihin, kuten bitcoiniin ja etheriin.

Bitcoin ei näytä toimivan suojana epävarmuutta vastaan

Bitcoinin laskun taustalla lienee kuitenkin muitakin syitä.

Finanssitalo XS.comin rahoitusmarkkina-analyytikko Antonio Di Giacomo arvioi sijoittajakierjeessään, että Bitcoinin lasku on synnyttänyt sijoittajien keskuudessa ”äärimmäisen pelon” ilmapiirin, mikä on saanut monet myymään kryptoja peläten kurssilaskun jatkuvan.

Yksi keskeisistä syistä tähän liikkeeseen on ollut Bitcoin-ETF:ien massiivinen pääomavirta pois Yhdysvalloissa.

”Tämä on heikentänyt luottamusta digitaaliseen omaisuuteen ja herättänyt huolta sen lyhyen aikavälin vakaudesta”, analyytikko selittää.

Yli 10 vuoden ajan Bitcoinia pidettiin hajautettuna suojana epävarmuutta vastaan, mutta jokin on muuttunut.

”Kryptovaluuttamarkkina on osoittanut korrelaatiota perinteisten markkinoiden kanssa, erityisesti Nasdaq:in, jonka futuurit ovat viime aikoina laskeneet. Tämä on lisännyt globaalia riskinkarttamista, mikä on vaikuttanut spekulatiivisiin omaisuusluokkiin, kuten Bitcoiniin”, Giacomo kertoo.

Kryptovaluuttojen korrelaatio muiden riskipitoisten omaisuuserien, kuten osakemarkkinoiden, kanssa on kasvanut nopeasti. Bitcoinin hinta on seuraillut lähes täydellisesti Nasdaq 100 -indeksiä vuodesta 2023 lähtien.

The Kobeissi Letterin mukaan vuonna 2024 Bitcoinin ja S&P 500 -indeksin välinen korrelaatiokerroin saavutti huipussaan arvon 0,88.

Giacomo korostaa makrotaloudellisten tekijöiden ja perinteisten rahoitusmarkkinoiden vaikutusta kryptovaluuttoihin.

Isot toimijat ostajina

Markkinan vallitsevasta pessimismistä huolimatta jotkut institutionaaliset toimijat pitävät tätä laskua ostopaikkana.

”El Salvador, joka tunnetaan Bitcoin-kertymisstrategiastaan, on kasvattanut varantojaan ostamalla lisää kolikoita alemmilla hinnoilla. Samoin digitaalisiin omaisuuseriin keskittynyt sijoitusyhtiö Metaplanet on hankkinut Bitcoineja 94 000–96 000 dollarin hintahaarukassa, uskoen tulevaan kurssinousuun”, analyytikko kertoo.

Lyhyen aikavälin Bitcoinin näkymät pysyvät kuitenkin epävarmoina, sillä markkinat ovat käännekohdassa mahdollisen elpymisen ja syvemmän korjausliikkeen välillä.

”Analyytikot arvioivat, että Bitcoinin kurssi saattaa jatkaa sivuttaisliikettä, kunnes merkittäviä katalyytteja ilmenee, kuten Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan muutokset tai institutionaalisen kysynnän kasvu”, Giacomo kertoo.

Analyytikon mukaan sijoittajien tulisi seurata markkinasignaaleja tarkasti ja arvioida riskinhallintastrategioita navigoidakseen volatiliteetin keskellä.

Analyytikon mukaan kurssikehitys tulevina päivinä riippuu pitkälti markkinatunnelmasta ja siitä, miten suuret toimijat reagoivat globaaleihin taloudellisiin olosuhteisiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. Osakemarkkinoiden kaupankäynnin kohteina ovat kuitenkin pääsääntöisesti jotain konkreettista liiketoimintaa harjoittavien yhtiöiden osakkeet.
    Tarkoittaa siis sitä, että esim. Amazonin osakkeen laskua/nousua jossakin vaiheessa rajoittaa/kiihdyttää yhtiön liiketoiminnan tulos.
    Edelleen toinen ero löytyy taseen puolelta: pörssiyhtiöillä usein on jotain ihan konkreettista varallisuutta, vaikka kiinteistöjä.
    Tietenkin markkinoiden hermoillessa varsinkin velkarahalla toimivilla sijoittajilla saattaa olla kiire myydä.
    Tuskin kenellekään taloutta tuntevalle tulee yllätyksenä spekulatiivisten omaisuuserien voimakas heilahtelu.
    Arvaamaton talouspolitiikkaa valitettavasti heiluttaa vielä lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Nurminen Logistics logistiikkayhtiö kontti

Nurminen Logisticsin liikevaihto romahti loppuvuonna

Seuraava artikkeli

Spinnovan osake rymylaskussa - tärkeä yhteistyö Suzanon kanssa kariutuu