Kansalaisjärjestö Finnwatch on jättänyt tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluja tarjoavan KPMG:n toiminnasta valituksen OECD:n kansalliselle yhteyselimelle. Valitus koskee KPMG:n somevaikuttajille markkinoimia ja toteuttamia lain hengen vastaisia osakevaihtojärjestelyjä.
”Katsomme, että KPMG on rikkonut OECD:n ohjeiden verotusta koskevia ohjeita. Se on tietoisesti markkinoinut ja toteuttanut järjestelyjä, jotka eivät ole verolainsäädännön hengen mukaisia”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér.
Valitus pohjautuu OECD:n toimintaohjeisiin. Toimintaohjeet ovat valtioiden esittämiä suosituksia monikansallisille yrityksille vastuullisesta liiketoiminnasta kansainvälisessä toimintaympäristössä. Toimintaohjeiden tavoitteena on edistää yritysten osallistumista taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen kehityksen edistämiseen kaikkialla maailmassa.
Finnwatch haluaa valituksellaan varmistaa, että KPMG ottaa käyttöönsä uskottavat prosessit, joilla se varmistaa OECD-ohjeiden noudattamisen jatkossa.
”Lisäksi toivomme, että valituksen myötä tietoisuus OECD-ohjeistosta leviää verokonsultointia tarjoavien yritysten keskuudessa. Kaikki, mikä on laillista, ei ole vastuullista ja kansainväliset yritysvastuustandardit koskevat myös verokonsultointialaa”, Finér muistuttaa.
Verotuksen osalta OECD:n toimintaohjeissa todetaan, että yritysten tulisi “toimia toimintamaidensa verolakien ja asetusten hengen ja kirjaimen mukaisesti. Lain hengen mukaisella toiminnalla tarkoitetaan lainsäädännön tarkoitusperien tunnistamista ja noudattamista.”
Ohjeiden noudattamista seuraavat kussakin toimintaohjeisiin sitoutuneessa maassa asetetut kansalliset yhteyselimet. Suomessa kansallinen yhteyselin toimii työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa.
Valituskäsittelyn yhteydessä yhteyselimen tulee toimia puolueettomasti, ennustettavasti, tasavertaisesti ja toimintaohjeiden mukaisesti.
Holding-yhtiöihin perustuvat verojärjestelyt kasvaneet rajusti
Verohallinnon alainen Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö (VOVA) on yrittänyt haastaa vastaavankaltaisia järjestelyjä oikeusteitse, mutta korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vuonna 2017 antaman ratkaisun mukaan niihin ei voida puuttua yritysjärjestelyjä koskevan veronkiertopykälän avulla.
Finnwatch uskoo järjestelyjen lisääntyneen KHO:n ratkaisun myötä.
Yle selvitti Verohallinnon viime vuoden ennakkoratkaisuja koskevasta tilastoista näiden holding-yhtiöihin perustuvien verojärjestelyiden määrän. Vuonna 2024 ennakkoratikaisuja oli 1 152, mikä on voimakas kasvu edellisvuoden 566 ratkaisun määrään.
Verohallinnon mukaan, että julkisuus on lisännyt näiden järjestelyjen kiinnostusta. Verottajan näkemyksen mukaan ennakkoratkaisujen raju kasvu ei kuitenkaan ole pelkästään huono asia.
”Se, että asiakkaat haluavat etukäteen selvittää, miten Verohallinto tähän asiaan suhtautuu, on myös myönteinen asia”, sanoo Verohallinnon ohjaus- ja valvontajohtaja Sanna Savolainen.
Yksi Finnwatchin tutkimista somevaikuttajista, Sara Parikka, kertoi MTVUutisille yritysjärjestelyn ja sijoitustoiminnan mahdollistavan ”pitkäjänteisen toimimisen yrittäjänä ja itsemme työllistämisen yrittäjänä myös jatkossa”.
Parikan mukaan kyse ei ole mistään verosuunnittelukeinosta, vaan uutta liiketoimintaa edistävästä järjestelystä. Hänen mukaansa on sekä liiketoiminta- että riskienhallintamielessä perusteltua harjoittaa sijoitustoimintaa erillisessä yhtiössä, koska yhtiöihin esimerkiksi kohdistuvat erilaiset riskit.
Osinkoverojen minimointia holding-yhtiöiden avulla
Suomen verolainsäädäntö mahdollistaa osinkoverotuksen merkittävän keventämisen holdingyhtiöitä hyödyntävän yritysjärjestelyn avulla.
Finnwatchin vuonna 2023 tekemän selvityksen mukaan esimerkiksi julkisuudesta tunnetut somevaikuttajat ovat viime vuosina toteuttaneet holdingyhtiöjärjestelyitä, joilla on mahdollistettu entistä suurempi määrä kevyesti verotettuja osinkotuloja.
Holdingyhtiön eli hallintayhtiön tarkoituksena on toisen yhtiön tai yhtiöiden omistaminen, hallitseminen ja valvominen. Holdingyhtiöllä on määräysvalta liiketoiminnasta osake-enemmistön omistuksen perusteella. Holdingyhtiö voi olla esimerkiksi jonkin konsernin emoyhtiö.
Finnwatch ei syytä somevaikuttajayhtiöitä tai niiden omistajia laittomuuksista.
Nettovarallisuutta yritys voi kasvattaa jättämällä voittovaroja yhtiöön tai tekemällä siihen uusia pääomasijoituksia. Nettovarallisuuden kasvattaminen voi kuitenkin onnistua myös osakevaihdoksi kutsutulla yritysjärjestelyllä ilman, että yritykseen sijoitetaan tai jätetään varoja.
Osakevaihto tarkoittaa yritysjärjestelyä, jossa osakeyhtiö hankkii sellaisen osuuden toisen osakeyhtiön osakkeista, että sen omistamat osakkeet tuottavat enemmän kuin puolet toisen yhtiön kaikkien osakkeiden tuottamasta äänimäärästä.
Verotuksellisesti osakevaihto on erityinen järjestely, jossa luovutusvoiton verotusta huojennetaan siten, että verotus lykkääntyy myöhempään ajankohtaan. Tämä mahdollistaa yritysjärjestelyjen toteuttamisen ilman välittömiä veroseuraamuksia.
Finnwatchin havaitsemat osakevaihtojärjestelyt pohjaavat siihen, että Suomessa listaamattomista yhtiöistä nostettujen osinkojen verotus riippuu osinkoa maksavan yhtiön nettovarallisuudesta. Mitä suurempi nettovarallisuus yhtiöllä on, sitä enemmän yhtiöstä voidaan nostaa kevyemmin verotettuja huojennettuja osinkoja.
Nettovarallisuuden kasvattaminen apporttisijoituksella
Finnwatchin läpikäymissä tapausesimerkeissä osinkoa maksavan yhtiön nettovarallisuus on saatu paisutettua kirjanpidollisilla keinoilla moninkertaiseksi, kun varsinaista liiketoimintaa harjoittavan yrityksen omistus on siirretty tätä tarkoitusta varten perustetulle holdingyhtiölle ja osingot maksetaan sen kautta.
Holdingyhtiön korkea nettovarallisuus on seurausta siitä, että operatiivisen yhtiön osakkeiden siirto holdingyhtiön taseeseen katsotaan omistajan tekemäksi apporttisijoitukseksi. Apporttisijoitus tarkoittaa muuna kuin rahana maksettua osakkeiden merkintähintaa.
Omaa pääomaa kasvattava apporttisijoitus arvostetaan kirjanpidossa sen käypään arvoon. Jos esimerkiksi käypä arvo lasketaan korkeiden tulevien kassavirtojen perusteella, yhtiön osakkeet voidaan merkitä holdingyhtiön taseeseen kirjanpitoarvoa selvästi korkeammalla arvolla.
”Holdingyhtiöjärjestelyn avulla hyvää tulosta tekevä yrittäjä voi saavuttaa merkittävästi alemman verotuksen tason ilman, että operatiiviseen yhtiöön on tosiasiallisesti kerrytetty nettovarallisuutta”, Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen selventää.
Myös huippupalkkaiset yksityisen puolen lääkärit, n 500 talouselämä lehden mukaan käyttävät holdingyhtiöitä hyväkseen. Miljardöörien, miljonäärien verotus on Suomessa ihan villilänsi, on hyvin monenlaista tapaa kiertää veroja. Nykyhallitus leikkaa köyhiltä ja palkansaajilta niin, ettei heillä pian ole täällä elämisen mahdollisuuksia, mutta rikkaat saavat nauttia lähes verottomasti tuloistaan ja omaisuuksistaan. Tämäkin venäläinen, jonka miljoonien veronkierto juuri päätettiin vain ehdollisana tuomionsa, ei joudu maksamaan kiertämään veroja, koska suomen lain mukaan ei voi rangaista 2 kertaa. Miksi esim Ruotsiin kirjansa siirtäneeltä eläkeläiseltä ei Suomeen peritä veroa, Ruotsi kyllä perii Suomeen muuttaneilta jopa enemmän kuin Ruotsissa asuvalta. Perintövenkin poisto kiinnostaa, siitäkään suurin osa suomalaisista ei hyödy, kun perinnöt ovat suurella osalla niin pieniä eikä muutkaan rehelliset, kun myyntivoiton vero on paljon suurempi kuin perintövero. Ehdotan palkkatulon laskua ja pääomatuloihin oikeaa progressiota, että suomalaiset innovaatiot saisivat riskirahoitusta, ettei kaikki valuisi trumppilandian isojen yritysten hyödyksi. Asunnon vuokrauksessa voisi noudattaa tätä uutta metsävähennyksen kanssa samanlaista vähennystä, kun vuokrauksessa asunnot kuluvat ja nykyvuokralaiset ovat kranttuja, niin usein joutuu teettämään remonttia.