Tecnotree kertoi isosta sopimuksesta - osake +17 prosentin nousuun
Institutionaalinen kysyntä, makrotalous ja sääntely-ympäristö ohjaavat Bitcoinin hintakehitystä
Yrittäjät haluavat korjata YEL-järjestelmän valuviat

Institutionaalinen kysyntä, makrotalous ja sääntely-ympäristö ohjaavat Bitcoinin hintakehitystä

Bitcoinin hintakehitys on monen tekijän summa.
bitcoin kryptovaluutta bitcoin kryptovaluutta

Institutionaalisten sijoittajien mielenkiinto Bitcoin-sijoittamista kohtaan on tehnyt maailman suosituimmasta kryptovaluutasta valtavirran omaisuusluokan ja keskeisen osan hajautettuja salkkuja.

Suuret rahoituslaitokset, hedgerahastot ja yritykset kassanhallinnassaan kohdentavat merkittäviä pääomia Bitcoiniin. Odotettu ominaisuus inflaatiosuojana, arvonsäilyttäjänä ja muiden omaisuuslajien kanssa korreloimattomana kasvuomaisuutena lisäävät kiinnostusta kryptovaluuttaa kohtaan.

Spot-Bitcoin ETF:ien hyväksyntä ja nopea kasvu ovat kiihdyttäneet tätä trendiä. Näiden tuotteiden hallinnoitavat varat ovat nousseet uusiin ennätyksiin, yli 104 miljardiin dollariin toukokuun 2025 lopussa.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja
​yhteistyötarjous

Aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla Coinmotionin palvelussa.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).


MAINOS

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).


Erityisesti maailman ensimmäisen ja suurimman Bitcoin-treasury-yhtiö Strategyn tuore 427 miljoonan dollarin osto sekä jatkuvat ETF-virrat alleviivaavat institutionaalisten pääomavirtojen merkitystä.

Coinbasen ja EY-Parthenonin kysely 352 institutionaaliselle sijoittajalle osoittaa, että 83 prosenttia aikoo kasvattaa kryptosijoituksiaan vuonna 2025, ja 59 prosenttia aikoo allokoida yli viisi prosenttia hallinnoitavista varoistaan digitaalisiin omaisuuksiin.

Kryptomarkkinoiden sääntely- ja makrotausta

Sääntelyn selkeytyminen erityisesti Yhdysvalloissa ja EU:ssa on ollut avainasemassa institutionaalisen kysynnän vapauttamisessa.

Spot-Bitcoin ETF:ien hyväksyntä ja kehittyvät sääntelykehykset, kuten MiCA Euroopassa, ovat vähentäneet epävarmuutta ja luoneet laillisia polkuja suurille sijoituksille.

MiCA (Markets in Crypto-Assets) on Euroopan unionin kattava kryptovaluuttoja ja muita digitaalisia omaisuuksia koskeva sääntelykehys. Se tuli täysimääräisesti voimaan EU:ssa joulukuussa 2024. MiCA:n tavoitteena on yhtenäistää ja selkeyttää kryptomarkkinoiden sääntelyä kaikissa EU-maissa, suojella sijoittajia, ehkäistä markkinoiden väärinkäytöksiä sekä edistää innovaatioita ja markkinoiden läpinäkyvyyttä

Toisaalta jatkuva sääntelyvalvonta, kuten Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission (SEC) tarkastelu staking-palveluista ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriön verotusehdotukset, lisäävät varovaisuutta ja voivat vaikuttaa lyhyen aikavälin pääomavirtoihin.

Staking-palvelut ovat kryptovaluuttoihin liittyviä palveluita, joissa sijoittaja lukitsee eli steikkaa kryptovaluuttansa lohkoketjuun tai palveluntarjoajalle osallistuakseen lohkoketjun ylläpitämiseen ja turvaamiseen. Steikkaamalla kryptovaluuttaa sijoittaja voi ansaita passiivista tuloa, sillä verkko maksaa palkkioita suhteessa lukittuun määrään

SEC tarkastelee parhaillaan kryptovaluuttojen staking-palveluita, mutta virallista ja yksiselitteistä ohjeistusta ei ole vielä annettu. Kryptoteollisuus ja alan etujärjestöt ovat vedonneet SEC:hen, jotta se selkeyttäisi kantaansa stakingiin ja loisi selkeät säännöt sekä palveluntarjoajille että sijoittajille.

SEC:n aiempi linjaus oli tiukka: staking-palvelut saatettiin tulkita rekisteröimättömiksi arvopaperitarjouksiksi. Vuonna 2025 SEC:n suhtautuminen on hieman pehmentynyt: virasto on käynyt enemmän vuoropuhelua alan kanssa, mutta staking-palveluiden sääntely on yhä epäselvää eikä virallista ohjeistusta ole annettu.

Makrotalouden tilanne tukee bitcoinia

Nykyinen makrotaloudellinen tilanne tukee Bitcoinin hintaa usealla tavalla, vaikka se tuo mukanaan myös riskejä.

Pitkään jatkunut korkea inflaatio suurissa talouksissa on saanut sijoittajat etsimään omaisuuseriä, jotka säilyttävät ostovoimaa. Bitcoin nähdään usein digitaalisena kultana ja inflaatiosuojana, joten nousevat inflaatioluvut kasvattavat yleensä Bitcoinin kysyntää arvonsäilyttäjänä.

Keskuspankkien korkopolitiikka on ratkaisevassa roolissa.

Matala tai laskeva korkotaso tekee perinteisistä matalariskisistä sijoituksista vähemmän houkuttelevia, mikä ohjaa sijoittajia hakemaan parempaa tuottoa esimerkiksi Bitcoinista. Toisaalta korkojen nousu voi vähentää Bitcoinin kysyntää, mutta vuonna 2025 odotukset kevyemmästä rahapolitiikasta ovat tukeneet uusien sijoitusten virtaa Bitcoiniin.

Huoli valtion velkatasoista, geopoliittinen epävarmuus ja hidastuva globaali kasvu ovat lisänneet Bitcoinin houkuttelevuutta hajautettuna ja valtioista riippumattomana omaisuutena. Sijoittajat näkevät Bitcoinin turvana perinteisen rahoitusjärjestelmän riskejä vastaan.

Bitcoin on kuitenkin riskisijoitus, ja makrotalouden myötätuuli voi kääntyä nopeasti vastaiseksi.

Jos inflaatio osoittautuu odotettua sitkeämmäksi tai kiihtyy, keskuspankit voivat joutua kiristämään rahapolitiikkaansa, mikä vähentää riskipitoisten omaisuuserien, kuten bitcoinin, houkuttelevuutta ja lisää myyntipainetta.

Myös taantumapelot, kansainväliset kauppakiistat ja rahoitusmarkkinoiden shokit voivat ajaa sijoittajat turvaan perinteisempiin sijoituskohteisiin, mikä voi johtaa bitcoinin hinnan laskuun.

Yhteenveto Bitcoinin hintaan vaikuttavista tekijöistä

TekijäVaikutus Bitcoinin hintaanKommentti
Institutionaaliset ETF-virratNostaa hintaa, vahva tuki104 mrd. dollarin hallinnoitavat varat, 2,75 mrd. dollarin toukokuun pääomavirrat
Tekninen vastusRajoittaa nousua. Hinta liikkuu sivuttain ilman selvää nousu- tai laskutrendiä. 110 000 dollarin vastustaso, 108 000 dollarin tukitaso
Sääntelyn selkeytyminenMahdollistaa institutionaalisen pääoman osallistumisenUS ETF-hyväksyntä, MiCA EU:ssa
Makrotaloudellinen epävakausLisää kysyntää turvasatamaomaisuutenaInflaatio, korkotaso, valtionvelka
Tarjonnan niukkuusVahvistaa hintareaktiota kysyntäänPuoliintumisen jälkeinen niukkuus

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Edellinen artikkeli
Tecnotree

Tecnotree kertoi isosta sopimuksesta - osake +17 prosentin nousuun

Seuraava artikkeli
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen

Yrittäjät haluavat korjata YEL-järjestelmän valuviat