
Michael Burry nousi maailmanmaineeseen ennakoimalla vuoden 2008 finanssikriisin, ja hänen tarinansa tunnetaan parhaiten elokuvasta The Big Short. Sijoituspiirit seuraavat tiivisti Burryn salkun muutoksia, ja nyt hän on tehnyt yhden uransa dramaattisimmista liikkeistä.
Tuoreimman Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission (SEC) vaatimusten mukaisen neljännesvuosittainen 13F-raportin mukaan Burryn Scion Asset Management -rahasto on tyhjentänyt lähes koko osakesalkkunsa – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.
Kyseessä on huomattava muutos Burryn aiemmasta strategiasta, jossa hänellä oli merkittäviä sijoituksia esimerkiksi kiinalaisiin teknologiayhtiöihin kuten Alibaba ja Baidu, sekä hajautettu salkku terveydenhuollon, kuluttajatuotteiden ja erikoisyhtiöiden osakkeita.
Aiemmin Burryn sijoitukset kiinalaisiin teknologiaosakkeisiin ovat olleet osa laajempaa strategiaa, jossa hän on etsinyt kasvupotentiaalia sekä Yhdysvaltojen että kansainvälisten markkinoiden suurista teknologiayhtiöistä. Hänen salkussaan on ollut samaan aikaan myös muita teknologia-alan jättiläisiä, kuten Amazon ja Alphabet
Miksi Michael Burry ei luota enää teknoyhtiöihin?
Nyt Burryn salkku koostuu kuitenkin lähes pelkästään myyntioptioista. Kuusi seitsemästä positiosta on optioita Nvidian, Alibaban, Baidun, JD.comin, PDD Holdingsin ja Trip.comin osakkeita vastaan.
Myyntioptio on johdannaissopimus, joka antaa ostajalleen oikeuden, mutta ei velvollisuutta, myydä tietty määrä kohde-etuutena olevaa arvopaperia ennalta sovittuun hintaan tiettynä ajankohtana tai ajanjaksona.
Myyntioptioita ostava sijoittaja, kuten tässä tapauksessa Michael Burryn rahasto, uskoo yleensä kohde-etuuden hinnan laskevan tulevaisuudessa. Myyntioption ostaja voi hyötyä, jos osakkeen tai muun kohde-etuuden kurssi laskee option voimassaoloaikana, koska tällöin option arvo nousee ja sijoittaja voi myydä option voitolla tai käyttää oikeutensa myydä kohde-etuus korkeampaan, ennalta sovittuun hintaan.
Hänen suurin yksittäinen myyntioptiopositionsa kohdistuu Nvidiaan, jonka arvostustaso on noussut voimakkaasti tekoälyhuuman myötä, mutta jonka tulevaisuuden kasvuun ja arvostukseen saattaa liittyä merkittäviä riskejä.
Kiinalaisiin teknologiayhtiöihin kohdistuvat optiot puolestaan kertonevat Kiinan talouden epävarmuudesta ja geopoliittisista jännitteistä. Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kauppasodassa on nyt aselepo, mutta rauhaa ei ole vielä tehty.
Usko kovia kokeneen laatuyhtiön käänteeseen
Burryn salkusta löytyy sentään vielä yksi suora osakesijoitus.
Tämän poikkeuksen muodostaa kosmetiikka-alan yhtiö Estée Lauder, jonka osakemäärän Burry tuplasi 100 000:sta 200 000:een kappaleeseen, kasvattaen omistuksensa arvon 13,2 miljoonaan dollariin.
Michael Burry on tunnetusti kontrasijoittaja, joka sijoittaa mielellään markkinoilla kovia kokeneisiin yhtiöihin.
Kosmetiikkajätti kamppailee vaikeuksien kanssa. Yhtiön liikevaihto laski vuoden 2025 kolmannella tilikauden neljänneksellä 10 prosenttia, erityisesti Aasian travel retail -segmentin ja Yhdysvaltojen vaisun markkinan vuoksi. Silti yhtiö on onnistunut ylittämään kannattavuusodotukset tiukan kulukurin, uudelleenjärjestelyjen ja digitaalisen sekä tuoteinnovaatioihin panostamisen ansiosta.
Luultavasti Burry näkee Estée Lauderissa mahdollisuuden suunnanmuutokseen.
Yhtiön uusi toimitusjohtaja Stephane de La Faverie tähtää käänteeseen vuoteen 2026 mennessä, hyödyntäen pandemian jälkeistä kysyntää ja muuttuvia kuluttajatrendejä.
Burryn arvosijoittamiseen perustuva filosofia, jossa etsitään aliarvostettuja mutta laadukkaita yhtiöitä, näkyy tässä valinnassa.
Estée Lauderin osake on laskenut vuoden 2021 lopun yli 370 dollarista noin 64 dollariin toukokuussa 2025, mikä kuvastaa markkinoiden syvää epäluottamusta yhtiötä kohtaan.
Burry näkee tässä mahdollisuuden: vahva brändi, globaali jalansija ja operatiivinen käänne tekevät yhtiöstä houkuttelevan, kun muu markkina on hänen mielestään ylikuumentunut.
Estée Lauder on todellakin laatuyhtiö. Se tunnetaan erityisesti laadukkaista ja ylellisistä tuotteistaan sekä innovatiivisista markkinointikäytännöistään, kuten lahja ostoksen yhteydessä -kampanjoista ja henkilökohtaisesta asiakaspalvelusta. Yhtiö on myös laajentanut tuotevalikoimaansa ja omistaa nykyään useita kansainvälisiä brändejä, kuten Clinique, Aramis ja Aveda.
Vaikka yhtiön osake on laskenut ja markkinat ovat olleet haastavat, Estée Lauderin liikevaihto osaketta kohden on pysynyt vakaana – ominaisuus, jota Michael Burry arvosijoittajana arvostaa. Yhtiön viimeaikaiset kannattavuusongelmat johtuvat lähinnä korkeista kiinteistä kuluista, eivät kysynnän tai kilpailuaseman heikkenemisestä.
Defensiivinen käänneyhtiö
Estée Lauderin laajaan tehostamisohjelmaan kuuluu henkilöstövähennyksiä ja toimintojen tehostamista, joiden odotetaan tuovan jopa miljardin dollarin vuotuiset säästöt. Se voisi moninkertaistaa yhtiön nykyisen nettotuloksen, jos ohjelma onnistuu.
Lisäksi Estée Lauderin liiketoiminta on luonteeltaan defensiivistä.
Yhtiö on yksi maailman johtavista kauneudenhoitoalan brändeistä, ja sillä on vahva globaali asema ja uskollinen asiakaskunta. Se tuo suojaa alueellisilta riskeiltä ja taloussuhdanteiden vaihteluilta. Lisäksi yhtiön panostukset digitaaliseen liiketoimintaan ja tuoteinnovaatioihin tukevat sen asemaa myös tulevaisuudessa.
Burryn vastavirtaan kulkeva arvosijoittamisen filosofia, jossa painotetaan pitkän aikavälin arvoa ja väliaikaisten markkinamyllerrysten sietämistä, sopii Estée Lauderin tilanteeseen. Onhan kyseessä laadukas yhtiö, jonka tulospohja on tilapäisesti paineessa, mutta jolla on uskottava tie kannattavuuden palauttamiseen.
Burry siis viestii uskovansa, että nämä sektorit ovat yliarvostettuja ja alttiita korjauksille.