Osakeanalyysit

Ramirentin osakkeessa nousuvaraa rutkasti, jos tehostustoimet purevat

Lähde: Ramirent Oyj

Lähde: Ramirent Oyj

Onko Ramirent riskisijoittajan käänneyhtiö?

Nordean mukaan konevuokraaja Ramirentin liiketoiminta ei ole viimeisten vuosien aikana kehittynyt yhtiön odotusten mukaisesti, ja tämä on myös näkynyt osakekurssissa. ”Viimeisen kahden vuoden aikana Ramirentin osakekurssi on jopa laskenut yli 30 %, kun kilpailija Cramon osake on samassa ajassa noussut vajaat 20 %. Kuluvan vuoden aikana kaksikon ero on ollut erityisen raju, sillä Ramirentin osake on polkenut paikoillaan, kun Cramon osake on noussut huimat 55 %”, pankki toteaa markkinakommenteissaan.

Kilpakumppaneiden Ramirentin ja Cramon eroa voidaan selittää niin liiketoiminnan maantieteellisellä jakaumalla kuin kannattavuushankkeiden toimivuudella, Nordea toteaa. ”Cramon liikevaihdosta suurin osa tulee Ruotsista, jossa asuntomarkkinat ovat kovassa vauhdissa. Ramirentille Ruotsi on myös tärkeä, mutta Suomen ja Norjan merkitys on suhteessa suurempi. Suomessa rakentaminen on tunnetusti painuksissa ja Norjassakin öljyalan vaikeudet näkyvät heikompana aktiviteettina.”

Myös Ramirentin kannattavuus on kehittynyt selvästi Cramoa heikommin. Nordean mukaan tätä ei voida selittää pelkästään liikevaihdon maantieteellisellä jakaumalla.

Konevuokraajan kunnianhimoiset tulostavoitteet eivät ole toteutuneet. ”Ramirent esitteli vuonna 2012 edellisen pääomamarkkinapäivänsä yhteydessä kunnianhimoisen 17 %:n kannattavuustavoitteen (EBITA), mutta viimeiset pari vuotta EBITA-marginaali on polkenut paikallaan reilussa 10 %:ssa”, Nordea toteaa.

Eilen järjestetyn pääomamarkkinapäivänsä yhteydessä Ramirent muuttikin taloudellisia tavoitteitaan vastaamaan paremmin nykypotentiaalia sekä toimialan keskiarvoa. ”EBITA-marginaalistaan yhtiö luopui, mutta uudet tavoitteet ovat 12 %:n oman pääoman tuotto (edellinen 18 %) sekä 2 %-yksikköä BKT-kasvua nopeampi liikevaihdon kasvu. Kasvua yhtiö hakee mm. siirtokelpoisista tilaratkaisuista (jotka ovat olleet Cramolle tuottoisia) sekä tarjoamalla kokonaisvaltaisia vuokraratkaisuja isoihin projekteihin.”

Nordean mukaan Ramirentin osakkeen kannalta tärkeintä olisi, että operatiivinen tehokkuus saataisiin raiteilleen. ”Tähän yhtiö lupasi pääomamarkkinapäivillään panostaa, mutta sijoittajat halunevat ymmärrettävästi nähdä tuloksia ennen kuin osakkeesta innostutaan.”

Nordean mukaan nousuvaraa osakkeessa on rutkasti, jos tehostustoimet alkavat purra luvatulla tavalla. ”Lisäksi Ramirent näyttäytyy varsin hyvänä osinko-osakkeena yli 6 %:n osinkotuotollaan”, pankki muistuttaa.

Kommentoi
Ylös
>