Markkinakommentit

Mitkä tekijät voisivat horjuttaa sijoittajien luottamusta?

Kaksi poliitikkoa, Donald Trump ja Marie Le Pen, saattavat olla sijoittajien ilonpilaajia.

Poliittisen turbulenssin keskelläkin maailmantalous on jatkanut hidasta parantumistaan eikä taloudesta ole viime vuosista poiketen vielä kuulunut huolestuttavia uutisia, toteaa OP:n Varallisuudenhoidon strategi Jarkko Soikkeli artikkelissaan.

Maailmantalouden hyvä veto on antanut vahvempaa selkänojaa myös yrityksille, joiden tulokset nojaavat Soikkelin mukaan pitkästä aikaa kustannuskurin lisäksi myös aktiviteetin voimakkaampaan kasvuun.

Kuitenkin varsinkin syklisten osakkeiden kohonneet arvostukset hinnoittelevatkin jo parantuvaa tuloskehitystä. Siksi niiden osakekurssit kestä merkittäviä pettymyksiä kasvuodotusten suhteen, strategi varoittaa.

Mikä saattaisi tämän optimismin keskellä horjuttaa sijoittajien uskoa osakekurssien voittokulun jatkumiseen?

Soikkelin mukaan markkinoiden uskoa saattaisi horjuttaa esimerkiksi Yhdysvaltain finanssipoliittisen elvytyksen viivästyminen tai sen jääminen selvästi odotuksia vaatimattomammaksi.

”Odotuksissa on, että Trumpin hallinnon suunnittelema yritysverouudistus kasvattaa merkittävästi yritysten tuloksia samaan aikaan, kun suunnitellut panostukset infrastruktuuriin tukevat syklisten alojen yritysten kysyntää. Presidentin puhe kongressille saattaa valottaa Valkoisen talon päälinjauksia sekä aikatauluja, mutta täsmällistä tiekarttaa hallinnon suunnittelemista talouspoliittisista toimenpiteistä saatetaan vielä joutua odottamaan. Liiallinen epämääräisyys ja pelko uudistusten venymisestä pitkälle ensi vuoteen saattaisikin iskeä säröä nimenomaan viime vuoden lopulla käynnistyneeseen syklisten osakkeiden voittokulkuun.”

Toinenkin epävarmuustekijä liittyy politiikkaan. Ranskan vaalien kääntyminen Kansallisen Rintaman voitoksi järisyttäisi poliittisia mannerlaattoja EU-maiden ytimessä.

”Vaikka Le Penin voittoa presidentinvaalien toisella kierroksella pidetään epätodennäköisenä ja voitonkin jälkeen Ranskan EU-ero olisi epätodennäköinen, olisi äärikansallinen presidentti Ranskassa markkinoille huolenaihe”, strategi varoittaa.

”Todennäköisesti spekulaatiot eurokriisin toisesta, ratkaisevasta näytöksestä saisivatkin välittömästi nostetta. EU:n poliittinen epävarmuus onkin yksi selittävä tekijä, miksi euroalueiden osakemarkkinat ovat jääneet jälkeen maailman osakemarkkinoista suhteellisen vahvasta talouskasvusta ja tulosennusteiden voimakkaasta käänteestä huolimatta. Mikäli kyselyt onnistuisivat tällä kertaa ennustamaan Ranskan presidentin- ja parlamenttivaalien tulokset, olisi se todennäköisesti suuri helpotus euroalueen osakemarkkinoille.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös