Talouden trendit

IMF-johtaja: Keskuspankkien luotava oma digitaalinen valuutta pärjätäkseen kryptovaluutoille

Keskuspankkien tulisi luoda oma digitaalinen valuuttansa, ehdottaa IMF:n varajohtaja.

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen suosion nousu asettaa uusia haasteita perinteiselle valtion viralliselle maksuvälineelle eli fiat-rahalle.

Fiat-rahalla tarkoitetaan valtioiden virallisia maksuvälineitä, joiden arvo perustuu hallinnon luomiin säännöksiin tai lakeihin, eikä mihinkään vaihdantavälineen itsensä konkreettiseen ominaisuuteen. Seteliraha on konkreettinen esimerkki tällaisesta fiat-rahasta.

IMF:n Varallisuus- ja pääomamarkkinoiden varajohtaja Dong He ehdottaa kolmea keinoa, joilla keskuspankit voisivat taistella nousevia kryptovaluuttoja vastaan. Aiheesta kertoi Suomessa Bittiraha.fi-sivusto.

”Keskuspankkien on ponnisteltava tehdäkseen fiat-valuutasta entistä parempia ja vakaampia. Paras vastaus keskuspankeilta nouseviin kryptoihin on jatkaa toimivaa rahapolitiikkaa ja olla samaan aikaan avoimena uusille ideoille,” Dong He kirjoittaa.

Hen mukaan on myös tärkeää saada aikaiseksi tehokasta kryptovaluuttoja koskevaa sääntelyä. Tällä hetkellä kryptovaluutat ovat varajohtajan mukaan etulyöntiasemassa, koska niitä ei juurikaan säännellä. Tämä vapaus luo kryptoille kilpailuvaltin perinteiseen fiatiin nähden.

Dong Hen mukaan tämä tarkoittaa, että keskuspankkien ja valtioiden on otettava käyttöönsä erilaisia keinoja valvoa kryptovaluuttoja, rahanpesua ja terrorismin rahoittamista. Dong He haluaa valtioiden myös lisäävän kuluttajansuojaa ja verottavan kryptovaluuttatransaktioita.

Dong He myös ehdottaa, että keskuspankit ryhtyisivät hyödyntämään kryptovaluuttojen teknologisia innovaatioita. Keskuspankit voisivat esimerkiksi luoda oman digitaalisen valuuttansa, jonka avulla ne voisivat tarjota asiakkaille monia samoista hyödyistä kuin kryptovaluutat, kuten nopeammat ja halvemmat rahansiirrot.

Kryptovaluuttojen tuomasta uhkasta fiat-rahalle on aiemmin varoittanut myös esimerkiksi Deutsche Bankin luottostrategi ja johtaja Jim Reid. Hän väittää, että fiat-rahajärjestelmä on luontaisesti epävakaa ja altis korkeaan inflaatioon.

Reidin pääväittämä on, että Richard Nixonin presidenttikaudesta 70-luvulla alkanut fiat-rahajärjestelmä on ”luontaisesti epävakaa ja altis korkeaan inflaatioon”.Fiat-rahajärjestelmä joutuu Reidin mukaan vakavalle koetukselle seuraavalla vuosikymmenellä.

Tärkein rahajärjestelmän uhka Reidin mukaan tulee Kiinasta. Kiinan ansioista työikäisen väestön määrä on noussut rajusti 70-luvulta lähtien. Tämä työvoiman kasvu on pitänyt inflaation kurissa, koska kasvava työn tarjonta on hillinnyt palkkojen nousua.

Tämä ”demograafisen super-syklin ”ajanjakso on kuitenkin tulossa tiensä päähän – ja se merkitsee ongelmia rahajärjestelmälle.

 

Kaupallinen yhteistyö 

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Käy kauppaa kryptovaluutoilla. Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%
treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös