Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Donald Trumpin uhittelu keinuttaa sijoittajan venettä

Houkuttelevin osakemarkkina löytyy tällä hetkellä kotikonnuilta, uskoo Nordea.

Kauppasodan, rahapolitiikan sekä talous- ja tulosnäkymien käänteet ovat huojuttaneet markkinoita suuntaan ja toiseen kesän aikana, arvioi Nordean päästrategi Antti Saari.

Donald Trumpin uhittelu on heiluttanut pörssikursseja viimeisten kahden vuoden ajan, arvioi Saari Nordean viikkokatsauksessa.

”Matkalle on mahtunut monta kiristys- ja liennytyskierrosta etenkin Kiinan suuntaan. Viimeisimpänä Trump uhkasi Kiinaa jälleen uusilla tulleilla, joiden on määrä astua voimaan syyskuun alusta”, Saari toteaa.

Toistaiseksi tempoilevalla kauppapolitiikalla on saatu aikaan markkinoilla lähinnä epävarmuutta. Saaren mukaan epävarmuus voi tosin painaa talousnäkymiä tullien suoria vaikutuksia enemmän.

Saaren mukaan sijoittajat ovat alkaneet vähitellen kyllästyä Valkoisen talon twitter-tilin perässä juoksemiseen.

”Kun vielä Trumpin kauden alkaessa tviittejä luettiin kuin piru raamattua, viime aikoina monet kommentit on ohitettu olan kohautuksella.”

Vaikka tuuli Washingtonissa näyttää kääntyvän hämmästyttävän nopeasti, sijoittajan kannattaa ottaa Saaren mukaan presidentin puheet tosissaan – muttei välttämättä kirjaimellisesti.

”Kovin suuria salkkumuutoksia ei kannata tuulen käännyttyä tehdä, sillä täyskäännös tulee hyvin nopeasti, kuten viime kuukausina on nähty”, Saari toteaa.

Huolet maailmantalouden tilasta ovat kasvaneet viime kuukausina osin kauppakiistojen takia, mutta myös muista syistä.

Euroalueen ostopäällikköindeksi (PMI) supistui nopeimmin sitten joulukuun 2012 ja jäi 46,5 pisteeseen heinäkuussa, kun se kesäkuussa oli 47,6 pistettä. Euroopan murheenkryyniksi on muodostumassa Saksa. Maan vientitilaukset romahtivat nopeimmin sitten finanssikriisin.

Saari muistuttaa, että Saksan talousnäkymät ovat olleet näin kehnot viimeksi finanssikriisin jälkeen.

Saari kuitenkin muistuttaa, että taloushuolista huolimatta tuloskausi maailmalla on sujunut kohtalaisesti.

”Kasvu ei ole ollut hurjaa, mutta tulospotti on kuitenkin ollut odotuksia parempi. Tämä taas on osaltaan tukenut markkinoita.”

Yritysten kustannuspaineet ovat kuitenkin olleet kasvussa, joten jatkossa tuloskasvu tarvitsee jatkossa tuekseen kasvavan talouden mukanaan tuomaa kysynnän kasvua, päästrategi uskoo.

Nordea pitää osakkeet tällä hetkellä peruspainossa ”selvempää sijoitussäätä” odotellessa.

Kotimaiset osakkeet ovat kuitenkin ylipainossa.

Nordean mukaan Suomessa tulosnäkymien, arvostuksen ja osinkojen kokonaisuus on muita alueita selvästi houkuttelevampi. Yhtiökohtaiset riskit luovat kuitenkin epävarmuutta, ja Euroopan sekä Kiinan taloushuolet painavat Suomeakin.

Osakkeiden edullinen arvostus antaa kuitenkin Nordean mielestä tukea kotimaisille osakkeille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös