Markkinakommentit

Alkoiko tästä osakemarkkinoiden elpyminen?

Mikäli koronakriisin vaikutukset on leivottu jo osakkeiden hintoihin, saattaa pörssien toipuminen olla nopeaa.

Osakemarkkinat lähtivät maanantaina rajuun nousuun. Sijoittajat kiinnittävät nyt huomionsa koronavirustilastoihin – enemmän kuin mihinkään muuhun.

Sunnuntain koronatilastot antoivat pientä toivoa siitä, että virustartuntojen kasvu olisi hidastumassa Yhdysvalloissa, jossa on ylivoimaisesti eniten tartuntoja. Worldometer-sivuston mukaan USA:ssa havaittiin sunnuntaina hieman yli 25 000 tartuntaa, kun lauantaina uusia tartuntoja oli kirjattu yli 34 000. Pudotus oli siis merkittävä. Maanantaina luvut tosin taas hieman nousivat yli 30 000 uuteen tautitapaukseen.

Vaikka kyseessä on vasta yhtenä päivänä havaittu lasku uusissa tartunnoissa, se näytti riittävän osakemarkkinoille. S&P 500 -osakeindeksi pomppasi maanantaina peräti yli 7,0 prosenttia ylöspäin ja teknologiapörssi Nasdaq nousi 7,3 prosenttia. Tiistaiaamuna USA:n indeksifutuurit olivat maltillisesti laskussa.

Optimismia ruokki myös koronakriisistä pahiten kärsivien Italian ja Espanjan koronakuolemien lasku. Italiassa päivittäiset koronakuolemat ovat nyt laskeneet kolmena päivänä, Espanjassa neljänä.

Sijoittajat yrittävät saada selvyyden siihen, onko koronakriisin aiheuttama kurssiromahdus vain nopea V-mallinen lasku, joka korjaantuu nopeasti. Pessimistisempi skenaario on U-mallinen lasku, jossa osakemarkkinoiden toipuminen kestää pitempään.

Osakemarkkinat katsovat aina eteenpäin

Vaikka osakkeiden kovin romahdus on ainakin toistaiseksi takana, alkaa reaalitalouden puolelta vasta nyt tulla tietoja koronashokin musertavista vaikutuksista.

Viime viikolla peräti 6,65 miljoonaa amerikkalaista jätti työttömyyskorvaushakemuksen 28. maaliskuuta päättyneen viikon aikana. Lukema ylitti synkeimmätkin ekonomistien ennusteet.

Edellisviikolla Yhdysvalloissa jätettiin uusia työttömyyskorvaushakemuksia lähes 3,28 miljoonaa kappaletta. Nyt edellisviikon lukuja tarkistettiin ylöspäin 3,31 miljoonaan. USA:n työministeriön mukaan työttömyyskorvaushakemuksia on kirjattu jo yli 10 miljoonaa viimeisen kahden viikon aikana.

Osakemarkkinat katsovat kuitenkin aina eteenpäin. Siksi ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että reaalitalouden tulevat ongelmat työttömyyden ja konkurssien lisääntymisenä olisi jo leivottu osakkeiden hintoihin.

”Samalla kun maailma on matkalla nopean laskuun, osakemarkkinoiden hinnat eivät näkemyksemme mukaan välttämättä enää laske kahdesta syystä”, toteaa Capital Economics -yhtiön Simona Gambarini sijoittajakirjeessään.

Ensimmäinen syy on Gambarinin mukaan se, että taantuma saattaa jäädä hyvin lyhytaikaiseksi, joten tuotanto ja yritysten tulokset saattavat toipua nopeammin kuin mitä ne ovat tehneet aiemmissa taloustaantumissa.

Yritykset ja kotitaloudet ovat olleet ennen koronakriisiä melko hyvässä taloudellisessa tilassa, joten koronataantuma ei johdu velkaantumisesta tai talouden epätasapainotilasta, Garbarini selittää. Elpymisessä ei ole siten tarvetta luoda tuhoutunutta pääomaa tai omaisuutta uudelleen.

Toinen syy nopeaan elpymiseen Gambarinin mukaan on se, että osakemarkkinoiden hintoihin on nyt leivottu paljon vähemmän odotuksia hyvästä talouskehityksestä kuin mitä analyytikot odottavat yritysten tuloskasvulta. Jos tämä pitää paikkansa, ei markkinahintoihin synny negatiivista painetta, mikäli tulokset yltävät edes lähelle analyytikoiden konsensusennusteita.

Osakemarkkinat ovat siis jo reagoineet kriisin paljon voimakkaammin kuin analyytikot. S&P 500 -indeksi menetti edellisestä huipustaan rajuimmillaan 35 prosenttia ja viime päivien elpymisen jälkeenkin romahdus on vielä yli 22 prosenttia.

Kuitenkin suurin osa sijoitusammattilaisista odottaa huomattavasti vähäisempää romahdusta tuloksiin.

Sijoitustietopalvelu Factsetin mukaan analyytikot odottavat vain 4,5 prosentin tuloslaskua S&P 500 -osakeindeksin tämän vuoden tuloksille verrattuna viime vuoteen.

Tosin ensimmäisellä vuosineljänneksellä odotuksissa on 9,1 prosentin lasku. Sekään ei ole historiallisesti tarkasteluna mitenkään poikkeuksellinen romahdus tulosodotuksissa. Esimerkiksi vuoden 2008 viimeiselle vuosineljännekselle tulosodotukset romahtivat aikoinaan yli 34 prosenttia.

Markkinat ovat siis toisin sanoen saattaneet jo tähän mennessä ennakoida tulevat kurssilaskut ja reaalitalouden sakkaamisen.

Osakemarkkinat reagoivat nopeammin kuin reaalitalous

Capital Economicsin Hubert de Barochez havaitsi, että osakemarkkinat ovat yleensä löytäneet pohjansa paljon ennemmin kuin reaalitalous. Hänen mukaansa näin osakemarkkinat ovat reagoineet kaikissa muissa talouden taantumissa paitsi 2000-luvun teknologiakuplassa. Teknologiakuplassa osakkeiden arvostukset olivat hyvin korkeat siinä vaiheessa, kun kriisi alkoi.  

Barochezin havainto on mielenkiintoinen. Selvästi teknologiakuplaa lukuun ottamatta, osakemarkkinoiden romahdukset ovat olleet lyhytaikaisempia kuin reaalitalouden taantumat. Tämä on havaittavissa kuvaajassa, jonka Capital Economics jakoi Twitterissä.

Kaikki eivät ole kuitenkaan yhtä optimistia.

Maailmankuulu sijoittaja ja sijoituskirjailija Jim Rogers on lisännyt käteisvarojaan ja varautuu entistäkin pahempaan myrskyyn osakemarkkinoilla.

Viime päivien korjausliike ylöspäin osakemarkkinoilla saattaa jatkua vielä jonkin aikaa, mutta seuraava myrsky osakemarkkinoilla on Rogersin mukaan väistämätön.

Talousromahdus on Rogersin mukaan rakennettu kolmesta tekijästä: koronaviruksesta, korkeasta velkatasosta ja vielä alhaalla olevasta, mutta kohoavasta korkotasosta.

Koviin synkistelijöihin kuuluu myös jättipankki Goldman Sachs. Pankin mukaan yritysten tuloskasvu saattaa tuottaa yllätyksen koronaviruksen leviämisen vuoksi.

Jättipankki ennustaa S&P 500 -osakeindeksin yhtiöiden osakekohtaisiin tuloksiin tänä vuonna peräti 33 prosentin romahdusta viime vuodesta. Goldman Sachs on analyytikkojoukon pessimistisimmästä päästä.

Lähteet: Yahoo Finance, Worldometer, FactSet.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös