Asunnot ja kiinteistöt

Hypon pääekonomisti varoittaa: Asuntokauppa katosi, kohta hiipuvat hinnat

Asuntojen hinnat laskevat talouskriisissä vasta sen jälkeen, kun kauppamäärät ovat laskeneet ja myyntiajat pidentyneet.

Koronakriisissä asuntomarkkinat etenevät käsi kädessä eri puolilla maata, arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Hypon toukokuun asuntomarkkinakatsauksessa.

”Finanssikriisissä asuntokaupasta katosi liki puolet ja hinnat laskivat tasaisesti 6-8% vuoden 2008 huipulta vuoden 2009 pohjille. Koko maa on myös nyt samassa veneessä. Kriisin hälvettyä toipumiskyvyissä on kuitenkin isoja eroja, mikä tulee näkymään nopeasti asuntomarkkinoilla”, Brotherus toteaa.

Asuntojen kauppamäärät kääntyivät jo maaliskuussa laskuun koko Suomessa, ja huhtikuun ennakkotiedot kertovat peräti 40 prosentin romahduksesta helmikuun tasoon nähden.

Brotherus uskoo, että asuntokauppa kuitenkin toipuu jo syksyllä, kun hinnat hieman hiipuvat.

”Alkuvuoden kauppatahtiin ei päästä vielä vuosiin, näin kävi myös finanssikriisin sukelluksessa. Asuntomarkkinoilla kauppamäärät laskevat ja myyntiajat pitenevät ensin, hinnat laskevat vasta viiveellä.”

Ilmiö on pääekonomistin mukaan tyypillinen. Se johtuu kaupunkitaloustieteen perusteella myyjien tahmeasta toiminnasta, koska asuntojen pyyntihintoja ei heti lasketa, ja vasta vähitellen myyjät tarkistavat hyväksyttävää hintaa ostajien maksukyvyn ja –halun mukaiseksi.

Hintojen laskua on odotettavissa kesälle, Brotherus ennustaa.

”Hyvässä lykyssä virus on saatu kohtalaisesti kuriin ja asuntomarkkinat kääntyvät nopeaan nousuun ensi talvena. Koko maalle 5% hintojen lasku kuluvan vuoden sisällä tarkoittaisi silti -2% ja hieman hennompi 4% niiaus pk-seudulle -0,5% lukemaa keskimäärin vuodelle 2020. Koko vuoden hintamuutosta kannattelee vahva alkuvuosi.”

Riskit selvästi suuremmasta hintojen laskusta ovat kuitenkin olemassa. Brotheruksen mukaan kaikki riippuu ”viheliäisestä viruksesta”.

”Huojentavana voidaan pitää rahoitusmarkkinoiden viestejä, että isku olisi ohi kuluvan vuoden jälkeen, mutta epävarmuus on suurta. Osakemarkkinat ovat nousseet maaliskuun pohjilta ripeästi, mutta kriisiä edeltäneestä tasosta ollaan yhä 20% jäljessä. Asuntojen hinnat laskevat myös, mutta miedommin”, pääekonomisti toteaa.

Lue myös tämä: Puhelinliittymän kilpailutus on helppo säästökeino – nämä asiat kannattaa huomioida

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös