Sijoitusideat

Viisi eri kulmaa sijoittaa sähköistymisen megatrendiin

Megatrendisijoittaminen voi olla luultua haastavampaa. 

Ilmastonmuutos on vuosisadan haaste. Tämän seurauksena yhteiskunta sähköistyy kiihtyvällä vauhdilla. Ihmiset haluavat muutosta ja se muutos näkyy niin Suomen, Euroopan kuin Bidenin johtamien Yhdysvaltojen tekemissä poliittisissa päätöksissä. 

Alalla toimiville yrityksille tämä tilanne tarjoaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Osakepoimijan kannalta tilanne ei ole kuitenkaan ihan helppo, sillä vastuullisen sijoittamisen trendi tarkoittaa myös sitä, että astetta kehnommankin yrityksen osakekurssi saattaa huidella taivaissa.  

Tässä viisi eri kulmaa, mistä hakea sijoitusideoita yhteiskunnan sähköistymisen ympäriltä. 

1.    Sähköautot

Tesla on ollut menestystarina, mutta Tesla ei tule olemaan ainoa menestyvä sähköautoja valmistava yritys. Kiinalaisen Nion liikevaihdon kasvuprosentti on ollut kasvussa ja huitelee sadan prosentin paremmalla puolen. 

Samalla kannattaa muistaa, että on todennäköistä etteivät kaikki sähköautojen valmistajat tule onnistumaan. Tesla on menestystarina ja ”sijoitanpa johonkin nuorempaan sähköautovalmistajaan”, saattaa olla vähän liiankin itsestään selvä idea. Sähköautovalmistajien ympärillä vellova hype on nostanut monen varsin heikot näytöt omaavankin sähköautovalmistajan osakekurssin taivaisiin. 

Kannattaa olla varovainen, sillä korkea hinnan yhdistämisessä heikkoon liiketoimintaan on omat riskinsä, kuten Nikolan esimerkki osoittaa. Samalla on tietysti totta sekin, että Tesla on paljon muutakin kuin pelkkä sähköautovalmistaja.

2.    Sähköiset ajoneuvot

Sähköistäminen ei koske pelkästään henkilöautoja. Sähköbussien puolella toimivat Proterra ja Lion Electric hyötyvät suoraan Bidenin ilmastosuunnitelmista ja ne ovat yrityksiä, joilla on jo tuote ja näyttöjä myynnistä.

Tulevaisuudessa mielenkiintoisia sijoituskohteita voi löytyä ilmataksien puolelta. Ainakin annetut lupaukset tulevan markkinan mahdollisuuksista ovat massiivisen kokoisia, mutta kannattaa muistaa, että tulevaisuuden lupaukset eivät aina toteudu.

3.    Uusiutuva sähköntuotanto

Uusiutuvan energian tuotantoon tarvittavan teknologian kehittymien tarkoittaa entistä alhaisempia hintoja ja alhaisemmat hinnat tekevät entistä useammasta hankkeesta taloudellisesti kannattavan. Taloudellisesti kannattavien hankkeiden yhdistyminen haluun päästä irti fossiilisista polttoainesta pitäisi tarkoittaa yhä nopeammin kasvavaa liikevaihtoa. Monet puhtaaseen energiaan sijoittavat passiiviset osakerahastot ovatkin nousseet melkoisesti viimeisen vuoden aikana.

Sen varsinaisen liiketoiminnan kannalta herää kuitenkin kysymys, kuinka hyvin tuo kasvavan markkinan tuoma mahdollisuus toteutuu. Monien aurinkoenergian yritysten liikevaihdossa kasvu ei näy. Liikevaihto vaikuttaa pikemminkin kulkevan paikallaan tai jopa laskevan. Tuulivoiman puolelta Westas Wind on kasvattanut liikevaihtoaan viimeisen parin vuoden aikana, mutta katetuoton kustannuksella. Massiivisen kokoisen menestystarinan ei pitäisi näyttää tällaiselta. 

megatrendisijoittaminen on haastava laji

4.    Akkutuotanto

Vaikuttaa siltä, että sähköauto ei ole vain yleistymässä, vaan ajan myötä syrjäyttämässä perinteisen polttomoottoriauton. Tällaisessa tilanteessa sähköautoissa käytettävien akkujen kysynnän pitäisi nousta hyvinkin merkittävästi. Akut tuovat noin kolmanneksen sähköautojen hinnasta, joten käsillä pitäisi olla loistava sijoitusmahdollisuus.

Yhtälö ei ole kuitenkaan ihan helppo. Oletetaan sijoitus vuoden 2015 markkinajohtajaan ja Teslan hovitoimittajaan Panasoniciin. Pikakelaus vuoteen 2021 ja huomataan, että Panasonic on edelleen Teslan akkutoimittaja. Tänä aikana Tesla menestyi ja kasvoi todella isosti, joten myös Panasonicin liikevaihdon voisi olettaa kasvaneen. Panasonicin kokonaisliikevaihto vuodelta 2020 on kuitenkin alemmalla tasolla kuin vuonna 2015. 

Romeo Power on esimerkki sähköisten ajoneuvojen akkuihin fokusoituneesta yrityksestä, jolla on potentiaalia kasvattaa liikevaihtoaan merkittävästi sähköisten ajoneuvojen yleistymisen myötä. Ongelmana on sitten se, ettei yrityksellä ole vielä näyttöjä kyvystään täyttää annettuja lupauksia tulevaisuuden kasvusta. Lupaukset ovat lupauksia, näytöt näyttöjä, eivätkä annetut lupaukset aina toteudu. 

5.    Älykkäät sähköverkot

Uusiutuvan energian käytön lisääntymisen myötä sähkön tuotanto ei ole enää yhtä tasaista kuin aiemmin. Älykkäiden ja kaksisuuntaisten sähköverkkojen avulla energiaa voidaan tuottaa, kuluttaa, varastoida ja vaihtaa entistä joustavammin. Käytännön yksityiskohtia ovat kysymykset siitä, milloin lämminvesivaraajan kannattaa vettä lämmittää, miten sähköautoja voitaisiin hyödyntää energiavarastoina tai miten myydä kotolla olevien aurinkopaneelien tuottamaa sähköä muille käyttäjille. 

Yksi säätövoiman kasvaneesta tarpeesta hyötyvä yritys on Wärtsilä. ”Wärtsilän akkuliiketoiminta on merkittävä osa kokonaisuutta”, kertoo OP pankin analyytikko Anssi Raussi.

”Seuraavat viisi vuotta tullaan kasvamaan Yhdysvaltojen verohelpotusten vetämänä ja loppuvuosikymmen mennään APAC:in talousalueen vetämänä”, Raussi kertoo. 

Raussi viittaa IHS Markitin tekemän markkinatutkimukseen, jonka mukaan vuoden 2020 globaali kapasiteettitarve kasvaa 4500 megawatista 10 000–11 000 megawattiin pelkästään tänä vuonna. Älykkäiden ratkaisujen osalta on hyvä muistaa, että Wärtsilä ei pelkästään kokoa ja brändää omaa akkupakettiaan, vaan myy sen lisäksi GEMS-energianhallintajärjestelmää. 

Wärtsilän tulevaisuus näyttää valoisalta, positiivinen käänne on käsillä, ja riskiä hajauttaa älykkäiden sähköverkkojen ja akkujen ulkopuolinen liiketoiminta. Fokusta hakevalle ja riskiä kaihtamattomalle sijoittajalle Yhdysvaltojen markkinoilta löytyy älykkäisiin sähköverkkoihin puhtaasti keskittyvä ja erittäin kovilla kasvuodotuksilla varustettu Stem Energy

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Amatööri

  1.5.2021 at 04:01

  Hei,

  Mistä tuo Stem energy löytyy? Googlailtuani löytyi vaan star Peak Corp II epämääräisten sivujen kautta vilaus Stem energyyn.

 2. Henri

  3.5.2021 at 09:11

  Jes, eli kyseessä on niin sanottu SPAC-osake.

  SPAC-osake toimii niin, että ensin kerätään sijoittajien rahat listautuvaan kuoreen (tässä tapauksessa NYSE: STPK). Näin syntyy yritys yksi, jolla ei ole muuta liiketoimintaa ja tarkoitusta, kuin ostaa listaamaton yritys kaksi ja viedä se pörssiin. Osaketunniste muuttuu sulautumisen yhteydessä (tässä tapauksessa NYSE: STEM).

  Tässä on tietty logiikka. Yritys yksi koostuu tietyn alan/kentän asiantuntijoista ja he lähtee sieltä listaamattomien yritysten puolelta etsimään sitä parasta vaihtoehtoa. Tässä tapauksessa Start Peakin tiimi on sitä mieltä, että STEM kannattaa viedä pörssiin koska näkee yrityksen puhtaan energian ekosysteemin markkinajohtajana.

  Periaatteessa siis näin, mutta rakenteessa on myös ongelmia. https://www.salkunrakentaja.fi/2021/02/spac-sijoitukset-madonluvut/

  Jos SPAC:eja haluaa ostaa, niin kannattaa ehdottomasti tutustua yleiseen rakenteeseen ja tästä on artikkelisarja kirjoitettuna https://www.salkunrakentaja.fi/2021/01/spac-osakkeita/

  Ja sitten kannattaa tutustua tietenkin yksittäisen osakkeen ehtoihin. Yleinen rakenne on olemassa, mutta yksityiskohdat vaihtelevat.

  Ainakin siitä kannattaa olla tietoinen, että osakkeiden tarkka lukumäärä ei ole tiedossa ennen kuin sulautuminen on saatettu loppuun asti. Ja osakkeiden lukumäärä vaikuttaa sitten P/S-lukuihin sun muihin. Ja siitäkin kannattaa olla tietoinen, että keskimääräisen SPAC-osakkeen hinta on alhaisempi vuosi sulautumisen jälkeen.

  Jos odottaa vuoden sulautumisen jälkeen, niin osakkeiden tarkan lukumäärän pitäisi olla tiedossa ja sitten on myös nähtävillä kuinka hyvin yritysjohdon sulautumisen yhteydessä antamat kasvulupaukset/ennusteet lähtevät toteutumaan. SPAC-osakkeiden kohdalla uskalletaan yleisesti ottaen ennustaa pidemmälle (tässä tapauksessa vuoteen 2026 asti). Ja tosiaan vielä sekin, että vuosi sulautumisen jälkeen hinta on keskimäärin alemmalla tasolla. Se siinä tietysti on, että käytännössä ja yksittäistapauksessa kurssi voi myös olla merkittävästi korkeammalla tasolla sen yhden vuoden jälkeen.

  Sijoittaminen SPAC-osakkeisiin vaatii enemmän työtä, eivätkä ne suinkaan sovellu kaikille sijoittajille.

 3. Amatööri

  6.5.2021 at 11:44

  Kiitoksia kattavasta vastauksesta 👍

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös